Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paczki po Beyma SM118 - co w zamian

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Paczki po Beyma SM118 - co w zamian

Witam.

Wczoraj trafiły do mnie doły na Beyma SM118. Doły te użyliśmy do grania na festynie, razem z zestawem RCF'a (bo basu było po prostu za mało). Brzmienie..... no lekko mówiąc du.....e.
    Doły były robione 10 lat temu za ogromna kasę przez jakiegoś zapaleńca który grał też po weselach. Załączam zdjęcia bo warto coś zobaczyć:

Kolumny mają ok. 126litrów netto (minus głośnik). 2 tunele 10cm o długości ok 10cm (chyba trochę za wysoko strojone, bo niskiego basu nie było a kick bas aż do przesady, wychodzi że strojony na ok. 50Hz) i do tego.... tak - to okrągłe coś w środku to jakaś cewka robiąca za filtr.....

Jeden głośnik ma problemy z cewką - w jedna stronę bez oporu, w druga ociera się. Słychać to podczas grania, ze coś pierdzi i zniekształca dźwięk. W drugim głośniku urwany terminal doprowadzający kable do cewki, po ostatnim łomocie zaczęły się odklejać przewody do cewki od membrany plus pęknięcie zawieszenia górnego przy krawędzi.

Myślę, że ten drugi jeszcze by się dało wykorzystać i zrobić do niego nową skrzynkę. Ale zostaną stare skrzynki:) Trochę je powzmacniać w środku i.... no właśnie - co w nie włożyć? Czy jest sens wkładac tam coś, skoro za 750 zł jest sub STX'a (tyle że na 15 całowym głośniku)?

Oczywiście że jest sens je wykorzystać. Primo ile możesz wydać na jeden głośnik?

Skomentuj

To może odpowiem tak - ile mam wydać, żeby było lepiej niż ta Beyma SM118, niż STX i co by pasowało do tych 120 litrów (rurki BR da się łatwo przedłużyć)? Mam t.amp 2400 2*1200/4R 2*650/8r 2000/8R bridge. Beyme widziałem za 520 zł ten model, ale wszędzie mówią, że to niski model i taki sobie.

Nadstawki.... no na razie są małe http://diyaudio.pl/showthread.php/18...ysokotonówkami . Wiem, że nadstawki powinny być lepsze, bo to z nich wokal idzie, ale na razie szyję tym co mam.

Skomentuj

Paka jest stosunkowo mała jak na 18cali więc i głośnik musi być solidny z dość dużym mms i mocnym napędem. Zasadniczo jak masz mało kasy możesz użyć stx'a gdn 46-1200, powinien zagrać już bardzo przyzwoicie. Jeżeli jednak chcesz czegoś czego nie będziesz wymieniać przez wiele lat to poleciłbym ten przetwornik:

http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_18PZB100_8Ohm-71.html

Możesz pytać w sklepie o wersje 4ohm, pewnie da się załatwić :)

Skomentuj

Witam.

Znalazło się trochę czasu i zabrałem się za te paczki. Przednią ściankę wybiłem bo będę ją na nowo kleił czarnym kocem - ten już jest mocno sfatygowany. Ale najpierw najważniejsze - wybór głośnika. Obudowa ma stały litraż ok 126 litrów i jedyne na co mam wpływ do strojenie tunelu. Wrzuciłem 2 STX i 2 B&C do skrzyni 126 litrów i strojeniu 35 Hz..... i zgłupiałem bo nie wiem o co chodzi. Załączam skany:

Czy to normalne wykresy że tak bardzo opadają?? Kilka pytań:

a) na co patrzyć podczas takich symulacji bo wykresy wychodzą zupełnie inne niż przy głośnikach na miękkim zawieszeniu (ta najpierw łagodnie opadająca a potem mocno ch-ka)
          b) czy to normalne, że WinISD na początek proponował paczkę.... 50-60 litrów i wysoko strojony BR?? Ch-ka przypominała wtedy standardowe jak przy głośnikach domowych (kształt) z tym, że f3 wychodziło przy ok. 55-60Hz. Niezależnie od tego jakie strojenie wybierałem w opcjach.

Skomentuj

Olej tego winisd. Po pierwsze robisz szkolny błąd-symulujesz w zakładce magnitude, przejdź do SPL i tam porównuj głośniki. Wykresy tak opadają bo głośniki te mają bardzo silne układy magnetyczne, chyba nie wierzyłeś w to że istnieje głośnik 18sto calowy który wytworzy np. 99db dla 35hz?

W zasadzie meritum tematu streściłem Ci w poprzednim poście. STX i B&C wytworzą bardzo podobne natężenia ale tak naprawdę jest to mało istotne, różnice będą w dwóch innych aspektach. Pierwszy to brzmienie, nie mówię że stx zagra dużo gorzej/wyraźnie gorzej/czy może nawet tak samo jak B&C jednak ta druga marka daje Ci właściwie gwarancje, praktycznie wszystkie przetworniki niskotonowe z jej oferty są godne polecenia. Drugą sprawą jest żywotność-głośników B&C o ile nie usmażysz cewki nie wymieniasz przez kolejne 10 czy nawet naście lat. Możliwa jest wada fabryczna jednak ona wyjdzie szybko, wtedy odsyłasz na gwarancje i większości wypadków otrzymujesz po prostu nowy przetwornik. Co więcej Recon-kity do głośników B&C są dostępne także wiele lat po wycofaniu ich ze sprzedaży, więc jak np. za 10 lat takowy Ci się spali to zwyczajnie wstawiasz Recon i masz nowy głośnik którym grasz kolejne lata. Nie wiem jak wygląda trwałość głośnika stx'a, czy za te parę lat grania tydzień w tydzień również będzie trzymać się tak samo dobrze i czy będzie można je zregenerować w równie bezproblemowy sposób.

Skomentuj

Rozumiem. Zakładka SPL, bo MAX SPL uwzględnia moc głośnika (tzn. SPL przy mocy znamionowej mocy podanej na głośnik) jak dobrze kojarzę. Przekonują mnie argumenty odnośnie B&C. Nie znam się aż tak dobrze na firmach, ale B&C to chyba wyższa półka jeżeli chodzi o audio?? Tu wskakuje dylemat - warto tak drogi/dobry głośnik do takiej skrzynki (producent zaleca 160 litrów 39Hz)? Bo jakość tej skrzyni jest na razie przeciętna. Mam zamiar wzmocnić i wytłumić ją w środku ale to zabierze znowu cenny litraż i boję się, że z 126l po odjęciu głośnika i ożebrowania będzie tylko nieco ponad 100.
              Aha - doły będą cięte aktywnie od 30Hz do ok. 100, no maksymalnie 120Hz ale to na odsłuchach wyjdzie.

Skomentuj

Paczkę zawsze można wymienić jak te się rozlecą do końca, ew. wpadnie jakiś grosz. Tak B&C to najwyższa liga, ich przetworniki (nie tylko niskotonowe) są montowane w najlepszych paczkach. Dla przykładu V-DOSC L-Acoustic który jest uznany na całym świecie za referencyjny system nagłośnieniowy jest oparty o driver B&C, reszta głośników to bodajże PHL które również prezentują baaardzo wysoki poziom jednak są około 3-4 razy droższe od B&C, ale skoro nie słychać różnicy :)

Skomentuj

Dla mnie na razie referencyjnym brzmieniem jest RCF którego mamy w innym zespole i do niego równam:
                  http://www.sklepmuzyczny.pl/sklepmuz...3,id,8843.html - 2 takie górki
                  http://www.sklepmuzyczny.pl/sklepmuz...5,id,9131.html - jeden sub

Jakość z tych starych Beym się chowa, EV TourX też nie brzmią przy nich (słuchaliśmy obu zestawów, przyjechaliśmy po EV ale po pierwszym odsłuchu wzięliśmy RCF). Niestety kolega robi mocny loudness (nie przegadam go... jakiekolwiek oryginalne nagranie z wokalem nie brzmi gdyż wycina środek i potem są jajca jak nagramy w studiu a jak puścimy ale to jest rozmowa na inny temat). Bez korekcji przy podziale 80Hz brzmi to kapitalnie na salach. Na plenerze było za mało, stąd wzięliśmy te 2 paczki z Beymami. Kick bass był ale brakowało najniższych rejestrów i jakość... no fatalna. Stąd chciałbym mieć coś lepszego:) Jeżeli za 2000-2500 (w zależności od dodatków jakie jeszcze dokupię do kolumn) przebije tego RCF'a to uważam, że będzie warto.

---------- Post dodany o 12:17 ---------- Poprzedni post o 11:31 ----------

Zasymulowałem kilka wariantów tego B&C - wszystkie w 116 litrach i zmieniałem strojenie BR.

Czerwony to wykres zalecanej skrzynki. W moim odczuciu najlepiej będzie celować w okolice 45Hz, bo przy 50 może być już zbyt duże podbicie. Tak mi się przynajmniej wydaje.

---------- Post dodany o 12:46 ---------- Poprzedni post o 12:17 ----------

Zrobiłem jeszcze symulację tego SM118 co grał w tych paczkach:

Jak to się stało, że SM118 ma niższą skuteczność a jest aż tak mocno podbity (to by wyjaśniało brak niskiego zejścia podczas odsłuchów)? Dopiero przy skrzyni ponad 260 litrów i 25Hz udało się wygładzić ch-kę (ale wytrzymałość mocowa ma dziurę na 50Hz).

Skomentuj

No generalnie ten sm118 to żaden szał, stary głośnik głównie do robienia łomotu :)
                    W przypadku B&C tak jak zauważyłeś najsensowniej będzie celować w 45hz przy tej paczce. Co do przebicia RCF'a-w optymalnej aplikacji 2 sztuki B&C zjedzą ten subbas, to dokładnie ta sama klasa głośników. Jak będzie w tych stu parunastu litrach ciężko powiedzieć, napewno najniższy dół będzie nieco szczuplejszy niż by mógł być.

Skomentuj

Czaruję...
                    X