Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa - kolumna dwuipółdrożna, wspólna komora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

budowa - kolumna dwuipółdrożna, wspólna komora

Witam,

chcę zbudować kolumny dwuipółdrożne oparte o głośniki scanspeak:

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18w-8434g00.pdf
    http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d2604-833000.pdf

Kolumna z założenia ma posiadać oba głośniki nisko-średnio tonowe w komorze wspólnej, jeden z nich obsługujący częstotliwości (możliwie) niskie, drugi niskie i średnie. Bass reflex.

Pomysł na taką a nie inną konstrukcję, mówiąc szczerze, kopiuję. Dawcą jest: http://akustyk.com.pl/projekty/DSD2.html.

Nie wykluczam możliwości użycia innych przetworników (chociaż wybór owych ograniczony jest do firm: Scanspeak, Peerless, Seas i Vifa ze względu na dostępność w Wielkiej Brytanii) które nie będą droższe niż 20-30% od wymienionych powyżej. Jakieś sugestie?

W jakis sposób wpływa na projektowanie obudowy zamknięcie dwu takich samych głośników ale pracujących w innym paśmie? Ponadto prosiłbym również o pomoc w obliczeniu optymalnej objętości dla tych głośników.

Dzięki

pomyśł może i dobry ale mam pytanie:
    jak poradzisz sobie ze zwrotnica do projektu 2,5drogi jeśli nie dajesz rady policzyć obuowy dla tych głośników?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o obliczenia, nie mam pojęcia jak traktować głośniki skoro będą pracować na innych 'pułapach' a mają mieć wspólną skrzynkę. Zwrotnica - szczęśliwie dla mnie ma podane częstotliwości podziału, chociaż sam bym do tego doszedł, ponieważ nie ma tam punktu, w którym nie wiem co robić a dokumentacja od scanspeaka jest wystarczająca. Z montażem zwrócę się do kogoś kto już jakieś zwrotnice zmontował.

Jest to moje pierwsze (ale nie ostatnie jak sądzę) podejście do zbudowania kolumn, nie mam pojęcia większego niż to co zostało opisane na portalu diyaudio, więc proszę o odrobinę wyrozumiałości i pomoc.

Skomentuj

Skoro nie wiesz o co chodzi to proponuje poszukac w sieci gotowego projektu , rowniez dobrze by bylo bys napisal ile chcesz przeznaczyc na to pieniedzy , jakie pomieszczenie itp. . Koledzy z forum na pewno cos doradza .
        Gdybys chcial to moge wszystko do kupy poskladac bo mam niedaleko .
        Pozdrawiam.

Skomentuj

O! Mistrzowska zagrywka Zig Zak, to się uśmiecha.

Na razie nie chcę wydać na same głośniki więcej niż 400 funtów (chyba, że argument będzie silny). Problemem będzie złożenie zwrotnicy - skoroś blisko i masz doświadczenie a marżę nieprzesadzoną to nie widze problemu aby to zostawić pod Twoją opieką. Sama buda dla głośników to bułka z masłem dla mnie. Pokój nieduży 11m w kwadracie, więc ta dwuipół może okazać się ciut za duża, lecz nie drastycznie.

Skomentuj

to, ze znasz czestotliwosci podzialu pomoze ci w zaprojektowaniu zwrotnicy
            ale bez pomiarow i zestawu pomiarowego sie nie obejdzie
            tego nie da sie dobrac z zadnej tabelki i poprostu zlozyc
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Same zwrotnice moge poskladac z przyjemnoscia nawet za darmo , inna sprawa z budkami bo to duzo pracy . Pamietaj ze najwazniejszy jest dobry projek i by sie do niego stosowac . Swoja droga jesli obudowy to dla Ciebie pikus to ze zwrotkami nie pwinienes miec wiekszych problemow , wystarczy poczytac tu na forum .
              Poszukaj np. tu http://www.troelsgravesen.dk , projekty z tej strony uznawane sa za jedne z najlepszych , jak cos znajdziesz to pytaj na forum.
              Pozdrawiam.

Skomentuj

Jestem młodym robolem, pociąć dechy, skleić, skręcić czy nawet jakąś oskubaną owcę wepchnąć do środka to nie problem, znaczy nie owcę - to co z niej oskubane, tylko czas.

Z całą pewnością rzucę okiem na projekty gotowe, mimo to wolałbym zmontować tę z pierwszego postu, a pojęcia nie mam jak to potraktować.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                ale bez pomiarow i zestawu pomiarowego sie nie obejdzie tego nie da sie dobrac z zadnej tabelki i poprostu zlozyc
                Wychodzę z założenia, że skoro ktoś zmontował kolumnę w danym układzie, na danych podzespołach, podał częstotliwości podziału po czym powęszył przy tym w laboratoriumi i obublikował wykresy oraz zarzeka się, że gra dobrze to dla totalnego diy noworodka jest wystarczające. Objętość budy to jedyny x?

Skomentuj

Zamieszczone przez arse pain Zobacz posta
                  Wychodzę z założenia, że skoro ktoś zmontował kolumnę w danym układzie, na danych podzespołach, podał częstotliwości podziału po czym powęszył przy tym w laboratoriumi i obublikował wykresy oraz zarzeka się, że gra dobrze to dla totalnego diy noworodka jest wystarczające
                  a jest gdzies w sieci schemat do tej zwrotnicy?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

O widzisz, drugi X: stromość filtrów. Dobrze mniemam?

Edit:

Mam nadzieję, że ktoś pomoże narysować schemat zwrotnicy dla tej konstrukcji

...Przeszukuję te projekty
                    Last edited by arse pain; 14.08.2011, 21:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez arse pain Zobacz posta
                      Mam nadzieję, że ktoś pomoże narysować schemat zwrotnicy dla tej konstrukcji
                      pokaż schemat z wartosciami elementow to ci rozrysuje
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przecież musi być możliwe zaprojektowanie zwrotnicy dla danego układu 'od zera' i wierzę, że są osoby które to potrafią, ja do nich nie należę niestety. Temat można już traktować jako ćwiczenie dla projektantów, ponieważ dochodzę do wniosku, że mniej skomplikowane (niekoniecznie jest to zaleta) będzie zbudowanie tych kolumn: http://www.troelsgravesen.dk/CA18RNX.htm. Jeśli ktoś odpowie na szereg pytań które sumują się na 'jak zbudować kolumnę podaną w linku' to będę wdzięczny i dużo bardziej wstrzęmieźliwy w zadawaniu podstawowych pytań.

Ale na razie - jak z tymi skrzynkami? Jak to liczyć? Jako dwa głośniki połączone równolegle i ignorwać jakie pasma przenoszą?

@Zig Zak niewykluczone, że w przyszły weekend będę się z Tobą kontaktował w sprawie lepienia zwrotnic.

Skomentuj

Kolego, można zaprojektować zwrotnicę w programie na podstawie charakterystyk podanych przez producenta, ale to tylko półśrodek. Do zaprojektowania poprawnej zwrotnicy potrzebne są pomiary zestawu, który korzysta ze zwrotnicy oraz odsłuch. Charakterystyka wypadkowa symulowana może się w wielu wypadkach nie pokrywać z charakterystyką mierzoną. Do tego dochodzi jeszcze jeden czynnik - wykresy nie grają, a Ty prosisz o zaprojektowanie poprawnej zwrotnicy tylko na podstawie wykresu. Oczywiście elektrycznie może być poprawna, ale w większości wypadków zmiany są wprowadzane już po pierwszym odsłuchu.

Nie chcę Cię zniechęcać, ale lepiej będzie gdy skopiujesz gotowy, dopracowany projekt i będzie cieszył ucho, niż zrobienie niedopracowanego zestawu, w którym głośniki marnują swój potencjał i nie zaspokajają potrzeb słuchacza.

Skomentuj

Tak, dzięki za naprostowanie moich rozmarzonych myśli, w poprzednim wpisie podałem link do gotowego projektu za który będę się zabierał. Autorski projekt lub kopię innego bez projektu zwrotnicy odkładam w takim razie na przyszłość.

Skomentuj

Nie na temat...
                              swietnie, ze ktos reaguje na to co ja pisze
                              chyba przestane sie udzielac :angry:
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To jeszcze dlaczego koniecznie 2.5 drozne , moim zdaniem 2 drogi bylyby w sam raz na tak male pomieszczenie , chyba ze myslisz "przyszlosciowo" . Jakiej muzyki sluchasz , jaki sprzet audio posiadasz , czego po tych kolumnach oczekujesz ? Planujesz kupic drogie przetworniki i dobrze by bylo bys nie byl rozczarowany ze np. nie ma masazu klaty itp. .
                                Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie chcę osiągnąć efektu łamania żeber basem, nie przepadam za dubstepem (chyba, że ital tek'a można bez redukowania jego osiągnięć nazywać dubstepem).

Nie myślę przyszłościowo, to znaczy: traktuję to jako 'tymczasowy upgrade', chociaż niewykluczone, że w 30-40 metrowym pokoju te będę musiały grać przez jakiś czas przed trójdrożnymi kolosami - niejasna sytuacja.

Chciałbym aby kolumny miały niską częsotliwość graniczną, chociaż 40-45hz przy -6dB również będzie w porządku. Na początku myślałem o zamkniętej budzie.

Muzyki słucham różnej - od elektroniki (np. Autechre, Venetian Snares) przez różne gatunki bazujące na gitarze elektrycznej (hardcore punk, różne metale, screamo i inne cuda [Neurosis, Fugazi, Converge, Ministry i setki innych]), również Manu Chao czy Bonobo (lub ogólnie downtempo) są u mnie mile widziane. Czasami też słucham (nu)jazzu czy klasyki.
                                  Tak więc, od muzyki gęstej i szybkiej w której dużo się dzieje przez względy spokój do prawie ciszy.

2,5 drogi dlatego, że zwyczajnie nie przepadam za dwudrożnymi ze względu na przykre wspomnienia z tego typu wynalazkami, podobają mi się dwa głośniki tej samej wielkości i jeden mniejszy, wiem - to durny argument. Zapas mocy w przypadku remontu u sąsiadów nigdy nie zaszkodzi.

Jetem nowy w zabawę z dźwiękiem, na razie mam wzmacniacz yamahy a-s500, w niedalekiej przyszłości CD yamaha CDS1000 lub CDS2000, technics sl1210 czeka na brakujące części, które są w kartoniku w miejscu w którym poprzednio mieszkałem, niewykluczony upgrade wzmacniacza do a-s2000

Skomentuj

Poprawnie zaprojektowany układ 2 lub 2,5 drożny na tych samych głośnikach maja jednakowe częstotliwości graniczne. Aby 2,5 zeszło niżej trzeba inaczej zestroić jeden bądź dwa głośniki ale równie dobrze można to zrobić w układzie 2 drożnym. 2,5 drożna kolumna będzie jedynie o 6dB efektywniejsza, to wszystko.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X