Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka vifa do kolumny centralnej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka vifa do kolumny centralnej

Witam was, mam nadzieję że pomożecie mi w wyborze głośnika do mojej kolumny centralnej. Czeka mnie tuning mojej poprzedniej konstrukcji ponieważ okazało się że zwrotnica nie była dobrze dobrana...ale to już przeszłość. Długo się zastanawiałem nad wyborem głośników niskotonowych i w końcu postanowiłem pozostać przy tych które miałem zamontowane 2x gdn 15/40/5 4 ohm od tonsila. Pozostała kwestia wysokotonówki, tu własnie waham się i mam nadzieję że mi doradzicie..albo vifa dx albo xt. Czy warto zainwestować więcej w xt? Do obydwu są zaprojektowane zwrotnice...ale tu moje drugie pytanie, co miałbym zmienić(o ile trzeba)...chodzi mi o podłączenie gdn'ów...u mnie będą 2x 4 ohm szeregowo, a projekt jest dla jednego niskotonowca.
    Dodam że na frontach grają u mnie stx-fx300. Z góry dziękuję za pomoc :)

A jakie ma byc wykorzystanie tej kolumny centralnej ? Sluchasz koncertow nagranych w 5.1 ? Czy tylko do filmow ?

Skomentuj

zwroc uwage na to ze DX25 taki jak w projekcie jest juz nie dostepny
      musialbys poszukac oryginalu lub kupic nowszego. nie wiem czy brzmi tak samo ale z opini pana Albeckiego wynika ze moga byc stosowane zamiennie (stare info, prosilbym o potwierdzenie)

XT25 mi osobiscie nie podpasowal. jest on drozszy ale za to zgodny ze schematem zwrotnic

co do zwrotnicy to drobne poprawki sa konieczne

Skomentuj

z tego co mi kiedys powiedzial akustyk.com.pl to sa to te same glosniki tylko nazwa sie zmienila
        to samo dotyczy xt
        nawet w jakim dataszicie bylo napisane, ze glosnik dosteppny teraz pod nowym modelem
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kolumna będzie wykorzystywana raczej do filmów. sądzę że 70% filmy, 30% koncerty. jak myslicie, która vifa bardziej by pasowala do charakterystyki mojego wysokotonowca stx awx we frontach?

Skomentuj

skoro masz AWXa we frontach, a do centrala i tak musisz robic pomiary to dlaczego nie uzyc AWXa do centrala?
            jakosciowo jest nawet lepszy od DXa a cena taka sama

Skomentuj

wiem że najłatwiej było by wstawić awx lecz chciałem oprzeć się na gotowym schemacie zwrotnicy, w internecie znalazłem gotowe połączenia dx+gdn 15/40/5 i xt+gdn 15/40/5. Oczywiscie najlepszym rozwiązaniem było by zrobienie centralki na awx by pasowała do reszty ale to wiąże się z dodatkowymi kosztami. Chyba że różnica jakościowa była by znacząca...mógłbym rozważyć taką opcję. Jak sądzicie? Czy gdybym się zdecydował, miałbym problem ze sprzedażą gdn? a może wykorzystać je jako podstawę do tylnych kolumn. Na tę chwilę na tyle grają mi Space86 po lekkiej renowacji.

Skomentuj

gotowy schemat jest dla jednego GDNa 8r
                na sluch moglbys skorygowac tlumik wysokotonowki przy uzyciu 2 GDNow 4r
                ale niestety w koncowym efekcie bedzie zupelnie inaczej

Skomentuj

Skoro zależy Ci na gotowej zwrotnicy to dlaczego nie zrobisz MX-140 jako centrala? Wersja z membraną bierną w układzie MB+GDWK AWX+GDN AWX (Podobno można zamówić u STXa taką dla 18AWXa) będzie i ładnie wyglądać i zapewne pięknie się komponować brzmieniowo z FX-300 na froncie. Wydasz trochę więcej bo jednak GDNa trzeba kupić ale chyba warto.tyły sobie zrób na Dxach i tych tonislach. Centrala zrobiłbym jak najbardziej podobnego do frontów. A MX-140 bliżej do Fx300 niż duetowi Dx+tonsil

Skomentuj

pomysł z stx na centralce długo mi chodził po głowie. ale teraz jedno pytanie...czy zastosować konstrukcję z mx-140 z mb, czy 2.5 drogi w centralce z fx-300...pod wzgledem kosztów to samo...ale 2,5 drogi z wiekszym wykopem na przodzie. No i kwestia obudowy...z tego co pamietam maokoło 22 litrów...czy to wystarczy na którys z zestawów stx?

Skomentuj

sam sobie odpowiedziales na to pytanie
                      jedynym kryterium tutaj jest obudowa

Skomentuj

FX-300 nie jest w tej samej cenie co MX-140 z MB, bo zwrota do 2,5 drogi jest bardziej koszowna oraz dodatkowy 18AWX kosztuje więcej niż MB AWX. Dochodzi problem obudowy czyli tego jak bardzio ją zmniejszyć by była odpowiednio mała i inie wylewała się ze stolika na którym będzie stała. MX-140 wystarczy w zupełności i tak centrala nie chcesz chyba puścić na pełne pasmo, nie? Bo jak chcesz to faktycznie może FX-300 z przerobionym frontem i mega wielką budą 20 litrową dałby podobne natężenie basu co fronty. Pomimo tego radzę jednak zrobić MX-140MB i uciąć centralkę w ampli.

Skomentuj

strasznie mnie kusi teraz ten pomysł z mx-140 i mb. sądzicie że kupiec na gdn 15/40/5 szybko by sie znalazł? bo na surroundach grają mi te moje Space w których odnowienie też troszkę włożyłem i pieniedzy i czasu...nie są to jakieś super kolumny...ale sądze że na efektowe wystarczają.

Skomentuj

My nie jesteśmy od sądzenia czy się znajdzie kupiec tylko od doradzania co zrobić by było fajnie za dana kwotę. Nie pytaj więc nas tylko wystaw na allegro i sprawdź.

I jak zaczniesz budowe MX-140 MB to wstaw odpowiedni temat do działu "w trakcie budowy".

PS: A tak na marginesie ja zostawiłbym sobie te tonsile i kiedys jak będzie wolne 300zł dokupił Dx25, zrobił zwroty pod ten duet i wstawił je na tył. Na pewno będą grały lepiej niż to co masz obecnie.
                            Last edited by gooralesko; 11.06.2011, 15:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez tajtus5 Zobacz posta
                              sądzicie że kupiec na gdn 15/40/5 szybko by sie znalazł?
                              jak za rozsadne pieniadze to sie znajdzie

Zamieszczone przez tajtus5 Zobacz posta
                              bo na surroundach grają mi te moje Space w których odnowienie też troszkę włożyłem i pieniedzy i czasu...nie są to jakieś super kolumny...ale sądze że na efektowe wystarczają.
                              z jednej strony bym wolal nowsze tonsile...
                              ale z drugiej strony jak masz juz inwestowac to ja bym poczekal i dolozyl kolejne MX-140 lub poczekal jeszcze dluzej i kupil 15cm AWXa

Skomentuj

Czaruję...
                              X