Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Znaczenie poszczególnych elementów w zwrotnicy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Znaczenie poszczególnych elementów w zwrotnicy.

Witam. Czy moglibyście mi powiedzieć do czego służą te wszystkie elementy połączone szeregowo z głośnikami w zwrotnicy autorstwa Irka 3 drogi na stx. Ogólnie czytałem o zwrotnicach i wiem czemu służy połączenie jednego elementu z głośnikiem ;d ale w tym wypadku mamy tam np. 3 elementy w szeregu ze średniotonowym. Z góry dzięki za pomoc.

pokaz schemat bo nie moge odnalezc
    i juz tlumaczymy

---------- Post dodany o 22:46 ---------- Poprzedni post o 22:42 ----------

znalazlem:
    cewka szeregowo + kond rownolegle = filtr dolno przepustowy
    kond + cewka rownolege = filtr dolno przepustowy
    a rezystory dla wyrownania charakterystyk

na glosniku sredniotonowym sa filtry gorno i dolno przepustowe dlatego wiecej elementow
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie chodziło mi między innymi o te rezystory- jaką funkcję pełnią w tym zestawie. A teraz pytanie z troszeczkę innej beczki:Czy dałoby się użyć tej zwrotnicy dla głośnika średnio i wysoko tonowego? Tzn. Wyrzucam sobie GDN-a usuwam filtr gorno przepustowy dla średniaka i mam tak jakby monitorek na gdm i gdwk?

Skomentuj

teoretycznie tak ale trzeba by bylo usunac rezystor w sredniaku i od nowa zrobic na wysokotonowke
        a po co taki zabieg?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ostatnio rozmyślałem nad projektem 5.1 gdzie 2 fronty to właśnie kolumny 3 drozne na stx. Gdzieś kiedys czytałem że dobre 5.1 to takie które ma taką samą moc na każdy z 5 kanałów ( subwoofer oczywiście więcej) i do tego takie same przetworniki. Ogólnie to jest projekt na tym średniaku z tym że na innych wysokotonowcu. I tak pomyślałem o tym moim rozwiązaniu.

Skomentuj

no najlepiej jest jak sa te same glosniki
            min te same wysokotonowki
            ale ogolacajac ten zestaw z basu i zostawiajac tylko sredniotonowke z wysokotonowka tez zrobisz zle
            nie bedzie slychac calgo pasma
            lepiej zrobic 5 takich samych kolumn 2 droznych
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok dzięki za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
              X