Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 22/220/4 problem z doborem obudowy i strojeniem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 22/220/4 problem z doborem obudowy i strojeniem

Jestem tu nowy więc na początku chciałem wszystkich przywitać!

Buduje subwoofer na stx 22/200/4 i tu moje pytanie czy stroić go na 35, 38 czy 40Hz, oraz czy 32l (bez głośnika itd bo "z" pewnie ok 31l będzie) będzie rozmiarem odpowiednim jak na ten głośnik, czy może większą dać? Sub będzie w kinie do filmów jak i również do słuchania muzyki (rap, klubowa).
    Chciałbym również zapytać przy okazji czy bass reflex musi być w jakimś minimalnym odstępne od ścianki przeciwległej bo wychodzi mi bardzo długi i prawie wchodzi na nią, a jeśli montował bym go na ściance bocznej czy może znajdować się zaraz za głośnikiem czy też zachować jakaś odległość od niego?

Jak bass reflex robisz z rurki to zawsze możesz ją przedłużać/skracać i tym samym zmieniać strojenie, spróbuj różne opcje. Koniec rurki powinien być oddalony od ścianki na odległość co najmniej równą średnicy rurki. A do litrażu dolicz jeszcze objętość tunelu.

Skomentuj

Objętość tunelu obliczyć z wzoru V=pi*r^2*H jako zwykły walec?? no i jeszcze czy te ok 30-31l to nie będzie za mało?

Skomentuj

A po co Ci objętość? Chodzi o średnice tunelu :)

Skomentuj

Myślę, że chodziło o to żeby odliczyć objętość br od litrażu suba. Jeżeli br jest walcem to możesz spokojnie użyć takiego wzoru, choć nie wiem czy jest sens :)

Skomentuj

Nie należy odejmować objętości tunelu...

Skomentuj

ok tak zrobię:) a jak obliczyć jaki br o najmniejszej średnicy mogę zastosować (bo chyba taki trzeba?) bo u mnie w WinISD nie ma czegoś takiego jak veth mach

Skomentuj

musi być pokazane. bodajże 3 zakładka i tam jest vent macht na zielono bądź czerwono

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                Nie należy odejmować objętości tunelu...
                winisd chyba z automatu odejmuje br od litrażu czy się mylę?

Skomentuj

No właśnie nie ma tam. Jest to zakładka Vents i mam w tym miejscu "End Correction", "Cross area" i "1st port resonance"

Skomentuj

a jak obliczyć jaki br o najmniejszej średnicy mogę zastosować (bo chyba taki trzeba?)
                    Właśnie powinien być o jak najwiekszej możliwej wg mnie. Im większa średnica tym mniejsza szansa, że będą świsty powietrza.

Skomentuj

Nie do końca - zwiększanie średnicy portu, przy chęci zachowania danego strojenia, wymusza na nas zwiększanie jego długości i w pewnym momencie port nie mieści się w obudowie. Jeśli więc idziemy w zwiększanie przekroju tunelu (i równocześnie jego wydłużanie) w celu wyeliminowania ewentualnej możliwości wystąpienia "piardków" to lepiej już pójść w obudowę TL.

Jest jakiś wzór na obliczanie minimalnej średnicy tunelu - jest to chyba opisane w tym arcie http://www.diyaudio.pl/content.php/3...reflex-(vented) - ale czy się to sprawdza to nie wiem bo nigdy z tego nie korzystałem.

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 14:01 ----------

Jeśli chodzi o doliczanie/odliczanie/uwzględnianie lub nie objętości portu przez program WinISD - chyba nie musimy wpisywać jego objętości bo przecież program chyba "wie" jaka ona jest - a powinna wprost wynikać z zastosowanej średnicy (lub wymiarów tunelu prostokątnego) i długości stosownej dla danego strojenia. W praktyce takie aptekarstwo raczej nie ma sensu (w przypadku stosowania standardowych wymiarów tunelu dla danej wielkości głośnika - bo jak ktoś zastosuje tunel "fi150" dla głośnika "fi130" to już może być różnie) i 10% różnicy w objętości (w przypadku dużych obudów ta tolerancja jeszcze się zwiększa) nie ma tutaj znaczenia względem wrażeń odsłuchowych - bardziej widoczne zmiany można uzyskać poprzez samo strojenie portu BR. Różnica w objętości 30-27 litrów lub 30-33 litry na pewno nie będzie słyszalna; różnica 27-33 litry... może już wyjść na pomiarach Za to 5Hz w górę czy w dół może w niektórych przypadkach być znamienne.

Skomentuj

Czaruję...
                      X