Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z kalibracją JIG-a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z kalibracją JIG-a

Witam
    Mam problem z kalibracją jiga, wykres w pliku "Measurement.Calib"( załącznik ) jest mocno poszarpany, wykonywałem sygnał testowy i jest ok. Próbowałem na karcie zintegrowanej i sb live i wychodzi podobnie. Jeżeli ktoś z was miał taki problem i go rozwiązał to proszę o info ponieważ siedzę już z tym drugi dzień i zaraz dostanę siwych włosów :/ nigdzie na forum nie znalazłem odp. Jig jest sprawny ponieważ wcześniej robiłem pomiary i wszystko było ok a od tamtej pory nikt go nie ruszał więc nie mógł sie zepsuć

Nie wiem czy coś źle wkleiłeś, czy u mnie coś nie działa, ale nie mogę powiększyć screena... ale z tego co widać to nie jest tak źle. To, że wykres jest poszarpany to raczej wina ustawień w samym SW (bo sam przebieg jest raczej OK - nie ma na nim specjalnych zafalowań). Pierwsze co musisz poustawiać to suwaki we/wy w standardowym mikserze systemowym - jest to dokładnie opisane w tutorialu do obsługi SW. Jeśli tam masz wszystko OK (odpowiednie poziomy na osi Y na wykresach *.in.l oraz *.in.r) to popróbuj jeszcze poustawiać suwaki Sample Rate i Sample Size w zakładce Measurements w oknie Options Preferences w samym SW - wykres powinien się wygładzić (bo wydaje się, że sam jego przebieg nie jest zły - pozostaje kwestia dobrania odpowiedniej "czułości")

Skomentuj

u mnie, zeby wykrese przypominal sinusoide poziom nagrawania i odtwarzania ustawione musza byc na 10% oba
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jaką masz wartośc na skali Y ? Od ilu to ilu? Nic dziwnego, że wygląda strasznie jak może masz jakiś odgromny zoom i skala ma np +- 20 punktów gdzie maksimum to +- 32k.

Skomentuj

Dzięki wszystkim za odp, jutro postaram się pogrzebać w ustawieniach i napisze czy problem został rozwiązany. Poziom nagrywania i odtwarzania jest na ok 50%. Faktycznie wykres jest chyba źle wklejony, pod linkiem jest nowy. Skala x i y jest ustawiona na auto z wykresu wynika że jest to 15 i -20 dla osi y a z tego co wiem to powinno być między 1 a -1 a przy 15 - 20 to wogóle chyba nie powinno być widoczne na wykresie dlatego taka różnica mnie trochę martwi. Jutro dam znać co wyszło po zmianie ustawień o których piszecie.

http://vlep.pl/82nsl3.jpg <--link do wykresu

Skomentuj

Jest ok, taki szum jest standardem. 20 punktów na osi Y przy 32k maximum to jest odstęp 64dB. Wiadomo, że dobrekarty maja większy odstep sygnał-szum ale nie ma tragedii biorąc pod uwagę, że masz wpiętego JIGa i kupe kabli. Odsuń system pomiarowy od komputera/zasilacza czy inych potencjalnych źródeł zakłóceń a może się to poprawić.

Skomentuj

jak na moje oko to jest słabo. Na moim Audigy 2 nierównomierność Meausrement.calib mieści się w okienku -0.5 do 0.5. Doszedłem do tego eksperymentując z poziomami głośności dla "Line in" zarówno w "Rec level" jak i "Play level". Ale wystarczy że podniosę któryś poziom o dwa punkty i nierównomierność wzrasta drastycznie.
              Eksperymentuj z tymi dwoma poziomami nagrywając sygnał w trybie Direct, zaczynając od bardzo niskich wartości, aż znajdziesz punkty krytyczne przy których następuje mocne pogorszenie. I nie sugeruj się tym, że ktoś ma 50% albo 65%. Ty znajdź swoje poziomy.

Skomentuj

Jak dla mnie też jest słabo, u mnie na interfejsie Behringera szum nie przekracza +-0,5dB, na SB Connect Hi-Fi nie przekracza +-0,2dB.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jak ktoś zmieni poziom odtwarzania lub nagrywania o 3dB, co na suwaku jest w sumie małą różnicą, to na tym wykresie będzie miał róznicę 2 krotą. Tak więc wasze wyniki nie mają większego znaczenia bo to zalezy od kalibracji a kalibruje się tak, zeby system dobrze mierzył.
                  Taki poziom szumów jak tutaj czasem można mieć przez nieidealny kontakt na wtyczce.

Skomentuj

Myślę że problem został rozwiązany szum jest dużo mniejszy, zmieniłem ustawienia w zakładce Measurements i oto co otrzymałem -->http://imageshack.us/photo/my-images...oprawiony.jpg/<-- cały czas pojawia się coś na 50Hz ale myślę że aż tak bardzo nie wpłynie to na pomiar, może to wina kabli, niedługo zmienie i spr.
                    Wielkie Dzięki wszystkim za odp:) Pozdr

Skomentuj

Na 99% jest to przydźwięk sieciowy (tzw. brum) na jakie urządzenie(jego etykietkę) w domu nie spojrzysz to będziesz miał na nim napisane 50Hz....
                      Spróbuj powyłączać wszystkie urządzenia (wtyczki) co możliwe, i wtedy sprawdź... w niektórych przypadkach to wystarcza.

Skomentuj

Czaruję...
                      X