Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

br dudnienie - czy odpowiednia średnica??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

br dudnienie - czy odpowiednia średnica??

Witam. Mam do was pytanie. Zbudowałem subwoofer na stx 22/200/4 obudowa 31l, strojenie 36hz. Zastosowałem otwór br 7,5cm i dł 27cm, w WinISD w zakładce Air velocity max prędkość powietrza wynosi 2,3 m/s.
    I tu moje pytanie czy nie jest to za dużo? jak głośniej słucham to "dudni" z portu.
    Większej średnicy br nie mogę za bardzo zastosować gdyż wymusza to dłuższy port i nie zmieści się w obudowie... Czy jest to wina br czy może głośnik za słaby? Napędzam to panelem Tonsil 100w rms
    ps. obudowa nie jest niczym wytłumiona, bo nie bardzo mam teraz czym
    Last edited by cichy12345; 03.05.2011, 11:04.

Wytłumiłeś obudowę? na ile Hz tniesz crosa?

Skomentuj

No właśnie nie, bo nie mam czym. Niestety z tym crosem nie wiem o co chodzi:/ jak byś mógł mi wyjaśnić to był bym Ci bardzo wdzięczny
      ps. w winisd mam cross area 44,2 cm^2 i 1st port resonance 626hz
      Last edited by cichy12345; 03.05.2011, 11:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez cichy12345 Zobacz posta
        w zakładce Air velocity max prędkość powietrza wynosi 2,3 m/s
        A jaką moc wejściową podałeś w zakładce Signal?
        Prędkość powinna być poniżej 20m/s, albo i mniejsza jeszcze (18?)
        Średnica tunelu BR jest zmierzona w najwęższym miejscu portu?

Skomentuj

Miałem ustawione 1W. Gdy zmieniłem na 100W mam ok 23m/s. Średnica mierzona w najwęższym miejscu (choć praktycznie cały port ma taką samą przez całą długość). A tak na marginesie to czy średnica nie powinna być mierzona jako średnia średnic z obu stron portu?
          Last edited by cichy12345; 03.05.2011, 12:52.

Skomentuj

Niestety z tym crosem nie wiem o co chodzi
            Zapewne chodzi o górną częstotliwość odcięcia ustawianą na panelu suba: Crossover frequency.

Skomentuj

Na ile mam ustawione nie wiem bo nie ma tam nic napisanego, ale jest to na min bo na max to już w ogóle dudni

Skomentuj

średnica portu powinna być ok

WinISD w zakładce Air velocity max prędkość powietrza wynosi 2,3 m/s.
                przecież program sam określa czy prędkość powietrza (średnica portu) jest ok
                wyświetla na dole paski w 3 kolorach
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ten głośnik powinien grać maksymalnie w 20-25 litrach (jeśli BR), strojenie minimum 45Hz, a sygnał na wejście panelu Tonsila z kanału LFE amplitunera, a nie pełnego pasma. :)

To tak z doświadczenia aplikacji tego głośnika w paru różnych obudowach i zastosowaniach.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    przecież program sam określa czy prędkość powietrza (średnica portu) jest ok
                    wyświetla na dole paski w 3 kolorach
                    W którym miejscu to wyświetla??
                    Zamieszczone przez martes Zobacz posta
                    Ten głośnik powinien grać maksymalnie w 20-25 litrach (jeśli BR), strojenie minimum 45Hz, a sygnał na wejście panelu Tonsila z kanału LFE amplitunera, a nie pełnego pasma.

To tak z doświadczenia aplikacji tego głośnika w paru różnych obudowach i zastosowaniach.
                    Gdzieś czytałem właśnie, że ten głośnik stx potrzebuje trochę większej obudowy... A jak by zagrał w zamkniętej?
                    A i czy mogę zrobić br z mdf? Bo ciężko znajść takie jak mi wylicza...

Skomentuj

To tylko mały głośniczek mający w zasadzie 8". W 30-36 litrach buczał mi i dudnił, w końcu się wkurzyłem i wrzuciłem go do małej, samochodowej skrzyneczki ~24 litrów, w której nabrał wykopu. :)

Jak puszczasz sygnał do panelu?

Skomentuj

W amplitunerze mam wyjście sub aut czy coś takiego

Skomentuj

W którym miejscu to wyświetla??
                          jak kozystasz z wersji beta to na do masz kolorowy pasek
                          a tak poza tym to możesz wpisać sobie średnicę portu dowolnie jaką chcesz
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Po wrzuceniu kilku książek do obudowy i zmniejszając w ten sposób jej litraż efekt dudnienia bardzo się zmniejszył:) lecz przy głośniejszym słuchaniu jeszcze jest to słychać... myślę żeby może wykonać br z płyty i zrobić prostokątny w ten sposób go powiększę, bo dłuższa rura nie bardzo już wejdzie:/ i czy to zagra równie dobrze jak br okrągły?

Skomentuj

zmniejsz lepiej obudowę
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

już zmniejszyłem do 24-25l i nie chciał bym jeszcze jej pomniejszać bardziej...

Skomentuj

Czyli w mniejszej skrzynce gra lepiej. Tym, że wsadziłeś wypełnienie (zmniejszyłeś obudowę) podniosłeś strojenie - do około 40Hz. Jeśli masz możliwość, skróć tunel o 7cm a otrzymasz strojenie około 45Hz, jak sugerował kolega martes - wtedy będziesz miał porównanie

Skomentuj

Czaruję...
                                  X