Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

vox 200 light

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

vox 200 light

Potrzebuje pomocy, zakupiłem głośniki visationa i wszystkie części do zwrotnicy. Projekt vox 200 light
    http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html. trochę wydałem kasy,kondesatory jantzen. Miałem to składać ale w specyfikacji napisali, że kolumna ma 4ohm, a ja mam wzmacniacz 8ohm Thomson dpl 570. Mierzyłem miernikiem i na wejściu zwrotki pokazuje że niby jest 8ohm. Proszę o pomoc co ewentualnie mam zmienić aby to grało na 8ohm.

jeśli wzmacniacz nie jest stabilny przy 4 ohmach to bym nie podłączał
    bo wykres impedancji pokazuje nawet 2,5-3ohmy w dłuższym okresie

chyba jedyna możliwość to zmiana wzmaka na takiego który spokojnie radzi sobie z niską impedancją
    Last edited by lklukasz; 25.04.2011, 21:36.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zwrotnice z głośnikami podłączyłem pod amplituner i gra, nic się nie działo,musiałem spradzić czy działa

Skomentuj

czy głośniki były zamontowane w budzie czy leżały jako free air?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jakie to głośniki ?? Podaj oznaczenia :) bo jeśli niskotonowiec 8 ohm to dziwne chyba ze Niskotonowiec 8 ohm powyżej dwa ośmioohmowce po zwrotce robią prawie 4 ohmy ......

Skomentuj

leżały na podłodze budy nie zrobiłem jeszcze

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
              Jakie to głośniki ?? Podaj oznaczenia
              Ploter, nawet nie zadałeś sobie trudu spojrzenia w link podany przez kolegę.
              Głośniki to:
              1x http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w200s_8.html
              +
              2x http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w100s_8.html
              +
              1x http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/g20sc_8.html
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ploter masz link http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html. tam masz wszystko, cztery głośniki po 8ohm, średni tor ma dwa głośniki w100s równolegle

Skomentuj

Zamieszczone przez adikob Zobacz posta
                  leżały na podłodze budy nie zrobiłem jeszcze
                  no to przebieg impedancji był inny niż na załączonym obrazku
                  a nikt nie powiedział, że wzmacniacz grać nie będzie
                  pogra trochę na pewno, bedzie się okrutnie grzał a następnie się spali

a pewny jesteś, że nie ogarnia 4r?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Ploter, nawet nie zadałeś sobie trudu spojrzenia w link podany przez kolegę.
                    tam masz wszystko, cztery głośniki po 8ohm, średni tor ma dwa głośniki w100s równolegle
                    Patrzyłem nie miejcie mnie za głąbka tylko mi sie nie spodobało że głosniki 8 ohm specyfikacja ze kolumna 4 ohm i koledze miernik pokazał 8 ohm

Kolega ma Alto 2 4 ohm i gra na Ampli Harmana grając z głową wzmak mu działa

Skomentuj

nie wiem parametry techniczne. wszystkie 5 kanałów:po 50w przy impedencji 8omów <10%THD@1khz Skuteczność wyciszania 65db Pasmo przenoszenia 40Hz do 20kHz +/-3db
                      odstęp sygnału od zakłóceń 65db{tryb dolby digital} kanał głośnika subwoofer 50w przy inp8omów PARAMETRY TECHNICZNE wzmacniacza

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post o 23:11 ----------

dokładnie miernik pokazuje 7,2

Skomentuj

W sumie dziwny trochę ten projekt, głośnik niskotonowy na boku a jednak dość wysoko cięty, podział w okolicach 200Hz. W najbardziej obciążającym wzmacniacz paśmie (poniżej tych 60Hz) widać jednak impedancję 8-o omowego głośnika niskotonowego. Ja bym się chyba jakoś bardzo nie przejmował. Trzeba tylko używać tego z głową, nie grać na maxa i ampli powinien dać radę.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

parametry wznacniacza to: wszystkie 5 kanałów po 50w przy impedancji 8omów <10%THD@1kHz, kanał głośnika sub 50w przy inp.8omów<10%THD@100kHz
                          Skuteczność wyciszenia 65db.pasmo przenoszenia 40Hz do 20kHz +/-3db

---------- Post dodany o 23:38 ---------- Poprzedni post o 23:35 ----------

taż mi się tak wydaje, dokładny pomier na wejściu zwrotnicy to 7,2 tyle samo wykazuje sam w200s

Skomentuj

taż mi się tak wydaje, dokładny pomier na wejściu zwrotnicy to 7,2 tyle samo wykazuje sam w200s
                            Tym nie masz co się sugerować. Mierniki do pomiaru rezystancji używają napięcia stałego. Przy takim pomiarze miernik widzi jedynie rezystancję cewek (głośnika i filtru). Impedancja zmienia się wraz z częstotliwością, więc pomiar zwykłym miernikiem w tym przypadku jest bezsensowny.

Skomentuj

Czaruję...
                            X