Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

altusy kolumny zamknąć bass-reflex?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

altusy kolumny zamknąć bass-reflex?

pytanie: czy nie zaszkodzi głośnikom zamknięcie obudowy bass reflex w kolumnach altus 140W. (zaklejenie otworów) .Mam trochę za duży wzmacniacz i chcę wykorzystać pełną moc tego zestawu.Kiedy bas będzie brzmiał lepiej przy magłaśnianiu dużych pomieszczeń?

przy BR ewektywnosc glosnika w zakresie niskich tonow jest wieksza a to zasluga oiwej magicznej rurki takze odciaza glosnik od duzych wychylen a moja rada jest taka skoro producent zastosowal takie rozwiazanie musil byc tego jakis powod

Skomentuj

Polecam szczelne zalanie betonem calej komory, wtedy beda lepsze.
      W Altusach mocn podana w nazwie nie odpowiada faktycznej elektrycznej mocy zestaowo.
      Nic to nie da.

Skomentuj

Odpowiadając najkrócej: głośnikom nie zaszkodzi.
        Nie piszesz jakiej mocy masz wzmacniacz. W altusach 140 stosowano głośniki 60W 6 om. Oczywiscie wzmacniacz może mieć wiecej niż 60 W przy 6 omach - wszystko zależy od kultury użytkowania. Niezależnie od tego czy otwory będą zatkane, czy nie - kolumny te należy traktowac jakby miały ok. 80W.
        Jeżeli brzmienie kolumn z zatkanymi otworami bedzie Ci odpowiadało - możesz tak zostawić. Głosnik stosowany w altusach 140 jest typem przeznaczonym raczej do obudowy zamknietej, a w b-r ma tendencję do charakterystycznego podbarwiania dźwięku. Niektórzy to lubią.
        Wybór należy do Ciebie.

Skomentuj

Witam,
          Jeśli już dokonasz próby z zatkaniem otworów b-r, to spróbuj także wykonać wówczas próby z materiałem do tłumienia wnętrza obudów. Próby z różną gęstością ułożenia materiału tłumiącego. To jest tania modyfikacja. Bardziej czasochłonna. Może dać dość dużą poprawę.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
          X