Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Składanie zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Składanie zwrotnicy

więc tak zaczne od początku. Kocham głośną muzykę i ogromny bass który zaciska w klacie. Wtedy jeszcze sie nie oriętowałem w aduio i szukałem, szukałem i trafiłem na idealna dla mnie konstrukcje TONSIL ZEUS. Troszke sie zmartwiłęm bo drogie są kolumny wiec postanowiłem sam zlożyc... na dzień dzisiejszy juz mam wszystko oprócz zwrotnicy...ni wiedziałem jaka kupic wiec szukałem szukałem i znalazłem cos takiego że GDNy idą całym pasmem a na wysokotonowca jest tylko kondnsator i tłumik -12 dB. po długisz poszukiwaniach znazłem schemat ale wartości na nim napisanie nie byly pod moje głośniki wiec mam do was ogormna prośble ja wstaawie ten schemat a wy mi napiszecos co kazdy skrót oznacza i jakie wartosci maja byc. Bar5dzo was prosze.
    (FOTO)
    http://imageshack.us/photo/my-images...213007294.jpg/

zarowka to zarowka
    L to cewka
    C kondensator
    i to wszystko co mozna na dzien dzisiejszy powiedzec
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dlaczego wszystko ? a można wiedziec jaka cewke i kondensator włożyc?

Skomentuj

poczytaj o projektowaniu zwrotnic to bedziesz wiedzial dlaczego
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Można. Jak pomierzysz głośniki i zaprojektujesz zwrotnicę. Żadnych uniwersalnych kalkulatorów...

Skomentuj

A moim zdaniem dla głośników jakich chce użyć kolega i tak nie ma sensu bawić się w pomiary bo to tak czy siak zagra beznadziejnie. Wylicz sobie podział na 3,5khz 12db/oktawa dla każdego z głośników (ew. gdwt 18db)+tłumik i tyle.
            Ps. Zanim kupiłeś to wszystko było spytać na forum...

Skomentuj

Czaruję...
            X