Witam, problem jak w temacie, elektronika wykluczona przy podmianie kanałów ta sama kolumna gra mniej detalicznie/sucho szczególnie w wysokich tonach, a może tylko, ciężko to jednoznacznie ocenić. Proszę o pomoc/sugestie. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z 18-130-8 AKX + 10-200-8 AKX
Collapse
X
-
Kolumny nowe i mają tak od nowości czy używane i te objawy wystąpiły nagle? Bo jeśli wcześniej grały dobrze to albo padł jakiś element w zwrotnicy (nawet niekoniecznie w torze wysokotonowym - choć najprawdopodobnie właśnie tam) lub głośnik. Jeśli właśnie je złożyłeś i problem jest od początku to przyczyną może być np błędne podłączenie któregoś elementu w zwrotnicy lub samego głośnika (w fazie/przeciwfazie) - lub oczywiście głośnik wadliwy od nowości. Napisz coś więcej bo na razie to podałes za mało szczegółów i ciężko cokolwiek stwierdzić.
-
Jeszcze jedna drobna rada:
Zmierz dokładnie, czy kolumny są symetrycznie rozstawione. Jeśli tak jest, i nic to nie daje, zamień je miejscami. Jeśli okaże się, ze po zamianie nadal ta sama strona będzie grać inaczej, jest to problem akustyczny. Kiedy kolumny sa poustawiane w różnie wytłumionych i ukształtowanych miejscach, różnice mogą sięgać nawet 3db mimo symetrycznego rozstawienia!
Zakładając, ze jedna by grała np. przy meblu z szklaną szybką, który doskonale odbija wysokie częstotliwości, a druga blisko jakiegoś miękkiego materiału pochłaniającego wysokie tony, jak najbardziej może wystąpić takie zjawisko.
Skomentuj
-
kolumny mają parę lat:) w sumie nigdy się nie wsłuchiwałem czy grają tak samo czy nie. Ktoś na to zwrócił uwagę przystawiłem ucho i rzeczywiście jest różnica. Po zamianie miejscami jest ten sam efekt, ta jedna kolumna gra mniej detalicznie, jakby była przytłumiona. Chyba będziemy zmuszeni wybebeszyć zwrotnicę i złożyć ją jeszcze raz wg schematu i zobaczymy czy to coś da, od razu obejrzy się elementy. Po czym poznać że cewka, rezystor, kondensator są sprawne?
Skomentuj
-
Podmień najpierw sam głośnik wysokotonowy - będziesz wiedział czy to jego wina czy może zwrotka padła.
Nie na temat...Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaJeszcze jedna drobna rada:
Zmierz dokładnie, czy kolumny są symetrycznie rozstawione. Jeśli tak jest, i nic to nie daje, zamień je miejscami. Jeśli okaże się, ze po zamianie nadal ta sama strona będzie grać inaczej, jest to problem akustyczny. Kiedy kolumny sa poustawiane w różnie wytłumionych i ukształtowanych miejscach, różnice mogą sięgać nawet 3db mimo symetrycznego rozstawienia!
Zakładając, ze jedna by grała np. przy meblu z szklaną szybką, który doskonale odbija wysokie częstotliwości, a druga blisko jakiegoś miękkiego materiału pochłaniającego wysokie tony, jak najbardziej może wystąpić takie zjawisko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaPodmień najpierw sam głośnik wysokotonowy - będziesz wiedział czy to jego wina czy może zwrotka padła.
Nie na temat...
Myślę, że przeważnie za mocno skupiasz się na tym, jak "gra pokój" zamiast na tym, jak grają kolumny - nie chodzi mi o ten topic tylko tak ogólnie
Dokładnie. Najpierw podmień wysokotonówki. Jeśli efekt będzie ten sam, to midwoofery zamień.
Po sprawdzeniu głośników i poprawności połączeń w zwrotnicy:
Cewkę (jej indukcyjność) najlepiej zmierzyć w SW, a jak nie masz takiej mozliwośći, to porównaj omomierzem z tą, na której zestaw gra normalnie. Rezystor to wiadomo - omomierzem. A kondensator miernikiem pojemności. Jeśli nie posiadasz miernika, to będziesz zmuszony po kolei zamieniać elementy ze zwrotki L, do zwrotki R, za każdym razem wykonując odsłuchy porównawcze.
Skomentuj
-
więc podmieniłem głośniki wysokotonowe i po zamianie ten co grał gorzej nadal gra gorzej, jakby jego pasmo kończyło się szybciej u góry. Więc wina raczej leży w głośniku, tylko teraz jest pytanie co mu jest, czy rozrzut parametrów jest tak duży, a może jest spalony, czy da się to jakoś naprawić?
z tego co widziałem 10-200-8 akx już nie ma w sprzedaży..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta...z tego co widziałem 10-200-8 akx już nie ma w sprzedaży..
Skomentuj
-
Zanim to zrobisz:
Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz postaProponował bym zadzwonić/napisać do stx'a.
Zamieszczone przez Polusek Zobacz postaJa zrobiłbym eksperyment i wrzuciłbym ceweczki od AWX do nich . Wydaje mi się, że różnią się tylko rodzajem materiału membranki, ale na 100% nie jestem pewien, czy uzwojenie jest na tej samej wysokości.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaTo już nie było by to samo. Jeśli inna membrana, mogło by to za bardzo wpłynąc na charakterystyke głośnika. No ale nie wykluczone, że by zagrało.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Polusek Zobacz postaZrobiłbym eksperyment i oczywiście wykonał podstawowe pomiary głośnika. Nie wykluczone również, że zagrałoby to nawet lepiej od oryginalnego AKX .
Skomentuj
Skomentuj