Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na RFT L3711

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na RFT L3711

Siema. Sprzątajac strych mojego szwagra natknąłem się na jego stary sprzęt muzyczny z czasów PRL-owskiego punk rocka. Szwagier był taki super, że podarował mi głośnik który kiedys używał do swojej gitary basowej niemiecki 40 centymetrowy RFT (Radio und Fernmeldetechnik) L3711 ( 100VA 4 OHM).
    Na tym się zatrzymałem, bo nie wiem jakie ma on parametry. Ilu litrowa powinna byc do niego obudowa ( zamknięta czy br) i czy idzie jakoś obliczyć jego moc aby dopasować wzmacniacz?:mellow: Jedyne parametry jakie moge wrzucić do winisd to wymiary samego głośnika.

To sie nie nadaje na subwoofer. Byl juz temat o tym glosniku. Obudowa bedzie bardzo duza, a i tak zejscia dobrego nie bedzie.Daj sobie spokoj. Mozesz go sprzedac i kupic cos odpowiedniego. Szybko znajdziesz kupca.

Skomentuj

Wiedziałem, że obudowa bedzie duża, ale nie chciałem ryzykować i budować byle jakiego, nie wyliczonego pudła, po to żeby sobie pyrkało. Chciałem go wykorzystac do słuchania muzy. Sprawdzając go musze jednak przyznać, że nawet bez obudowy nieżle trzęsie:biggrin:
      Last edited by ruffpl; 14.05.2011, 22:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
        nie chciałem ryzykować i budować byle jakiego, nie wyliczonego pudła
        Załóżmy, ze trzeba wielką obudowe, to niech będzie 120l na 15 calowca, strojenie można by już dobrać na słuch, i wybrać, czy zamknieta, czy coś w okolicach 40hz, bo niżej raczej nie ma sensu. Zawsze można pokombinować i bez symulacji w WinISD.

Ja jednak zgadzam sie z Pogromcą, i lepiej go sprzedaj i kup głośnik typowo basowy, bo to sie nie nada za bardzo do basu.

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
        bez obudowy nieżle trzęsie
        Eeeee?

Skomentuj

Eeeee?
          Sprawdzałem go przez chwilę w pokoju na drewnianej podłodze to trochę sobie pobiegał... Ale spoko za kasę z niego kupię jakiegos basowca. Dzięki za pomoc.:thumbup:

Skomentuj

To jest fajny glosnik do odgrody, ale to zupelnie inny temat. Jakbys mial takie dwa...

Skomentuj

Niestety mam tylko jeden.
              A jaki wg. was nadawał by się do suba domowego ( do muzyki) pod panelek sub 15.1 za max 300-400zł?

Skomentuj

Czaruję...
              X