Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer kardioidalny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer kardioidalny.

Przeglądając ostatnio dość gorący temat dot. obudowy stratnej wyłowiłem krótki wątek mówiący o kardioidalnych subach. Głównym źródłem był ten link:
    http://kotisivu.dnainternet.net/anuk...tanssikotelo_2

Nie licząc ciekawych pomiarów sam temat jest opisany dość ubogo. Mnie interesują dość mocno szczegóły takiej obudowy mianowicie-jak wygląda sprawa skuteczności względem br, jak wygląda wytrzymałość mocowa względem br i generalnie w jaki sposób liczy się te żebra z boku obudowy. Interesuje mnie tylko i wyłącznie typ na jednym głośniku ew. dublowany aby zyskać skuteczności. Oczywiście każde inne szersze info mile widziane, najlepiej po polsku (bo mimo iż coś tam po angielsku kumam to nie jestem pewien czy wszystko dobrze zrozumiałem z tej strony), fajnie jakby znalazł się jakiś model fizyczny opisujący dlaczego te żeberka powodują zanikanie basu tylko z tyłu a do przodu gra normalnie-pozostaje to dla mnie małą zagadką. Pewnie ktoś ogarnięty z dipoli szybko mi to wyjaśni :)

To jest zwykla obudowa stratna i nic wiecej. Komercyjne suby i kolumny kardio robi www.me-geithain.de
    Takich obudow nie da sie obliczyc, trzeba dzialac po omacku. W przypadku takich subow praktycznie zawsze stosuje sie korekcje aktywna. Sprawnosc jest dosc licha, wytrzymalosc mocowa slabsza niz w obudowie zamknietej.

Skomentuj

Dzięki. Przyjrzałem się paczkom z linku, dla przykładu:

http://me-geithain.de/highend/index....mid=87&lang=en

Panowie mówią o 117db skuteczności ciągłej, pytanie na ile to realne?
      Mówiąc zwykła obudowa stratna masz na myśli że każdy sub stratny będzie jednocześnie kardioidalny czy też jest to jakiś szczególny przypadek wyróżniający się w jakiś sposób?

Skomentuj

Raczej ma tu wplyw przepuszczalnosci otworu i jego powierzchnia. Oryginalny Variovent ma srednice ponizej 110mm i stosuje sie w obudowach do 50 litrow bez wzgledu na Sd glosnika. Otwory stratne w Me Geithein sa znacznie wieksze.

Skomentuj

Czaruję...
        X