pytanie: czy nie zaszkodzi głośnikom zamknięcie obudowy bass reflex w kolumnach altus 140W. (zaklejenie otworów) .Mam trochę za duży wzmacniacz i chcę wykorzystać pełną moc tego zestawu.Kiedy bas będzie brzmiał lepiej przy magłaśnianiu dużych pomieszczeń?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
altusy kolumny zamknąć bass-reflex?
Collapse
X
-
Odpowiadając najkrócej: głośnikom nie zaszkodzi.
Nie piszesz jakiej mocy masz wzmacniacz. W altusach 140 stosowano głośniki 60W 6 om. Oczywiscie wzmacniacz może mieć wiecej niż 60 W przy 6 omach - wszystko zależy od kultury użytkowania. Niezależnie od tego czy otwory będą zatkane, czy nie - kolumny te należy traktowac jakby miały ok. 80W.
Jeżeli brzmienie kolumn z zatkanymi otworami bedzie Ci odpowiadało - możesz tak zostawić. Głosnik stosowany w altusach 140 jest typem przeznaczonym raczej do obudowy zamknietej, a w b-r ma tendencję do charakterystycznego podbarwiania dźwięku. Niektórzy to lubią.
Wybór należy do Ciebie.
Skomentuj
-
Witam,
Jeśli już dokonasz próby z zatkaniem otworów b-r, to spróbuj także wykonać wówczas próby z materiałem do tłumienia wnętrza obudów. Próby z różną gęstością ułożenia materiału tłumiącego. To jest tania modyfikacja. Bardziej czasochłonna. Może dać dość dużą poprawę.
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
Skomentuj