Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 way

Witam
    obecnie zabieram się za modernizację moich kolumn.
    Konstrukcja będzie wysoko efektywna, głośniki mają od 95dB do 100 dB skuteczności.
    Podstawowym głośnikiem, który będzie "grał pierwsze skrzypce" jest goodmans
    Jego charakterystyka w 33 cm desce wygląda tak:

Widać baffle step i wznoszącą się charakterystykę od 2Khz do 5 Khz.
    Postanowiłem go filtrować zwrotnicą pierwszego rzędu. Cewka dla złagodzenia, wyprostowania wznoszącej się charakterystyki od 2Khz do 5 Khz. Później nałoży się filtr I rzędu z naturalnym spadkiem charakterystyki głośnika.
    Na około 1,8KHz chcę wsadzić kondensator który zniweluje górkę z bafflestepu. Głośnik poniżej 900 Hz będzie już opadał bo tak jak wcześniej nałoży się filtr i naturalny spadek na charakterystyce.

Tak to mniej więcej wygląda po symulacji:

Góra będzie uzupełniona Fostexem, który chcę filtrować zwrotnicą II rzędu w okolicach 7 lub 8 KHz sprawa do za symulowania.

Producent podaje taką charakterystykę:

Uzupełnieniem tego wszystkiego ma być isophon P21/25/11. Może się wydawać, iż jest to dość kontrowersyjny wybór na bas/średnicę ale nie oczekuję tutaj nie wiadomo jak wielkiego zejścia. Bardziej zależy mi na swobodzie gry tego głośnika. Czyli stawiam na szybkość, impuls i specyfikę grania papierowego głośnika. Rezonans na 80 Hz powoduje że przy 50 Hz charakterystyka leci już na "łeb". Głośnik będzie filtrowany przy 700Hz filtrem II rzędu.

Jego charakterystyka:

Konstrukcja specyficzna z racji tego, iż szeroko pasmowy Goodmans będzie grał w open baffle czyli bez pudła rezonansowego. Nie chcę nikogo przekonywać nad wyższością tego rozwiązania, tak wybrałem i tak pozostanie. No i to założenie z tym głośnikiem wymusza, podziały, dobór głośników itd.

Co do konkretów, mam kilka wątpliwości jeśli chodzi o pewne kwestie.
    Czy nie będzie problemów z fazą z racji, iż częstotliwość filtru górno i dolno przepustowego na głośniku szeroko pasmowym są bardzo zbliżone? Choć pozostałe głośniki mają dość oddalone częstotliwości podziału więc nie powinno być problemu z fazą. No ale przyda się słowo eksperta.

Dodatkowo nie znam parametrów isophona jedyne to co mogę się domyśleć i wyczytać z wykresu. Doszukałem się iż podobne głośniki były zamykane w obudowach od 17 poprzez 40 do 60 litrów. No i strojenie tych obudów było na 40, 30 i 18 Hz. Chcę uzyskać charakterystykę podobną do tej którą podje producent.
    Więc myślę około 17 litrów dla tego isophona i ewentualne zabawy z tłumieniem.

Będę wdzięczny za wszystkie rady i sugestie.
    Pozdrawiam Arczi

pomierz tego isophona, będziesz miał wszystkie parametry na tacy

Skomentuj

Jak chcesz to dobrze zrobić to musisz zejść z teorii na praktykę. Bez pomierzenia nie zrobisz tego dobrze posiadając każdy pomiar z innej parady. Szczególnie pomiar goodmansa z 30 cm który ma docelowo pracować OB jest zupełnie nieadekwatny. Sposób filtracji głośnika basowego trzeba bodbrać do wielkości odgrody. Jak nie masz zamiaru z tej odgrody robić 3 drzwiowej szafy to trzeba będzie filtrem skorygować ch-kę tak aby ta konstrukcja miała jakikolwiek bas. Inaczej mówiąc kosztem efektywności wyciąć nadmiar średnich tonów aby podnieść poziom basu. Chyba, że satysfakcjonuje cie f3 na np 150Hz to nie ma problemu możesz tego nie uwzględniać.

Po drugie jak odgroda to rób wszystko w odgrodzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez arczi87 Zobacz posta
        Widać baffle step
        Nie, proszę ja ciebie, nie widać tego.

Skomentuj

Wiekszosc goodmansow byla projektowana pod pudla, a nie odgrody. Lepiej bym postawil na obudowe stratna niz odgrode.

Skomentuj

Hej

Yoshi

Więc tak, pomiar goodmansa robiłem osobiście z 1m. Trzydzieści trzy centymetry ma na szerokość decha, w której gra goodmans. To jest pierwszy wykres, który będzie prostowany zwrotnicą. Na drugim jest symulacja przy filtrowaniu cewka i kondensatorem charakterystyki tego goodmansa.
            Co do pomiaru Fostexa będzie robiony choć mniemam, że nie będzie się ogromnie różnił w stosunku do w/w. Więc w początkowej fazie zabawy pomiar producenta mi wystarczy. Później przy dobieraniu filtrów i strojeniu będę je robił :). No i charakterystyka jest na tyle równa ,iż stawiam że nie będzie z nim większych problemów.

Co do robienia wszystkiego w OB to miałem Tesle ARO, które sprzedałem właśnie z powodu rozmiarów. Zbyt duże te OB sprawa nie do przeskoczenia. Stąd padł wybór by nisko tonowy głośnik, którym jest Isophon. Chcę by grał w obudowie zamkniętej może TL. By było to bardziej kompaktowe i dało się uzyskać przyzwoity bas. Jest to pewien wybór, bo dipol pomimo swojej bezkompromisowości, też jest jakimś kompromisem. Chcę wsadzić isophona do takiej obudowy, która pozwoli uzyskać z niego satysfakcjonujące pasmo od 800 Hz w dół. Jestem nawet skłonny odpuścić mu ostatnie 150 Hz na rzecz 4 głośnika w kolumnie, choć nie było by to tanie rozwiązanie. Bo utrzymując skutecznośc około 94 dB na basie to zabije mnie cena głośników. Czy jesteś wstanie zasugerować coś w stosunku do tych głośników by grały w preferowanym prze zemnie paśmie jak najlepiej (utrzymując charakter grania papierowego głośnika w OB). Wydaje mi się że TL lub OZ jest tutaj najlepszym rozwiązaniem ale dla najprostsza jest obudowa zamknięta :/.

Pogromca mitów

Co do zasadności grania jego w OB przemawia konstrukcja, która jest podobna do starych szeroko pasmowych głośników czy też Visatona B200. Zawieszenie górne jest wytłoczone z membrany. No i jak na moje ucho i pomiary gra całkiem przyjemnie. Więc jak dla mnie służy mu to granie :)))

Mbar
            Zawsze można coś konstruktywnego powiedzieć niż tylko złośliwić...

Skomentuj

Czaruję...
            X