Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa do suba aktywnego - 2 proste pytanka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa do suba aktywnego - 2 proste pytanka

Witam.
    Jakie macie uwagi co do obudowy do suba aktywnego.
    #1 Chodzi o wytlumienie obudowy suba - CZY ROBIC JAKIES? z tego co czytalem zdania sa podzielone...
    #2 zalozmy ze z wyliczen wynika ze do danego glosnika najlepsza bedzie obudowa o pojemnosci 30litrow. To co z ta elektronika jak w praktyce to robicie, czy robicie obudowe 30l i dodatkowa ODDZIELNA komore na elektronike, czy moze nie robicie oddzielnej komory na elektronike a zwiekszacie np litrasz o 1litr, lub pozostawiacie te wyliczone 30litrow?
    pozdrawiam i dziekuje wszystkim za odpowiedzi!

zrób koniecznie oddzielną komorę na elektronikę i uwzględnij dodatkowy litraż dla niej. A z wytłumienie musisz eksperymentować, chyba, że ktoś miał głośnik który chciałbyś kupić i mógłby doradzić jakie wytłumienie najbardziej lubi. Weź jednak pod uwagę, że to co podoba się komuś, nie koniecznie będzie się podobać tobie, pozdrawiam.

Skomentuj

ok dzieki :)

Skomentuj

ja ci chyba bana dam na pewien czas za te tematy...

ad 1 - wytlumienie obudowy robimy zawsze na sluch!
        nie ma zasady ze TRZEBA lub NIE WOLNO wygluszac. trzeba sie pobawic i posluchac

ad 2 - kwestia uszczelnienia
        jak nie potrafisz uszczelnic panelu to rob oddzielna komore
        jak wiesz ze jest szczelny to nie ma znaczenia

w przypadku oddzielnej komory nalezy pamietac i zapewnieniu wentylacji dla elektroniki!

Skomentuj

Pawle co masz na myśli pisząc o wentylacji? Jeżeli masz szczelnie zamkniętą elektronikę to jej nie potrzebuje, a jak jest dla niej osobna komora to już tak?

Skomentuj

w sumie to wtedy wentylacja przez BR sie odbywa,a jak nie ma dojscia do BR to wtedy trzeb zrobic gdzies ujscie tej temperaturce z radiatorka...
            ale pytanko - czy doliczac powiedzmy 1 litr ktore zajmuje elektronika w obudowie suba? czyli tedy calkowita pojemnosc miala by wynosic :
            wyliczone 30litrow + 1litr za elektronike = 31 litrow?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              Pawle co masz na myśli pisząc o wentylacji? Jeżeli masz szczelnie zamkniętą elektronikę to jej nie potrzebuje, a jak jest dla niej osobna komora to już tak?
              wg Paweł napisał jasno: jedna komora trzeba uszczelnić dobrze panel, dwie komory trzeba pamiętać o wentylacji elektroniki

Skomentuj

p.s.
                temat byl ogolny odnosnie projektowania obudow, a ze bede korzystal do 2xTDA to inna sprawa :)

---------- Post dodany o 11:43 ---------- Poprzedni post o 11:38 ----------

co do osobnej komory to troche wielki ten sub by byl:
                http://www.freeimage.pl/?di=413143517510

zalozylem ze komora suba 30L i pod glosnik o srednicy 25cm
                sama elektronika nie powinna przekroczyc objetosci 1L razem z trafem i radiatorem

Skomentuj

Robisz komore dla głosnika i przedzielasz scianą i tam wsadzasz panel.
                  Nastepna rzecz jest taka że obudowa musi miec wzmocnienia w srodku listewki lub inne to również liczysz wiec lepiej dać ten litr czy dwa wiecej.
                  A co do wytłumiania to Trzeba wytłumiać obudowy zamkniente a obudowy BR już niekoniecznie ale z doswiadczenia wiem że przydaje sie wytłumic obudowe BR a najlepszym materiałem jest wełna owcza i wbrew temu co mówia inni sprawdzi sie lepiej od watoliny czy pianki w subwooferze.

Skomentuj

ok rozumiem, że w b-r może i taki panel byłby chłodzony, ale w OZ? Jestem ciekaw bo raczej tego nie zauważyłem w konstrukcjach subów(może nie zwracałem uwagi), wydawało mi się, że wystarczy jak radiator jest zwyczajnie na zewnątrz:P

Skomentuj

Adam_85 Bo wstarcyz jak jest radiator jest na zewnatrz.
                      Kiedyś czytałem pewien artykuł dotyczacy optymalizycji basu i było napisane że bas nie lubi ciepła i stawianie przy kaloryferze piecu czy kominku jest niezbyt udanym posunienciem jeśli to prawda to gorocy panel nie sprawdzi sie w obudowie razem z głosnikiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                        Jestem ciekaw bo raczej tego nie zauważyłem w konstrukcjach subów(może nie zwracałem uwagi), wydawało mi się, że wystarczy jak radiator jest zwyczajnie na zewnątrz:P
                        tak, ale autor watku ma zamiar uzyc mostka TDA ktory ma radiator w srodku

Skomentuj

Czaruję...
                        X