Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odgroda na Sabach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odgroda na Sabach

Witam. Mam pytanie, chyba do Pogromcy. Czy warto to kupić? http://allegro.pl/saba-greencone-aln...630229257.html . Planuję po zakończeniu zespołów które teraz buduję, wykonać odgrodę. Pogromca (i nie tylko) tak zachwalał głośniki Saba Greencone, że w końcu chyba mnie przekonał. O tym jaką tę odgrodę planuję, napiszę później, teraz tylko przoszę o radę w sprawie tych konkretnych głośników.

Glosniki wydaja sie w dobrej kondycji. Te model ovali na poczatek moze byc nawet lepszy niz okragle, poniewaz maja bardziej wyrownana charakterystyke. Nie wiem czy to jest komplet z jednego radia. Cena jest przyzwoita choc warto sie jeszcze potargowac. Teraz ceny tych glosnikow spadly, jakis czas temu byl wielki bum i ceny naprawde bywaly zawrotne.
    Generalnie fajne glosniki na poczatek zabawy z odgroda. Oczywiscie mozna tez sprobowac zapakowac je w obudowe. Jak sie porzadnie zestroii i podepnie pod dobry system, to dzwiek bedzie naprawde wyborny.

Najwiecej problemow i tak bedzie mial z basem, z reguly albo go brakuje dolu albo cos nie chce wspolgrac z pomieszczeniem. Tutaj przydaja sie wieksze dechy.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedz. Ten komplet pracowałby tylko od 200-300 Hz. Dół na innym głośniku ok. 30 cm, zasilanym z innego wzmacniacza, ale też w odgrodzie, ew. korekcja aktywna. Napisz czego można się spodziewać po Sabach, słucham głównie jazzu.

Skomentuj

O, jak jazzu to zdecydowanie bedziesz zadowolony :) Woofer z korekcja to bardzo dobry pomysl.

Skomentuj

Nie zdecydowałem się jednak na te głośniki, może później. Zainteresowałem się jednak takim tematem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1572367.html . Głośniki GD16/20 udało się niedrogo kupić, wysokie puszczę na inny niż w temacie. Z odgrodą będę eksperymentował. Chcę przerobić głośnik jak zaleca autor. Podane wymiary stożka to 22/34, jednak na zdjęciu widać że stożek ma jedną część walcową a dopiero od pewnego momentu zaczyna się zwężać w stożek. Faktycznie nabiegunnik jest niżej niż krawędź karkasu cewki i jeśli przyjąć że część stożkowa powinna zaczynać się od tej krawędzi, to jak to jest z tymi wymiarami. 34mm to długość całkowita, czy tylko części stożkowej, jak sądzicie? Autor tematu jest niestety nieosiągalny. Z czego zrobić taki korektor? Chyba na pewno nie z materiału magnetycznego bo zmieniłby się układ pola. Będę wdzięczny za każdą radę.

Skomentuj

Tez ciekawa opcja. Stozek wytoczysz za grosze u kazdego stolarza za pare zl, byle z twardszego drewna. Jest to na tyle tanie, ze mozesz zrobic pare sztuk i porownac ich wplyw na brzmienie.

Skomentuj

Lowther ma kilka wariacji na temat takiego stożka w swoich głośnikach, warto podpatrzeć.

Skomentuj

100_6720.JPG100_6723.JPG100_6722.JPG
                Zabrałem się za usunięcie starych zaślepek przeciwpyłowych w GD 16/20 (toluenem poszło idealnie, tylko kilka krolel). Stożki będą z dębu lub jesionu. Jak je zamontuję, to wypróbuję głośniki w odgrodzie 60x80 cm (na próbę). jako wysokotnówki będą missiony przez pojedynczy kondensator. Chcę posłuchać jak to brzmi, nad resztą będę się zastanawiał jak mi się spodoba.

Skomentuj

Czaruję...
                X