Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Help!!!!!!!!!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Help!!!!!!!!!!!

Mam do was ogromną prosbę!!!!!! mianowici chciałbym zrobić sobie kolumny estradowe na przetwornikach STX-a niskie tony GDN-32-150-8-SC, a wysokie GDWT-9-150-8-PJ. Przyznam że nawet niewiem od czego zacząć!!! moja wiedza jest oparta tylko na teorii!!!!
    Napiszcie mi jaka jest potrzebna zwrotnica, jakiej wilkości powinna być obudowa i wszystkie wiadomości mi potrzebne do samodzielnego wykonania tego projektu!!!!!!!!
    Kolumny będą grały na imprezkach !!!!!!!!!!! Narazie tylko dwie a to tylko z obawy czy podołam temu przedsięwzięciu !!!!!!!! A odnosnie wzmacniacza to zastanawiam sie nad Hollywood IMPACT- 1000. Moc znamionowa(RMS)- 2x356w Opór właściwy- 4-8Ohm lub Sinus 600!!!!! Prosze o wyrozumiałość !!!!!!!!!!!!! Liczę na na wyczerpujące i treściwe odpowiedzi !!!!!!!! z góry wielkie dzięki
    Pozdrowionka dla wszystkich !!!!!!

Policz sobie pudło w jakimś programie i br, obudowa z płyty wiórowej min 18mm, klejona na wikol i skręcana najlepiej konfirmatami co 10 - 15 cm. Wewnątrz daj jakieś wzmocnienia, mogą być to listwy na rogach i kawałek płyty o szerokości 10cm kturą dzj na połowie wysokości na tylniej ścianie, tak żeby usztywniła ją razem z bocznyki. A jeśli chodzi o zwrotnice to się nie wysilaj, basówke podłącz bez niczego, do niej równolegle sopran, filtrowany przez kondensator (szeregowo!!) pojemności 3,3 uF lub jak chcesz żeby dłużej pograł to 2,2 uF . Obudowe możesz od wewnątrz delikatnie wytłumić watoliną ale nie koniecznie, bez wytłumienia będziesz miał bardziej konturowy bas bardziej agresywny, na imprezy w sam raz
    no i chyba wsio
    pozdrawiam

Skomentuj

Niszar ale napisałeś
      Mati p jak masz już teorie (czyli masz już coś w głowie) to teraz samemu przejdź do przelania tej teori na gotowe kolumny. Napisz może najpier sam co proponujesz, policz troche sam i wtedy zapytaj czy takie coś sie sprawdzi i co i jak. To tyle:)

Skomentuj

Pierwsza sprawa to że 18mm to jest dobre wtedy gdy buda ma grac razem z głośnikiem :P
        Co do reszty to nawet bym sie zgodził tyle że bez średniaka wyjdzie kicha jak diabli.No i żarówa to wysokiego to raczej konieczność jesli ma troszke posłuzyć.A ogólnie to radze poszperać na forum bo temat był już wałkowany.Na drugi raz to sie przejade na takim poście a jak zaczne to koledzy pewnie poprawią :)
        PZDR

Skomentuj

niema to jak wywarzać otwarte drzwi.....
          http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=1776

Skomentuj

Sound Wave, mieliśmy być grzeczni,nie pamiętasz?Ja jestem :)
            PZDR

Skomentuj

ja powiedziałem tylko gdzie ma szukać odpowiedzi.... poprostu niechciało mi sie 2 raz przepisywać całej mojej wiedzy na temat tego zestawu :P co do sopranówki to 18dB/okt to minimum. ja lubie 24dB/okt gra gra gra i nagle nic :P charakterystyka opada tak szybko jak by norzem uciął :)

Skomentuj

oki to właśnie na twoim sprzęcie się odwzorowywałem !!!!!!!
                (to do Sound Wave) napiszcie mi tylko jeszcze dokładnie jaka to ma być zwrotnica i prowizoryczny schemat połączenia !!!!!!!!! z resztą powinienem sobie poradzić Mati_p_86@o2.pl jak cos to na meila !!!!!!!!!!!
                z góry dzięki pozdro

Skomentuj

Mati_p, nie odwzorowalem ale wzorowalem

tu nikt za ciebei nie policzy zwrotnicy bo do tego sa potrzbne pomiary a wirtualnie nikt ci ich nie wykona
                  kup jaka kolwiek zwrotnice uniwersalna i tak bedzie zle

Skomentuj

Fakt że może troszke przegiołem z tym postem. Ale dodam że grubość obudowy dobiera śię do mocy głośnika, więc 18 mm z odpowiednimi wzmocnieniami do tego stx powinno wystarczyć. Tym bardziej że koledze raczej chodzi o jak najmniejszy koszt.

Skomentuj

Czaruję...
                    X