mam w domu wysokotonowca z alpharda i mam problem! nie wiem ile to ustrojstwo ma impedancji? na pudelku pisalo ze od 4 do 8 ohmów ale to jest jakas sciema(bzdura)! pomocy
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
alphard piezo-pomocy
Collapse
X
-
Witam.
Zależy jakie piezo , zwykłe mają w środku tylko membranę i blaszkę piezo - te mają bardzo wysoką impedancję dla niskich częstotliwości (setki ohm ) która się powoli zmniejsza dla wyższych, podobnie jak jest z Xc kondensatora , w drugim rodzaju piezo są transformatory powietrzne (przekładnia napięciowa) i one mogą już mieć 4-8 ohm. Pozdr.
Skomentuj
-
Alphard robi raczej te pierwsze. Ich impedancja ma charakter pojemnościowy i dlatego nie jest im koniecznie potrzebna zwrotnica. Potrzebne będzie jednak stłumienie dość dużej efektywności tego głośnika, która w przypadku Alphardów może sięgać nawet zdaje się ponad 92 dB. Te 4 do 8 Ohm to pewnie impedancja głośników, z którymi ta tubka może współpracować.
Skomentuj
-
Typowy glosnik piezo np Atphard TE001 ma maly krysztalek piezo i jest to po prostu kondensator 100-150nF. Zadne filtry ani rezystory na niego nie dzialaja. Rezystor szeregowy jest dobry bo wzmacniacze nie lubia obciazen pojemnosciowych ale jest chcemy stlumic piezaka to albo dzielnikiem rezystancyjnym albo szeregowym kondensatorem 47-220nF.
Skomentuj
Skomentuj