Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory do 2000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory do 2000zł

Witam
    Kolega poprosił mnie o zbudowanie zestawu do jego pokoju lecz nie wiem jakie głośniki najbardziej będą odpowiednie, dlatego chce się Was poradzić i wyśłuchać opinii. Mieszka on w bloku ma pokój około 15m2 wiec malutki. Jego wymagania są takie, że przy oglądaniu filmów ma czuć, że je ogląda i przy słucaniu muzyczki ma grać przyjemnie dosyć głośno. Chciał zestaw 5.1 ale odradziłem mu taki zestaw bo jest to według mnie bezesensowne do tak małego pokoju. Myślę więc nad jakimiś monitorami najlepiej bez suba chyba, że będzie potrzebny. Myślałem nad AWX iż mam je w domu tylko w wersi 2.5dorgi (wkrótce będą na forum ,czekam na kolce) grają bardzo przyjemnie i basu jest sporo tylko problem tkwi w tym , że jest trudno dostępny. Może cos ze stajni ushera? Z góry dziękuje za pomysły pozdrawiam.

8935a + t9950 :) albo cos z seasa.
    http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm - tu masz troche projektow

Skomentuj

a to muszą być monitory? będą stawiane na czymś czy też może na podstawkach? bo jeśli na podstawkach to może warto zrobić kolumnę stojącą? a jak można stojącą to może zestaw z Akkusa na Usherach http://www.loudspeakershop.eu/akkus-...zu-p-2098.html
      jeśli mają być monitory to może być problem z niskim basem z filmów, no chyba, że jakiś duży monitor...
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi dobrze prawi - jak monitory miałyby stać na "standach" to lepiej zrobić kolumny podłogowe, bo miejsca zajmą nawet mniej (podstawa standu zazwyczaj ma większe pole powierzchni niż przekrój poprzeczny typowej podłogówki). Z monitorów też spektakularnego basu raczej nie będzie z uwagi na ograniczony litraż.
        Zestaw na Usherach co podał kolega LuSzTi jest bardzo dobrą propozycją - basu nie powinno zabraknąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez grabki91 Zobacz posta
          Myślałem nad AWX iż mam je w domu tylko w wersi 2.5dorgi (wkrótce będą na forum ,czekam na kolce) grają bardzo przyjemnie i basu jest sporo tylko problem tkwi w tym , że jest trudno dostępny.
          zibi mial do sprzedania komplet do 2,5 drogi - zapytaj czy jeszcze je ma

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
          8935a + t9950 albo cos z seasa.
          ER18RNX + alu wysoki
          zestaw z dobrym basem a glosnosci tez nie zabraknie

Zamieszczone przez grabki91 Zobacz posta
          Chciał zestaw 5.1 ale odradziłem mu taki zestaw bo jest to według mnie bezesensowne do tak małego pokoju.
          jezeli to "jamnik" to faktycznie bez sensu. jezeli bardziej foremny blizej kwadratu to pomysl nie glupi - ale max na 10cm
          tylko ARN116 juz sie nie kupi :p

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            a to muszą być monitory? będą stawiane na czymś czy też może na podstawkach? bo jeśli na podstawkach to może warto zrobić kolumnę stojącą? a jak można stojącą to może zestaw z Akkusa na Usherach http://www.loudspeakershop.eu/akkus-...zu-p-2098.html
            jeśli mają być monitory to może być problem z niskim basem z filmów, no chyba, że jakiś duży monitor...
            Z tego co on mi mówił nie chce podłogówek bo kolumny bedą albo postawione na jakimś meblu lub powieszone na ścianie... I w tym problem, że podłogówki zajmą mu za dużo miejsca, i nie chce takowych. Porozmawiam z nim jeszcze oglądne pokój może się zgodzi

---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post o 21:33 ----------

ER18RNX + alu wysoki
            zestaw z dobrym basem a glosnosci tez nie zabraknie
            Ciekawa propozycja , ale faktycznie najpierw dopytam go czy faktycznie nie chce i czy opłaca robić podłłogówki bo faktycznie basu może braknąć szczególnie w filmach.

jezeli to "jamnik" to faktycznie bez sensu. jezeli bardziej foremny blizej kwadratu to pomysl nie glupi - ale max na 10cm
            tylko ARN116 juz sie nie kupi :p[/QUOTE]

Jamnik jamnik dlatego opcaj kina odpada

Skomentuj

ja polecam ww ushery
              duze monitory i bedzie ok
              jak da rade podlogowke to w tl
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co byście powiedzieli na taki zestaw: http://www.troelsgravesen.dk/PL18XT.htm

Skomentuj

Bodajże na allegro widziałem głośniki do tego - i chyba ty również pod wpływem owej aukcji piszesz :)
                  Ja ci nie pomogę na temat brzmienia, ale jeżeli wyrwałbyś zestaw głośników i zwrotnic nieco taniej, to dałoby się jeszcze dorobić suba do zestawu coby twojemu koledze nie brakło trzęsienia przy filmach

Skomentuj

PL to podobno najlepsza vifa z tamtych czasow
                    niestety jej nie slyszalem
                    XT25 mi nie podpasowal - ale na dobrej zwrotnicy potrafi ladnie zagrac
                    za te 800zl warto (targuj sie )

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      PL to podobno najlepsza vifa z tamtych czasow
                      niestety jej nie slyszalem
                      XT25 mi nie podpasowal - ale na dobrej zwrotnicy potrafi ladnie zagrac
                      Pierwsze moje kolumny to była Vifa PL18 + SS9300. Grało to w pokoju 18m2 i bas był rewelacyjny, niski, mięsisty. SS9300 był idealnym głośnikiem dla mnie. Czysta, delikatna pozbawiona sybilantów góra - miodzio. Ale niestety średnicy brakowało i nie brzmiało to dla mnie poprawnie. Dla mnie najważniejsze są kobiece wokale a jedynie Tracy Chapman brzmiała w tym zestawie dobrze :).
                      Uprzedzając pytania. Kolumny wykonał dla mnie Gipsy2 jakieś 6 lat temu. Grały z Marantz PM7000.
                      Podsumowując: Bas z Vify PL w zupełności wystarczający do pokoju ok 20m2.
                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

:) dokładnie tak jak piszesz , zobaczyłem na allegro w przystępnej cenie napewno taniej niż wszystko samemu kupić. Tylko interesuje mnie opinia kogoś kto ich słuchał

---------- Post dodany o 07:09 ---------- Poprzedni post o 07:07 ----------

Dziękuje za odpowiedź, Zaraz zadzwonie do kolegi i przedstawie mu całą sytuacje. Jeszcze raz dziękuje

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post o 07:09 ----------

Tak jak pisalem, podłogówki odpadają bo pokój jest na tyle maly że szafke pod tv ma dosuniętą pod ściane a z drugiej strony są drzwi...

Skomentuj

Ja tylko nadmienię, że aby w pełni cieszyć się dźwiękiem pow. zestawów, lepiej aby stały na podłodze w wersji podłogowej czy na standach. PL + XT to fajny zestawik.

---------- Post dodany o 10:09 ---------- Poprzedni post o 10:07 ----------

P.s.
                          Jeśli głośniki jeszcze nie kupione, zastanowił bym się mocno nad tym zestawem:
                          http://www.seas.no/index.php?option=...210&Itemid=202

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                            Ja tylko nadmienię, że aby w pełni cieszyć się dźwiękiem pow. zestawów, lepiej aby stały na podłodze w wersji podłogowej czy na standach. PL + XT to fajny zestawik.

---------- Post dodany o 10:09 ---------- Poprzedni post o 10:07 ----------

P.s.
                            Jeśli głośniki jeszcze nie kupione, zastanowił bym się mocno nad tym zestawem:
                            http://www.seas.no/index.php?option=...210&Itemid=202
                            Dziękuje za podpowiedź co do kolejnego zestawu.Wiem wiem, że lepiej jest mieć podłogowe jeżeli chce sie człowiek cieszyc tym co ma ale warunki na to nie pozwalają niestety...

Skomentuj

Czaruję...
                            X