Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica

Dzien dobry!

Mam juz spory czas problem z zaprojektowaniem zwrotnicy do moich kolumn(trojdrozna, zamknieta)

Posiadam juz jig =>
    http://kolumny.prv.pl/zwrotnicapswk.php

mikrofon(wm61a) itd.

Od czego mam zaczac zeby zaprojektowac zwrotnice?
    Przelecialem mnostwo tutoriali dla speaker workshop ale nigdzie nie znalazlem przydatnych wiadomosci jak np.: Czy zeby zaprojektowac zwrotnice potrzebujemy tylko pomiaru impedancji(poprzez jig) i charakterystyke glosnika(poprzez mikrofon)?

czy pomiary impedancji robi sie w obudowie czy bez? :)

prosilbym o rozlozenie informacji na "krok po kroku"

Pozdrawiam,

Zamieszczone przez eugeniusz23 Zobacz posta
    Przelecialem mnostwo tutoriali dla speaker workshop ...
    1. Przeleć jeszcze raz
    2. Jak nadal pusto w głowie, to wróć do punktu 1.

Skomentuj

oj chyba rzeczywiscie slabo przeczytales...
      napisz chociaz jakie to glosniki
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamiast SW mozna uzyć holimpulse - tylko i tak trzeba miec jakiś wyjściowy schemat zwrotnicy i elementy do podmiany. Metoda moze troche "partyzancka", ale same pomiary są dość proste - http://www.audiostereo.pl/pomiary-w-...oda_81901.html

np.: Czy zeby zaprojektowac zwrotnice potrzebujemy tylko pomiaru impedancji(poprzez jig) i charakterystyke glosnika(poprzez mikrofon)?
        Właściwie tak.
        czy pomiary impedancji robi sie w obudowie czy bez?
        W obudowie. Zależnie od rodzaju obudowy impedancja na niskich czestotliwosciach bedzie sie roznic.

Skomentuj

czy pomiary impedancji robi sie w obudowie czy bez?
          Zdecydowanie w obudowie.

Dokładnie ci nikt nie opisze bo wyszedłby elaborat.

W skrócie :
          1. Robisz pomiary głośników w obudowie , impedancja aoraz on axis , to takie minimum
          2. Tworzysz plik zwrotnicy, dodajesz do niego głośniki, elementy, tworzysz zwrotnice i dokonujesz symulacji
          3. Poprawiasz tak długo projekt aż jest OK
          4. Z symulacji przechodzisz na praktykę, lutujesz próbną zwrotnicę, dokonujesz pomiarów i weryfikujesz działanie zwrotnicy czy jest zgodne z symulacjami
          5. Odsłuchujesz, jeżeli nie brzmi dobrze to wracasz do pkt nr3
          6. Zwrotnica gotowa

Zapewne utknąłeś na punkcie nr2. W artach powinno być opisane jak tworzyć zwrotnicę, jak symulować, jakie stosuje się filtry itd.

Skomentuj

dzieki za zainteresowanie!

no dobra...

glosniki:

speaka 180/200
            monacor sph 176
            monacor dt-99

wstepnie podzial planowany na 300 i 2500hz

obudowa zamknieta

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            W skrócie :
            1. Robisz pomiary głośników w obudowie , impedancja aoraz on axis , to takie minimum
            2. Tworzysz plik zwrotnicy, dodajesz do niego głośniki, elementy, tworzysz zwrotnice i dokonujesz symulacji
            3. Poprawiasz tak długo projekt aż jest OK
            4. Z symulacji przechodzisz na praktykę, lutujesz próbną zwrotnicę, dokonujesz pomiarów i weryfikujesz działanie zwrotnicy czy jest zgodne z symulacjami
            5. Odsłuchujesz, jeżeli nie brzmi dobrze to wracasz do pkt nr3
            6. Zwrotnica gotowa
            odp.:
            1. zrobilem wszystko lecz glosniki nie byly w obudowie...(straszne rzeczy wychodzily ale prawde piszac nie mam jeszcze dokonczonego wytlumienia wiec za to sie najpierw widze musze wziac)

mysle ze w tym jeszcze tygodniu poprawie sie i dam znac jak jeszcze bedzie cos nie specjalnie...

wstepnie dzieki jeszcze raz i pozdrawiam,

---------- Post dodany o 21:43 ---------- Poprzedni post o 21:40 ----------

i jeszcze ostatnie!
            czy przed pomiarami impedancji musze wypisywac wszystkie dane glosnika we wlasciwosciach?(tj - XMax, Pe, sq in i efektywnosc?)
            pytam poniewaz pojawia sie problem do niskotonowca - brak szczegolowych danych.

Skomentuj

i jeszcze ostatnie!
              czy przed pomiarami impedancji musze wypisywac wszystkie dane glosnika we wlasciwosciach?(tj - XMax, Pe, sq in i efektywnosc?)
              pytam poniewaz pojawia sie problem do niskotonowca - brak szczegolowych danych.
              Nie niczego nie musisz wpisywać. Montujesz głośniki do gotowych skrzynek (lub prawie gotowych czyli takich w których nie zajdą zmiany konstrukcyjne mogące znacząco wpłynąć na parametry mierzalne jak impedancja czy ch-ka częstotliwościowa).
              Wykonujesz dla wszystkich głośników pomiary Impedance (zwykły a nie free air czy added mass bo tej jest do pomiarów parametrów TS . Do zwrotnicy stosuje się pomiar Impedance).
              Wykonujesz dla wszystkich głośników pomiary on axis (pamiętaj żeby między pomiarami nie ruszać mikrofonu bo pomiar będzie do bani, chodzi o precyzyjny pomiar fazy a każde przesunięcie mikrofonu to uniemożliwi tak więc 3 pomiary wykonujesz jeden po drugim)
              Jako że to ma być zwrotnica 3 drożna proponuję ci wykonać dla głośnika basowego i średniotonowego dodatkowo pomiary farfield (nie przejmuj się ich wyglądem, przyjdzie czas kiedy ci się przydadzą).

Skomentuj

Dzieki serdeczne TERAZ wszystko jasne! biore sie mam nadzieje na dniach za konczenie obudowy. zastanawia mnie natomiast jeden szczegol mianowicie jezeli mam mierzyc kazdy glosnik oddzielnie(bez zwrotnicy) w zamknietej obudowie to jak ze wzmacniacza polaczyc kazdy glosnik po kolei?!? wymontowywac glosnik i podlaczac kazdy kabelek z glosnika do terminalu?? oczywiscie sie da bo tamtedy tylko jest wyjscie na zewnatrz ze srodka kolumny...

p.s. mialem plan by wytlumiac srodek na samym koncu ale rozumiem ze wyniki beda inne z jak bez tlumienia. trudno

pozdrawiam,

Skomentuj

W jakim stanie jest kolumna lub będzie do pomiarów? Jeżeli surowym bez forniru to co za problem wywiercić dla każdego głosnika w sciance otwory wiertłem 2-3mm i przeciągnać żyły przewodów na zewnątrz :). Otwory zalejesz poźniej klejem i po problemie.
                  Zresztą nalezy pamiętać o tym, że obudowa zamknięta nie może być superszczelna. Niewielka diurka zawsze sie przyda w celu wyrównania ciśnienia wewnątrz do atmosferycznego któe jak wiadomo codziennie jest trochę inne.

Jeżeli będzie to stan po fornirowaniu to każda kolumna ma jakiś terminal przyłączeniowy czyli musi być na niego dziura lub otwory pod zaciski, zaleznie cyz dajesz terminal czy same zaciski. Tak więc tędy też masz wyjście na świat.

Skomentuj

dziurki :) dobre, nie wpadlem (kolumna jeszcze przed fornirem)

p.s. przejrze raz jeszcze wlasciwosci kolumny zamknietej bo wydawalo mi sie ze powinna byc super szczelna.

Skomentuj

Obudowa zamknięta powinna być szczelna, ale w praktyce i tak nie jest z uwagi choćby na kwestie montażowe, pasowanie kosza we frezie itd :). To o czym napisał Yoshi_80 ma swoje uzasadnienie praktyczne, ale wpływ wspomnianego zjawiska na efekt końcowy jest na tyle mały, że ja bym się tym nie zajmował. Różnica ciśnień po obu stronach membrany głośnika pracującego w obudowie spowoduje odchylenie układu drgającego od położenia równowagi pozostawiając w tym przypadku nierówną wysokość uzwojenia po obu stronach nabiegunnika, co związane będzie z inną odpowiedzią głośnika na sygnał "dodatni" w stosunku do "ujemnego", czyli wychyleniem membrany, zwłaszcza w sytuacji gdy w którąś stronę układ drgający osiągnie już wychylenie nominalne (choć i tak już sama konstrukcja układu magnetycznego to uniemożliwia, stąd różnorakie rozwiązania na np. symetryzację pola magnetycznego w szczelnie i poza nią). Chyba powinienem spróbować pisać krótsze zdania.
                      P.S. O to ci Yoshi chodziło, czy może o kwestie inne, np. dobroci, stratności obudowy itp?
                      Last edited by Racjonalny; 23.08.2011, 17:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                        P.S. O to ci Yoshi chodziło, czy może o kwestie inne, np. dobroci, stratności obudowy itp?
                        Nie, nie tylko zwykła wymiana ciśnienia. W sumie nie wiem czy da się zrobić tak super szczelną obudowę aby to nie następowało ale chyba jest to prawdopodobne.

Malutka dziurka nic nie zaszkodzi, sam tak ostatnio testowałem moduł średniotonowy który ma obudowę zamkniętą a kabelki wyprowadziłem przez otworki. Przy basie i dość solidnie wychylającym się głośniku z tych otworków, które nie były szczelnie zatkane przewodami nawet nie chciało powiewać.

Na pewno nieszczelność nie może być zbyt duża bo zacznie gwizdać, raz tak miałem przy zwykłym bas reflexie jak nie przykręciłem jednego wkrętu od głośnika . Nie wiem czy w bas reflexie w okolicach rezonansu nie tworzą się nawet większe ciśnienia niż w OZ.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          W sumie nie wiem czy da się zrobić tak super szczelną obudowę aby to nie następowało ale chyba jest to prawdopodobne.
                          Membrana papierowa pozwoli na wyrównanie ciśnienia, niezależnie od stopnia szczelności obudowy :)

Skomentuj

no chyba jedyna mozliwoscia nieszczelosci dobrze wykonanej obudowy zamknietej jest nieszczelny terminal, kosz glosnika ale czy membrana?
                            Tego bym nie byl pewien. Przeciez w jej dzialaniu chodzi o to, zeby popmowala powietrze a nie je przepuszczala. A tym bardziej jesli papier jest impregnowany.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ciśnienie atmosferyczne zmienia się powoli więc wystarczy mała nieszczelność aby je wyrównywać. Byc może miniaturowe pory papierowej membrany wystarczą.

Skomentuj

Czaruję...
                              X