Zamieszczone przez Adam_85
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer do instalacji multiroom
Collapse
X
-
Niestety żeby go nisko zestroić wychodzi br długości nie do zaakceptowania, jak mam zrobić rurę 0,6-0,7m?
Już prędzej ten głośnik się sprawdzi http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-2134.html
50l@31hz group delay 20msLast edited by Adam_85; 07.08.2011, 21:26.
Skomentuj
-
BR raczej odpada nieprzepadam za tym typem obudowy
Co do korekcji DSP musze poszukac gotowych filtrów wykorzystujacych magistrale KNX
co do kolumn do ich nie bedzie beda gotowe moduly boscha z seri presidio zabudowywane w scianiena przód w sumie 5 zestawów 165cm+ kopułka czyli dwa na lewy kanał dwa na prawy kanał jeden na central, i 4 efektowe w sumie ma byc uzyskane 7 + 2
Dziekuje duzo mi wyjaśniłes
Powiedz mi ewentualnie co sadzisz o zastosowaniu MB z tym głosnikiem bo chyba do takiej konfiguracji zostal zaprojektowany?
Skomentuj
-
Caly dom bedzie wykonany w technologi KNX inteligentny dom z jednego panela Ipad mozna bedzie sterowac ogrzewaniem, klima, wentylacja, oraz naglosnieniem w poszczegolnych pokojach, knx jest podlaczony takze do instalacji multiroom czyli mozna bedzie sterowac w salonie z ipada telewizorem, kinem, itd jezli udalo by mi sie znalesc jakies procesory dzwieku pod KNX mozna by uzyskac pelne sterowanie parametrami z głownego kontrolera, serwera pytanie jest czy cos takiego jest dostepne, może sie okazac ze uzyskam jedynie mozliwośc właczania poszczegolnych jednostek z panela bez mozliwości ingerencji w pasmo ale to jutro od rana zaczynam, szukanie wazne iż klaruje mi sie pewien obrazi nie będę znów włączył z projektantem wnętrz
Dzikuje wszytkim za uwage i pomoc jak zwykle diyaudio okazalo sie niezastapione
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postahttp://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1418.html
Ten głośnik w BR ma straszny group delay, sam nie wiem. 55l@30hz 24ms.
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaDo tego potrzebna rura 102x412.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaTo głośnik do tak niskich częstotliwości, ze mało kto wie jak to sie w ogóle używa, i potem wszyscy mówią, że "muł do kina". Powtarzałem już wiele razy, ale mało kto skumał... Tego typu glośniki sie łaczy z niskoschodzącymi kolumnami, i tnie ostrym filtrem na ok. 40hz i to wtedy gra z dobrą dynamiką.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaW Orionach woofery XLS pracuja do 120hz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaW Orionach woofery XLS pracuja do 120hz, wiec Twoja teoria raczej nie trzyma sie kupy. Sorry ale Linkwitz jest dla mnie wiekszym autorytetem
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaprzy strojeniu XLS'a na 20Hz to wychodzi 1m BR, więc raczej tylko MB.
Skomentuj
-
Jeżeli chce sie miec kompaktową obudowę z dobrym zejściem to tylko MB lub OZ z korekcją, bas reflexy z półmetrowymi kanalizacjami odpadają.
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta50l@31hz group delay 20ms
Górkę GD trzeba bezwzględnie uzględniać pod katem częstotliwości na jakiej występuje. 20ms na 20Hz to nie to samo co 20ms na 50Hz. GD to nic innego jak opóźnienie czasowe fazy sygnału na wejściu do sygnału na wyjściu. Np przy 50Hz okres sygnału to 20ms wiec GD 20ms da opóźnienie 1 okresu! Przy 20 Hz okres to 50ms więc 20ms GD da opóźnienie 0,4 okresu więc 2,5 mniej !
Można na tej podstawie wyciągnąć prosty wniosek, chcąc osiągnać niską częstotliwość GD musi wzrosnąć i nie ma co się tego bać.
Na dobrą sprawę można dać prosty przłykład moim zdaniem mylnej interpretacji gdzie jedna konstrukcja z GD 10ms na 50Hz będzie uznana za "szybszą" od konstrukcji z GD 20ms na 25Hz! Tymczasem pod względem teoretycznie jakościowym obie konstukcje są sobie równe, przy czym pewnie ta piersza ma dużo gorsze zejście.
W tym wszystkim pomijam aspekt brzmienia i odpowiedzi impulsowej bo to trochę inny parametr.
Może Visaton tiw 250 lub 300 ? :)
Sensowność zastosowania dwóch subów można uznać tylko wtedy gdy jeden jest za cichy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaBo musial odciazyc sredniaka, stad taki podzial
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta1dno calowa kopułka wytrzymuje mocowo podział na 1,4kHz przy tej konfiguracji reszty przetworników.A dzieki odcieciu na 120hz ten woofer moze przyjac z 80-100W.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaA dzieki odcieciu na 120hz ten woofer moze przyjac z 80-100W.
Skomentuj
Skomentuj