Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakim sposobem wygłuszyć skrzynie basowa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakim sposobem wygłuszyć skrzynie basowa?

Witam,wiem ze ten temat był dużo razy poruszany ale nie znalazłem nurtujacej mnie odpowiedzi:)
    Mianowicie chcialem sie dowiedzieć jak wygłuszyć subwoofer mam do dyspozycji nieograniczona ilość wełnyowczej i już mniejsza ilość watoliny i zastanawiam sie jak wygłuszyć.
    Czy wełna owcza na goły mdf i na do watolina czy zostawić tylko wełne owcza i jak dużo jej dać na jedna sciane?, i jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi komora bas reflex jest oddzielona krata z mdf do usztywnienia i czy pchać watoline pod ta krate? I czym bliżej br tym dawac mniej materiału?.
    Wiem ze wszystko powino brać sie na odsłuch ale troche dużo roboty z wyciaganiem i wsadzaniem głosnika na miejsce;/
    I nie szukam "Niezawodnego sposobu" tylko jakiejś sugestii.

Moim zdaniem nie opłaca się wygłuszać subwooferów.
    Optymalnie to do 5mm grubości na wszystkie ścianki.
    Można też spróbować 1cm, ale nie polecam, z praktyki.

Skomentuj

Jeżeli to sub BR to połóż na ścianki matę bitumiczną i na nią jedna warstewkę waty poliestrowej. Nic więcej nie trzeba. Jeżli to OZ to nakłaść trzeba bardzo dużo waty lub wełny ale ich ilość powinno się dobierać doświadczalnie.

Skomentuj

womperm Ale swoje zdanie podpierasz odsłuchami bo w moim przypadku wygłuszenie zamknientej skrzyni wata było bardzo pozytywne:).
        gooralesko No ja własnie nie posiadam maty bitumicznej i nie bede raczej w to inwestował,
        Zostaje mi chyba tylko pokryć każda scianke wełna owcza spróbuje tak jak mówił kolega 5mm tylko pytanie czy wsadzanie watoliny tam gdzie jest bas reflex ma sens?

Skomentuj

Koło bass reflexu nie należy tłumić bo to może ograniczać jego sprawność. Ja natomiast nie zgodzę się że bass reflex'ów nie należy tłumić czy też nie ma to sensu. Nie ma też na to gotowych przepisów, bardzo wiele zależy od głośnika jego aplikacji itp. więc pozostaje jedno-eksperymenty.

Skomentuj

ja właśnie wygłuszyłem moje kolumny 14 scx i pj w zalecanej obudowie, watą poliestrową(przeciętna ilość) czy jakoś tak i jest zdecydowanie korzystniej z basem:-)

Skomentuj

http://sound.westhost.com/articles/boxstuff.htm

Skomentuj

Najlepiej to chyba pianką akustyczną (pełno tego na alledrogo)

Skomentuj

Czaruję...
                X