Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Doklejenie drugiego magnesu - sposób na poprawę jakości?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Doklejenie drugiego magnesu - sposób na poprawę jakości?

Witam
    Czy doklejenie drugiego magnesu pierścieniowego ferrytowego tej samej wielkości ma sens? Chodzi mi o poprawę "jakości głośnika" (wyższe SPL, niższe Qts). Koszt tego zabiegu jest niewielki ale czy warty zachodu ponieważ celem jest uzyskanie obiektywnie lepszego brzmienia ale i również sprawniejszego głośnika. Przeprowadziłem taki zabieg na głośniku ARN 165-05-04 i wyglądało to dość obiecująco tylko ze zamiast dołożyć bezpośrednio ten sam magnes poprostu przykleiłem tył drugiego głośnika. Tylko że w takim przypadku doszła grubość dolnego nabiegunnika. W takim przypadku Qts obniżyło się z 0,719 do 0,6 co uważam za bardzo dobry wynik. Po wklepaniu nowych parametrów do Win ISD wyglądało to dość obiecujaco.
    Jednak narodziły sie kolejne pytania:
    1. Może zastosować magnes neodymowy którego średnica będzie porównywalna ze średnicą cewki głośnika?
    2. Jednak czy wpływ magnesu neodymowego nie bedzie odwrotny ze względu "na jego wyższą siłę"?

Poniżej linki do magnesów które można by zastosować (konkretnie w tym przypadku)
    http://www.magnesy.eu/mp_80_x_40_x_1...owy-t-959.html
    http://www.magnesy.eu/mw_25_x_12__n3...wy-t-1802.html

Jeżli koś przeprowadzał takie doświadczenia proszę o informację.

Ten temat był poruszany nawet całkiem niedawno.

Z magnesem, jak ze wszystkim, nie można przesadzić. Jak dasz za silny to Qts spowrotem wzrośnie. Trzeba dokleić optymalny. Najlepiej mieć kilka i wybrac najlepszy, to da najlepszy rezultat ale będzie najdroższe. Lub kupić podobny jak masz fabrycznie i tą najtańsza opcją zmniejszyć Qts o ok 20-25%.

Skomentuj

Potwierdziłeś to co przypuszczałem ze można przegiąć. Czyli bezpiecznym, rozsądnym i ekonomicznym rozwiązaniem jest dołożenie magnesu o takich samych wymiarach.

Tutaj przede wszystkim chodzi o głośniki których EBP jest na granicy stosowania OZ i Bass Reflex ( na dodatek FS jest dość wysokie >50Hz ) ponieważ dzięki temu można by zastosowac to drugie rozwiązanie i "wycisnąć" więcej z głośnika.

Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić.

Skomentuj

Zazwyczaj dodaje się odwrotnie polaryzowany magnes o takiej sanmej lub nieco mniejszej masie. Może to być pierscien magnetyczny tej samej średnicy ale o nieco mniejszej wysokościi lubo równiez o nieco mniejszej średnicy. na przykład jeśli magnes w obwodzie ma wysokość 15mm to mozna dodac drugi o tej samej średnicy i grubości 12-15 mm.
        Z moich doświadzeń wynikła że porawa brzmienia jest dyskusyjna i zalezy od konkretnego głosnika. Magnesy nie są aż tak drogie i mozna dobrać kilka. Praktycznie są trzy warianty do wypróbowania.

Skomentuj

Czaruję...
        X