Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr 3 rzędu (proszę o rade)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr 3 rzędu (proszę o rade)

Cześć mam taki oto glośnik Monacor DT/109

mon_dt109.jpg

Jego dane techniczne

25 mm dome tweeter with silk dome.
    • power handling (continuous/programme) = 40/80 W
    • frequency range = 2000-22000 Hz
    • resonance frequency fs = 1200 Hz
    • impedance R = 8 Ohm
    • sound pressure level SPL = 90 dB (2,83V; 1m)
    • voice coil diameter = 25 mm
    • mounting diameter d = 70 mm
    • overall diameter d = 100 mm
    • mounting depth (not countersunk) t = 40 mm
    • mass m = 0,61 kg

wczesniej mialem ten glośniczek podłączony do filtra 2 rzędu z podzialem na ok. 2900Hz ale niegral on zbyt dobrze. Problem jest taki że głośnik średnio/niskotonowy (Mission cp-168) dobrze gra tak do 2300Hz i tu dochodzimy do mojego pytania czy byloby sensowne by głośnik wysoko tonowy filtrowac 3 rzędem i troszke niżej może 2600 Hz?Niestety nie mam sprzętu żeby go przetestować

a co w jego dzwieku ci sie nie podoba?
    Bo nie koniecznie musi to byc wina filtra
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

trochę skrzeczy przy głośniejszym słuchaniu.

Skomentuj

jest za glosna czy za ostra?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

za ostra, czasami to kłuje w uszy.trudno stwierdzić co jest bez sprzętu chyba nie da sie sprawdzić .dlatego tez pytam o filtr 3 rzędu

Skomentuj

Bez pomiarow THD nic sie nie da powiedziec o uzytecznosci tego glosnika ponizej 3Khz. Ty aktywnie go tniesz ?

Skomentuj

nie pasywnie 2 rząd.kiedys czytałem artykuł Yoshiego i pisał (zalecał) żeby ciąć 3xfs głosnika ale wtedy moje srednio-niskotonowe nie bedą sie nadawać.

Skomentuj

Niestety w obecnych czasach regula 2x albo 3x FS sie kompletnie nie sprawdza. Jedynymi wyznacznikami uzytecznosci glosnika "na papierze" obecnie sa pomiary THD, CSD oraz FR.
                Poza tym skad wiesz, ze masz akurat 2 rzad na 2900Hz ? Prawdopodobnie masz skopana zwrotnice przez co Ci to nie gra.

Skomentuj

Gdybym miał JIGa i SW to pewnie mógłbym to sprawdzić ale nie mam poza tym nie mieszkam w polsce więc sprawa się troche utrudnia. Jest jakiś program którym mógłbym sprawdzić powrawność zwrotnicy ale bez JIGa?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                    Niestety w obecnych czasach regula 2x albo 3x FS sie kompletnie nie sprawdza

A tam się nie sprawdza. Ten głośnik ma fs=1200Hz a 3,5kHz to zupełnie normalna częstotliwość podziału. Ta zasada nie sprawdzała sie przy badziewnych kopułkach tonsila bo z niej wychodziły podziały przy 5-6kHz .

Kwiecie możesz wrzucić przykłady swoich filtrów? Mierzyłeś ch-ki czy tylko przypuszczasz jakie masz częstotliwości podziału? Być może Twój filtr nawet elektrycznie może nie być na założoną częstotliwość bo masz przecież wpływ zmieniajacej się impedancji a dodatkowo trzeba uwzględniać zjawiska akustyczne np typowe ok 3dB podbijanie pasma w zakresie 1-3kHz.

Skomentuj

Jest jakiś program którym mógłbym sprawdzić powrawność zwrotnicy ale bez JIGa?
                      Holm-impulse. Do tego jakis mikrofon (taki lepszy "od skype'a" już wystarczy do tego).

Skomentuj

Przypuszczam. Miałem tak :12dB/2900Hz
                        Bez tytułu 1.jpg

Skomentuj

jak to przypuszczasz?
                          To to nie sa wartosci ze zwrotnicy?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Są .Przypuszczam bo to są wyliczenia teoretyczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              A tam się nie sprawdza. Ten głośnik ma fs=1200Hz a 3,5kHz to zupełnie normalna częstotliwość podziału. Ta zasada nie sprawdzała sie przy badziewnych kopułkach tonsila bo z niej wychodziły podziały przy 5-6kHz .
                              A przy badziewnych kopułkach Visatona z Fs1700hz się może sprawdza ??? To do ilu mozna zejśc zwrotnica ponad Fs zalezy od wytrzymałości głośnika oraz od zmienności impedancji. Nic nam po Fs 500 hz jeśli roll-off głośnika zaczyna się i tak przy 2500 hz. I odwronie - bez problemu można dać nawet podział 2500 hz głosnikowi z Fs 1500 hz (to te badziewne kopułki Tonsila oraz Visatona). Ale z powodów mocowych sensowniej jest zrobić to o 1000 hz wyżej i przy okazji miec pewność że thd nie będą w tym zakresie najwyższe, a i wypełnienie dięków pod kątem będzie poprawniejsze. Te 2500hz to w zasadzie sensowne minimum dla kopułek 25-28mm średnicy.

---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post o 18:42 ----------

ps. jaki ten Monacor ma przebieg impedancji??? Bo jesli 3.3uF jest wartościa typową to te 0,82mH wygląda bardzo dziwnie. Śmiem twierdzic że skraj pasma bedzie bardzo podbity a głośnik przeciazony w okolicy F podziału.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kwiecie? Zobacz posta
                                czy byloby sensowne by głośnik wysoko tonowy filtrowac 3 rzędem i troszke niżej może 2600 Hz?
                                Możliwe, owszem. Czy sensowne, to tylko to, jak ten tweeter zgra się z głośnikiem nisko-średniotonowym pokaże. Bez pomiarów to takie gdybanie jest, lecz jeśli powodem "nie grania za dobrze" był ten niższy rząd odcięcia tweetera, to ogólnie mówiąc, tak, da się go uciąć stromiej i niżej tym 3 rzędem. Lecz bez pomiarów odpowiedzi w konkretnej obudowie ciężko jest zgrać głośniki metodą na chybił trafił, więc trudno określić, co i jak należy tak na ślepo. Na oko to raczej ten Mission paskudzi :).

---------- Post dodany o 04:04 ---------- Poprzedni post o 20:30 ----------

Temu Monacorowi całkowicie wystarczy cewka 0,27 mH. Przed zastosowaniem 3 rzędu można w ramach obecnego 2 rzędu pobawić się wartością kondensatora C1.

---------- Post dodany o 04:06 ---------- Poprzedni post o 04:04 ----------

Jeśli powodem użycia tak dużej cewki L1 była próba obniżenia górki na 7-8 kHz, można to zrealizować rezystorem stosownej wartości równolegle do cewki L1 o zmniejszonej wartości.

Skomentuj

Czaruję...
                                X