Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do instalacji multiroom

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    Ten głośnik w BR ma straszny group delay, sam nie wiem. 55l@30hz 24ms.
    Dlatego trzeba go bardzo nisko stroić aby przesunąć peak gd maksymalnie poza zakres oktawy 40-80hz.

Skomentuj

Niestety żeby go nisko zestroić wychodzi br długości nie do zaakceptowania, jak mam zrobić rurę 0,6-0,7m?

Już prędzej ten głośnik się sprawdzi http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-2134.html

50l@31hz group delay 20ms
      Last edited by Adam_85; 07.08.2011, 21:26.

Skomentuj

Zastosuj kolanka do bass reflexu. Ewentualnie opcja z MB.

Skomentuj

BR raczej odpada nieprzepadam za tym typem obudowy

Co do korekcji DSP musze poszukac gotowych filtrów wykorzystujacych magistrale KNX

co do kolumn do ich nie bedzie beda gotowe moduly boscha z seri presidio zabudowywane w scianiena przód w sumie 5 zestawów 165cm+ kopułka czyli dwa na lewy kanał dwa na prawy kanał jeden na central, i 4 efektowe w sumie ma byc uzyskane 7 + 2
          Dziekuje duzo mi wyjaśniłes

Powiedz mi ewentualnie co sadzisz o zastosowaniu MB z tym głosnikiem bo chyba do takiej konfiguracji zostal zaprojektowany?

Skomentuj

Niby został zaprojektowany do pracy z MB ale nawet nie wiem gdzie teraz ją dostać. No i wiadomo, że podnosi to znacznie koszta, a to nie jest mi na rękę.

A co to jest korekcja dsp z knx? Coś szerzej?

Skomentuj

Caly dom bedzie wykonany w technologi KNX inteligentny dom z jednego panela Ipad mozna bedzie sterowac ogrzewaniem, klima, wentylacja, oraz naglosnieniem w poszczegolnych pokojach, knx jest podlaczony takze do instalacji multiroom czyli mozna bedzie sterowac w salonie z ipada telewizorem, kinem, itd jezli udalo by mi sie znalesc jakies procesory dzwieku pod KNX mozna by uzyskac pelne sterowanie parametrami z głownego kontrolera, serwera pytanie jest czy cos takiego jest dostepne, może sie okazac ze uzyskam jedynie mozliwośc właczania poszczegolnych jednostek z panela bez mozliwości ingerencji w pasmo ale to jutro od rana zaczynam, szukanie wazne iż klaruje mi sie pewien obraz i nie będę znów włączył z projektantem wnętrz

Dzikuje wszytkim za uwage i pomoc jak zwykle diyaudio okazalo sie niezastapione

Skomentuj

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1418.html

Ten głośnik w BR ma straszny group delay, sam nie wiem. 55l@30hz 24ms.
                XXLS na 30hz? Jak dla mnie to zmarnowanie potencjału głośnika, skoro poniżej 30hz nadal czuje się świetnie. Ja bym mu dał nieco więcej litrów i zestroił na 20hz żeby wykorzystać pełny potencjał. Group Delay przesunie się w dół (20-25hz), gdzie szybkiego basu i tak już nie uświadczysz, ale tak niskie zejścia owszem.

Do tego potrzebna rura 102x412.
                Mam u siebie dokładnie 55l brutto suba. Rurke mam dużo dłuższą, i z kolankiem się zmieściłem. Problem w tym, ze furczy przy większej głośności podczas masywnych zejść basu, ale jak sie zbiore w końcu to znajde rozwiązanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                  To głośnik do tak niskich częstotliwości, ze mało kto wie jak to sie w ogóle używa, i potem wszyscy mówią, że "muł do kina". Powtarzałem już wiele razy, ale mało kto skumał... Tego typu glośniki sie łaczy z niskoschodzącymi kolumnami, i tnie ostrym filtrem na ok. 40hz i to wtedy gra z dobrą dynamiką.
                  W Orionach woofery XLS pracuja do 120hz, wiec Twoja teoria raczej nie trzyma sie kupy. Sorry ale Linkwitz jest dla mnie wiekszym autorytetem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    W Orionach woofery XLS pracuja do 120hz
                    Bo musial odciazyc sredniaka, stad taki podzial

Skomentuj

przy strojeniu XLS'a na 20Hz to wychodzi 1m BR, więc raczej tylko MB.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        W Orionach woofery XLS pracuja do 120hz, wiec Twoja teoria raczej nie trzyma sie kupy. Sorry ale Linkwitz jest dla mnie wiekszym autorytetem
                        No ale to są odgrody, a nie zamknięta/BR. Głośnik zachowuje sie zupełnie inaczej. Wysoki bas brzmi na pewno dużo dynamiczniej i z lepszym wykopem niż w obudowie z tylną ścianką, a niski bas dominujący nad wysokim jest odtwarzany ciszej niż w zwykłej obudowie.

przy strojeniu XLS'a na 20Hz to wychodzi 1m BR, więc raczej tylko MB.
                        Jak sie uprzesz, to i 1m upchasz, jednak nie wiem czy by nie świszczało przy takiej ilości kolanek. Najlepiej było by spróbować, a jakby nie wypaliło to kupić MB.

Skomentuj

Jeżeli chce sie miec kompaktową obudowę z dobrym zejściem to tylko MB lub OZ z korekcją, bas reflexy z półmetrowymi kanalizacjami odpadają.

50l@31hz group delay 20ms

Górkę GD trzeba bezwzględnie uzględniać pod katem częstotliwości na jakiej występuje. 20ms na 20Hz to nie to samo co 20ms na 50Hz . GD to nic innego jak opóźnienie czasowe fazy sygnału na wejściu do sygnału na wyjściu. Np przy 50Hz okres sygnału to 20ms wiec GD 20ms da opóźnienie 1 okresu! Przy 20 Hz okres to 50ms więc 20ms GD da opóźnienie 0,4 okresu więc 2,5 mniej !

Można na tej podstawie wyciągnąć prosty wniosek, chcąc osiągnać niską częstotliwość GD musi wzrosnąć i nie ma co się tego bać.

Na dobrą sprawę można dać prosty przłykład moim zdaniem mylnej interpretacji gdzie jedna konstrukcja z GD 10ms na 50Hz będzie uznana za "szybszą" od konstrukcji z GD 20ms na 25Hz! Tymczasem pod względem teoretycznie jakościowym obie konstukcje są sobie równe, przy czym pewnie ta piersza ma dużo gorsze zejście.

W tym wszystkim pomijam aspekt brzmienia i odpowiedzi impulsowej bo to trochę inny parametr.

Może Visaton tiw 250 lub 300 ? :)

Sensowność zastosowania dwóch subów można uznać tylko wtedy gdy jeden jest za cichy.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                            Bo musial odciazyc sredniaka, stad taki podzial
                            "Średniak" w orionach to 9cio calowy woofer który nie sądzę aby potrzebował aż tak wysokiego cięcia ze względów termicznych/mechanicznych skoro 1dno calowa kopułka wytrzymuje mocowo podział na 1,4kHz przy tej konfiguracji reszty przetworników.

Skomentuj

Nie chodzi o odciecie sredniaka w tym momencie, tylko o mozliwosci woofera w wyzszym pasmie. Na tym samym glosniku Linkwitz proponuje subwoofer pracujacy do 20hz w obudowie zamknietej z aktywna korekcja.

Skomentuj

a ktoś robił aktywną korekcję na forum, droga, trudna to sprawa?

Skomentuj

http://www.linkwitzlab.com/thor-intro.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                    1dno calowa kopułka wytrzymuje mocowo podział na 1,4kHz przy tej konfiguracji reszty przetworników.
                                    O ile pamietam oriony to byl dipol, a seasy nie maja w ofercie dipoli to tam byly dwie kopulki na pewno A dzieki odcieciu na 120hz ten woofer moze przyjac z 80-100W.

Skomentuj

odpowiedzi impulsowej bo to trochę inny parametr.
                                      Odpowiedz impulsowa to znaczy szybkosc z jaka glosnik reaguje na sygnal?
                                      Jak to zmierzyc?
                                      Mozesz napisac cos wiecej na temat?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                        A dzieki odcieciu na 120hz ten woofer moze przyjac z 80-100W.
                                        No nie wiem, moim zdaniem wytrzymałby nawet niżej. Bardziej za to widzi mi się opcja że chciał ograniczyć wychylenia nie ze względów moc/spl a żeby poprawić jakość średnich tonów, co jest dość racjonalne i uzasadnione.

Skomentuj

jak ma sie wytrzymałość mocowa do tak niskiego strojenia, pomieszczenei w ktorym bedzie smigal bedzie duze

Skomentuj

Czaruję...
                                          X