Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odnowa starych kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odnowa starych kolumn

Witam!
    Potrzebuję pomocy przy odnawianiu starych kolumn ZgC-30-4-56. Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o te sprawy. Jeśli chodzi o stan kolumn to można powiedzieć że są puste, tak... bez glośników które zostały doszczętnie zniszczone. Nie posiadam także żadnego wzmacniacza. Chciałbym albyście trochę objaśnili mi co muszę kupić (posiadam samo drewno z jakimiś pokrętłami z przodu oraz kilka pozrywanych kabelków.) Nie chcę wydać na to zbyt dużo kasy gdyż nie jestem audiofilem ale lubię posłuchać muzyki podczas której nie boli głowa od jakości wydzielanego dźwięku. Wymiary pokoju to około 6x4m. Muzykę słucham przez komputer z takimi głośnikami

http://pl.creative.com/products/prod...&product=10596

Jest możliwość zrobienia dobrych kolumn które można by podłączyć pod ten subwoofer czy raczej warto zainwestować w coś osobnego? A może do tego całkiem osobne źródło dźwięku (coś przenośnego co zastąpi kompa)

Jeśli by się dało to chciałbym tam wstawić coś mocniejszego (lepszej jakości) niż było to do tej pory, no chyba że efekt nie będzie zbytnio się różnił od tego fabrycznego

Czekam na wasze rady, mój budżet ciężko określić gdyż nie wiem co jest potrzebne do kupna ale nie chce przekroczyć "kilku stówek" no chyba że będzie to konieczne
    Last edited by arab17; 28.04.2011, 19:39.

Niskotonowe to tam były GDN 20/30. Nawet miałbym 2 sztuki zregenerowane na sprzedaż, gotowe do wmontowania, tylko wysyłka do Arabii chyba nie będzie opłacalna :)

Skomentuj

Faktycznie do arabi duży koszt przesyłki... A jeszcze jak talibowie pake przejmą same straty

Skomentuj

Jeżeli kolumny nie mają żadnej bazy, tzn. chociaż części sprawnych głośników to wg. mnie odbudowa jest nieopłacalna i lepiej zbudować coś od podstaw.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          Jeżeli kolumny nie mają żadnej bazy, tzn. chociaż części sprawnych głośników to wg. mnie odbudowa jest nieopłacalna i lepiej zbudować coś od podstaw.
          popieram

no chba ze..

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
          Niskotonowe to tam były GDN 20/30. Nawet miałbym 2 sztuki zregenerowane na sprzedaż, gotowe do wmontowania
          odkupisz te + 2 wysokotonowki GDWK 9/80
          do 100zl powinienies sie wyrobic

ale czy to sie oplaca? wg mnie nie

Skomentuj

no właśnie, o tym też myślałem żeby zrobić to od podstaw. Na tę chwilę mam obudowe. Jakie są wasze pomysły żeby to zrobić?

Skomentuj

Jeśli nie odbudowa starych kolumn to na początek musisz założyć budżet jaki będziesz wstanie wydać na coś od podstaw.Dopiero znając budżet można zaproponować konkretny projekt.

Skomentuj

no myśle że jestem w stanie wydać przeznaczyć 200-300zł. Ale najlepiej by było jak najtaniej. A wzmacniacz jakiś do tego dać? czy poprostu podłączyć to pod tego suba co mam? Po proponujecie?

Skomentuj

Zamieszczone przez arab17 Zobacz posta
                  Na tę chwilę mam obudowe. Jakie są wasze pomysły żeby to zrobić?
                  jak robic od zera to obudowe mozesz spalic...

A wzmacniacz jakiś do tego dać? czy poprostu podłączyć to pod tego suba co mam? Po proponujecie?
                  pod te glosniczki nic nie podlaczysz. tam masz 5w na kanal wiec zadnego pozadnego glosnika tym nie zasilisz

tak wiec poszukaj wzmacniacza 2x20-80w

myśle że jestem w stanie wydać przeznaczyć 200-300zł.
                  za te pieniadze da sie zrobic monitory na STXach ktore mimo mniejszego rozmiaru zagraja lepszym basem niz w/w tonsil

no ale efekt koncowy zamknie sie w kwocie 300-350zl + wzmacniacz

Skomentuj

Czaruję...
                  X