Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica STX FX-300 Tańsza wersja, Porównanie Kolumn div na STX AVR z innymi ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica STX FX-300 Tańsza wersja, Porównanie Kolumn div na STX AVR z innymi ...

Witam,
    Przeglądając forum natknąłem się na konstrukcję urzytkowników trójkąt, Bingant. Na głośnikach Stx. A więc od początku:
    Kolumny które mam to;
    Kolumny altus 75
    ampituner yamaha rx-496
    cd yamaha cdx-393 mk2
    Lecz altusy bardzo mnie denerwują chcę zmienić na inne kolumny(podłogowe wysokie wąskie) Dużo kolumn udało mi się odsłuchać ale najfajniejsze moim zdaniem to Acoustic Energy evo 3. Ale nie bardzo podoba mi się ich wygląd. Najlepiej by było stwożyć własne diy na wzór kolumn kolegi Trójkąta lecz sprawdzałem ile kosztują przetworniki, zwrotnice i bardzo się zdziwiłem. 180zł za 1 zwrotnice? Drogo ale na strone stx-a
    http://www.stx.pl/zwrotnica-fx-300.html
    Jest spis elementów urzytych. Sprawdzałem na stronie stx-a poszczególne elementy kosztują grosze. Po za elementami:L1,L2,L4,Lp,R4,C4 reszta elementów (bez termialów) to koszt około 30 zł 1 zworki. Sprawdzałem taką konfiguracje zwrotnicy z elementami Jantzena koszt jest porównywalny z elementami stx. Połączyć rezystory cewki, kondensatory to nie problem. Jak myślicie jest to opłacalne? Co prawda wszystkich elementów nie ma na stronach stx ale może ktoś ma dostęp do takich elementów? drugie pytanie jest odnośnie dzwięku. Słuchałem kolumn acoustic energy czy takie kolumny na stx-ie może równać się z kolumnami AE? Czy lepiej kupić gotowe kolumny ?

Większość ludzi robi zwrotnice samodzielnie. Nie wiem czy te z STX'a zrobisz taniej bo mi się nie chce liczyć. Na razie policzyłeś najtańsze elementy a nie dodałeś najistotniejszych i najdroższych. Policz całość i oceń na ile jesteś w stanie zaoszczędzić, moim zdaniem od 20zł na zwrotnicy w górę już warto się pobawić samemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Większość ludzi robi zwrotnice samodzielnie. Nie wiem czy te z STX'a zrobisz taniej bo mi się nie chce liczyć. Na razie policzyłeś najtańsze elementy a nie dodałeś najistotniejszych i najdroższych. Policz całość i oceń na ile jesteś w stanie zaoszczędzić, moim zdaniem od 20zł na zwrotnicy w górę już warto się pobawić samemu.
      Właśnie tu jest problem tych elementów których nie policzyłem nie ma na stronie stx

Skomentuj

No to spróbuj złożyć te zwrotnice na bazie elementów z polinka.

Skomentuj

sprawdziłem dwie cewki których nie mam kosztują razem około 150zł ;/ więc raczej nie uda się zbudować zworki własnoręcznie. Może to i lepiej coś bym pomieszał i wydał bym dużo pieniędzy a nie działało by poprawnie. Jedyne moje pytanie to jak z jakością dzwięku z jakimi kolumnami może się równać.

Skomentuj

Na pewno da się to zrobić taniej tylko wybrałeś nieodpowiednie wersje cewek. STX stosuje rdzeniowe nawijane dość cienkim drutem (patrz parametr rezystancji). Takie cewki w polinku będą po 15-20zł

Skomentuj

Udało mi się pewna osoba wyceniła mi wszystko za 104zł za sztukę zwrotnicy.
              Dam wam to co on mi pisał:
              Narpiew moje zamówienie:
              KONDENSATORY pOLYESTER
              20:59:58
              4,7 uF 100v
              10 uF 100v
              5,1 uF 100v
              1,5 uF 100v
              0,68uF 100v
              3,3 uF 100v

Cewki Powietrzne:
              0,35 mH 0,7ohm
              0,4 mH 0,7ohm
              0,1mH 0,2 ohm
              Cewki Rdzeniowe
              2,0 mH 0,5ohm
              7,5 mh 1,2 ohm

Rezystory ceramiczne
              47ohm 5w
              10ohm 5w
              0,47ohm 5w
              Rezystory metalizowane
              4,7ohm 5w
              10ohm 5w

On:
              *1363 CEWKA Cewka 0.35 mH 0.580 Ohm dr-0.70 8,41zł 1,00szt
              *1364 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.640 Ohm dr-0.70 8,82zł 1,00szt
              *1149 CEWKA Cewka 0.10 mH 0.190 Ohm dr-0.80 6,32zł 1,00szt
              *2298 CEWKA Cewka 2.00 mH 0.460 Ohm dr-0.80 10,89zł 1,00szt
              *5075 CEWKA Cewka 7.50 mH 1.280 Ohm dr-0.63 16,13zł 1,00szt

MKP400V/ 3.30 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/3.30uF 6,85zł 1szt
              MKP400V/ 4.70 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/4.70uF 9,55zł 1szt
              MKP400V/ 5.10 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/5.10uF 9,55zł 1szt
              MKP400V/ 10.00 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/10.00uF 11,95zł 1szt

CERAMI 5/ 10.00 Resistor SQP 5 Watt / 10.00 Ohm J(5 1,5zł 1szt
              CERAMI 5/ 47.00 Resistor SQP 5 Watt / 47.00 Ohm J(5 1,5zł 1szt
              CERAMI 5/ 0.47 Resistor SQP 5 Watt / 0.47 Ohm J(5 1,5zł 1szt
              MET-TY 5/ 4.70 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 4.70 Ohm J 1,3zł 1szt
              MET-TY 5/ 10.00 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 10.00 Ohm J 1,3zł 1szt

Tylko nie wiem czy wszystkie elementy będą ze sobą grać. Drógie to to że raczej nie robił bym tego na płytce drukowanej tylko lutował razem ze sobą ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Nie znam się na schematach a nie chcę popełnić błędu. Jeżeli ktoś był by taki miły i mógł by mi urzyczyć swojego cennego czasu na rozmowę ze mną i ewenualne porady był bym dozgonnie wdzięczny.

Skomentuj

No kurcze stary przed chwilą pisałeś, że
                Zamieszczone przez PawełKajtaniak Zobacz posta
                Połączyć rezystory cewki, kondensatory to nie problem
                No to w końcu jak z tobą jest? Umiesz czy nie umiesz?
                Najprościej to bierzesz kawałek deseczki np panela podłogowego i montujesz wszystko przestrzennie przyklejając klejem na gorąco tak jak jest na schemacie, czyli odwzorowując układ elementów na deseczce wg schematu. Cieższe elementy jak cewki można dodatkowo wzmocnić opaskami zaciskowymi. Wyprowadzenia elementów łączysz bezpośrednio ze sobą.

Skomentuj

zrób jak Yoshi radzi
                  połóż elementy przestrzennie na deseczce jak na schemacie u stx-a i polutuj
                  nic trudnego
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wiem rozmawiałem z kolegą Yoshi_80 wszystko fajnie mi wytłumaczył i dał mi dużo cennych rad za co Mu serdecznie dziękuję.
                    Ale dalej nie wiem czy te kolumny mogą fajnie zagrać. Porównując z innymi kolumnami stereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez PawełKajtaniak Zobacz posta
                      Ale dalej nie wiem czy te kolumny mogą fajnie zagrać. Porównując z innymi kolumnami stereo.
                      Zagraja napewno lepiej i przebija wiekszosc kolumn do 2500zł.
                      Co prawda nie wiem co masz na myśli fajnie dla mnie altusy co prawda 110 albo 300 grały super rocka i metal chociaż wszystko sie zlewało to i tak miały wykop a dzieki tubowej górze całość grała bardzo metalicznie i to mi sie podobało:)
                      Jak zrobisz wedłóg projektu stx to zagra to napewno poprawie yoshi napewno ci wszystko ważne powiedział nic tylko zabierać sie do roboty mysle że warto i nie martw sie na zapas zwrotnica to całkiem łatwy układ a w koncu masz schemat i pomoc kolegów z forum wiec napewno dasz rade

Skomentuj

Aegis Evo3 przynajmniej poprawili te brzecżzace głosniki ale zachwyty na "zrpwnoważeniem" pasma które ma +/- 3,5db ułożone w uśmiech dyskoteki z poduchą przy 100 hz wzbudza tylko uśmiech politowania nad lizidupstwem recenzentów. http://audio.com.pl/testy/acoustic-energy-aegis-evo-3:1
                        Poprzednik - Aegis 3 był jeszcze gorszy, bo próbował udawać obecność środka pasma. W Evo 3 jest już w tym miejscu -7db. Altusy to przy tym audiofilskie kolumny
                        Nie wspominając o nieprodukowanych już Excellence.

Skomentuj

Czaruję...
                        X