Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDWK 9/80, GDN 20/40/14 co moge z nimi zrobic? ;]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDWK 9/80, GDN 20/40/14 co moge z nimi zrobic? ;]

Tak jak w temacie mam 2x GDWK 9/80, GDN 20/40/14 graja one w 2 kolumnach o wymiarach 54x19,5x29 cm.

Wlasnie znalazlem parametry glosnika GDN 20/40/14 :

Impedancja - 8 [Ohm]
    Pasmo przenoszenia - 50 - 4 000 [Hz]
    Moc maksymalna - 60 [W]
    Efektywność - 90 [dB]
    Częstotliwość rezonansowa FS - 45 [Hz]
    Objętość ekwiwalentna VAS - 0.056 [m^3]
    Dobroć mechaniczna QMS - 5.41 [-]
    Dobroć elektryczna QES - 0.78 [-]
    Dobroć całkowita QTS - 0.68 [-]

I dopiero zorientowalem sie po tych parametrach ze mam w kolumnie zamiast glosnika sredniotonowego glosnik niskotonowy ;] od poczatku cos mi nie pasowalo bo za duzo basu bylo ;]

I teraz zastanawiam sie czy moge zrobic cos z tymi glosnikami zeby jednak gralo to jakos przyzwoicie, czy dokupic jakies sredniotonowe i wymienic je zamiast tych niskotonowych, czy tez moze zbudowac od nowa obudowy i poprostu dokupic srednie zeby graly razem z tymi niskimi hymmmm

Bo z tego co wynika to chyba mam za mala obudowe do tego niskotonowego a z reszta nawet jak by byla dobra to co to za sluchanie kiedy sa same basy i soprany a srednich nie ma!.

Mam tez suba na GDN 20/80/2 i razem z nimi gra a raczej malo co go wlaczam bo te kolumny takim basem wala ze nie potrzeba ;] dlatego takie oto moje pytanie co byscie polecili ?

aha jak co podam jeszcze parametry do tego wysokotonowca GDWK 9/80 :

Impedancja - 8 [Ohm]
    Pasmo przenoszenia - 4 000 - 14 000 [Hz]
    Moc maksymalna - 160/5 [W]
    Efektywność - 100 [dB]
    Częstotliwość rezonansowa FS - 1 600 [Hz]
    Rekomendowana częstotliwość podziału - 4 500 [Hz]

Moze uniwersalnie Tesla ARP150? I np zrobic z tego jakis rozsadny 3-way?

Skomentuj

Wlasnie nad 3-way myslalem hymm ciekawe jak by to gralo ;] zaraz sobie podstawie te parametry i zobacze jak wyglada charakterystyka ;]

[ Dodano: 2004-12-10, 15:25 ]
      GDN 20/40/14

Obliczylem wlasnie w WinISD i wyszlo cos takiego ;]

Mianowicie glosnik z dosc wysokim QTS - 0,68 wiec tylko obudowa zamknieta i tak wlasnie na takiej obudowie parametry wyszly zadawalajace ( tak mi sie tez wydaje) :P

Wielkosc obudowy przyjolem ok 20 l , lecz przy zmianie np na 10 l nie widzialem znacznych roznic ;] a moze cos ten tego zle mi sie widzialo ;] ale z tego co wiem zamkniete obudowy sa bardzo tolerancyjne na rozne niedoskonalosci itp wiec moze to dlatego ;]

47Hz przy -3 dB
      37Hz przy -6 dB

Impuls max 5,5 ms przy 36 Hz

Wiec teraz myslowa bo moze jednak zrobic tego 3-way hymmm prosil bym o pomoc jak ktos za bardzo nie jest zajety ;] a ja ide dalej sie doksztalcac w tej dziedzinie ;] moze sam cos wymysle ;]

Skomentuj

masz suba wiec super zejścia z kolumn ci nietrzeba, suba niewłaczasz, bo CHOĆ nizej schodzi od kolumn to go iesłycyać bo kolumny zapewnewalą niezbyt niskimi czestotliwościami heh ...

moja propozycja ... te kopułki są godne umieszczenia ich w jakichś monitorkach wiec je zostaw ... 20/40 sprzedaj i kup 16 cm tonsilka , zrób dwa fajne monitorki na kopulce która posiadasz i 16 cm tonsila i z tym subem powinno to się ładnie zgrac pod względem przenoszenia itp

Skomentuj

Z jakością brzmienia 3 way zapewne nie dasz rady bo zwrotnica bedzie kupna . W 2way bedzie ładniejszy efekt bo jeden podział . Głosniczki przenosza szersze pasmo bez zbednych podziałow więc i zniekształceń w fazie i SPL .

Skomentuj

Jednak sprzedam te glosniki i zrobie cos na 2x arn 150-03-4 i jakis wysokotonowy ;]

Cos takiego jak mial Yoshi ;] chyba to bedzie najlepsze rozwiazanie ;] jak juz robic to cos w miare co bedzie gralo ;] no chyba ze ktos ma jeszcze jakies inne rozwiazanie ;]

ale chce kurde koniecznie zrobic takie ladne wysokie kolumny bo takie mi sie podobaja ;]

czy np wysokotonowiec( dokladnie nie wiem jaki bedzie najlepiej gral z tym arn) + arn 150-03 w tym przypadku 8 ohm no wlasnie jak to bedzie gralo z jednym glosnikiem srednio-niskotonowym ;]

Skomentuj

zapewne efektywnośc tesli to jakies 83 db wysoki jakieś 90 , wiec dwa na kolumne niskie to wychodzi ze ze 3 db tłumić bedzie trzeba wysokiego :)

Skomentuj

a moze cos takiego bym sobie sprawil do mojego suba na GDN.

http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=724

mial ktos z tym stycznosc ?? jak by to gralo jako wlasnie zestaw 2.1 ? ;]

Skomentuj

ja bym robil 3 drogi na 20/80/2. Przestancie sie ludzie bac tak tych 3wayów. Co prawda zrobione na odwal nie bedzie za swietne ale jak sie popracuje nad tym to efekt bedzie lepszy niz na dwoch teslach 150. Kolumny yoshiego to juz bardzo oklepana konstrukcja i po co powialac ją kolejny raz. Zapewne kolega napotka przy budowie przeszkody ale jesli bedzie wytrwaly to zapewne osiągnie efekt jaki zamierzyl. Po co isc na latwizne i kopiowac nie lepiej przetorowac "dla potomnych" drogi do tego ze jednak da sie zrobic 3way w amatorskich warunkach.

Skomentuj

Moze nie ze sie boje robic tylko poprostu nie mam jeszcze na tyle umiejetnosci i widzy na temat konstruowania kolumn ;] chce cos prostego w miare grajacego tz oczywiscie jak najlepiej grajacego nie da sie ukryc ;] ale jak widac zdania podzielone jedni mowia ze na poczatek 2 way inni 3 way ;] no na pewno taki 3 way na GDN 20/80/2 ladnie by gralo tylko naprawde do tego wydaje mi sie potrzeba wiedzy a ja za pewne jeszcze taka nie dysponuje ;] a jak juz wspomne zwrotnice hehe to juz w ogole ;]
                    No chyba ze u kogos z was sbie zamowie ;] jak by ktos byl taki mily i poswiecil czasu

Skomentuj

Ale na takim powaznym projekcie nabyl bys wlasnie bracie doswiadczenia ktorego potem mogli by Ci pozazdroscic skladacze kolumn yoshiego. Tam masz wszystko podane na tacy. Mowimy tu juz nie o szybkim projekcie aby to zlozyc ale o powaznym przedsiewzieciu na ktore nalezy poswiecic przerde wszystkim duzo czasu i chęci.

Skomentuj

Witam,
                        Nie chcę się czepiać szczegółu, lecz której to Firmy GDWK 9/80 ma efektywność 100[dB] i przenosi do 14[khz]. Oczywiście wszystko zależy od warunków pomiaru przyjętych przez producenta. Coś tu jednak nie jest tak.
                        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Za pewne masz racje Ukasz ;] ale qrde wiesz powazny projekt nie ma sprawy ale dochodza jeszcze finanse ;] ok ok spoko lecz gdy wladuje jakas wieksza ilosc kasy w cos co pozniej okaze sie ponad moje umiejetnosci to bede wtedy sie ze wszystkim bujal ;] co jak inaczej zlozyc ;] a nie znam nikogo z mojego miasta kto sie na tym zna wiec nie mial by mi kto jak pomoc ;] oczywiscie moge za pewne liczyc na wasza pomoc ;] lecz tak przerz neta czasami ciezko jest cos wytlumaczyc a tym bardziej na wlasne profesjopnalne ucho stwierdzic co jest nie tak czy siak ;]

Na pewno chcial bym stworzyc jakis wybitny projekt ale jak juz mowilem obawiam sie ze to ponad moje umiejetnosci wole uczyc sie na bledach jakis prostszych zestawac powoli podnoszac poprzeczke ;] bo przeciez jak bym mial zlozyc jakis projekt 2 way na pewno na tym nie pozostane i po jakims czasie powstanie cos lepszego i lepszego ;] no chyba ze przejdzie mi tak nagle ochota na tworzenie :P

Skomentuj

NO rozumiemi twoje obawy ale chodzi mi o to ze nawet jesli nie od razu dopiescisz konstrukcje do perfekcji jaką uda sie uzyskac to bedziesz miał czas zeby sie w to bawic. Zagrac zagra to i na zwyklej uniwersalnej zwrotnicy a jesli nie ams z wyrobionego sluchu jeszcze lub malo slyszales ( w sumie jedna rybka) to bedzie Ci sie podobalo ale jak potem bedziesz z czasem dopieszczal je itd to zobaczysz ile jeszcze mozna poprawic je. Jesli cos to chetnie pomoge.

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotr01
                              Witam,
                              Nie chcę się czepiać szczegółu, lecz której to Firmy GDWK 9/80 ma efektywność 100[dB] i przenosi do 14[khz]. Oczywiście wszystko zależy od warunków pomiaru przyjętych przez producenta. Coś tu jednak nie jest tak.
                              Pozdrawiam, Piotr01
                              Sorki ale cos Ci sie pojeb..... GDWK 9/80 ma 89 db GDWT 9/80 ma 100db.
                              http://wieszczecinski.pl/glwys.html#gdwk980

Skomentuj

Witam,
                                Sorry, EZO, trochę ogłady. Nic mi się nie Pomyliło. Raffal81 napisał (1-a wypowiedź) o efektywności 100[dB] dla głośnika GDWK9/80, a nie ja. Może czytaj dwa razy wolniej i wszystko po kolei, a będzie lepiej też dla Twojego wirtualnego wizerunku.
                                Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

co do GDWK 9/80 zaszla pomylka ;] macie razcje pomylilo mi sie nie ma EFEKTYWNOSCI rownej 100dB ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotr01
                                    Witam,
                                    Sorry, EZO, trochę ogłady. Nic mi się nie Pomyliło. Raffal81 napisał (1-a wypowiedź) o efektywności 100[dB] dla głośnika GDWK9/80, a nie ja. Może czytaj dwa razy wolniej i wszystko po kolei, a będzie lepiej też dla Twojego wirtualnego wizerunku.
                                    Pozdrawiam, Piotr01
                                    Wirutlany wizerunek nie zle :). Fakt wyzej jest to napisane i niedoczytalem ale Ty powtorzyles nieprawde

Skomentuj

Witam,
                                      Zawsze istnieje domniemanie prawdy. Informację autora, powiedźmy powtórzyłem, przytoczyłem w pytaniu o producenta tego głośnika. Myślę, że nie ma powodu do sporu lub chociażby też powodu do obniżania tonu wypowiedzi. Chodzi chyba co najmniej o dobrej jakości, sprawdzoną i rzetelną informację. Wizerunek, w tym wypadku jakby wirtualny, jest mniej istotny, jakby wtórny, lecz chyba dość istotny w wyobrażeniu danego użytkownika przez innego użytkownika.
                                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
                                      X