Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do domu ( ok 1500zł ) / Jaki przetwornik ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szkoda tego głośnika do br :)

Skomentuj

Shiver ale którego :P bo dalej nie wiem który bedzie odpowiedniejszy ;O Raczej bede obstawiał tutaj obudowe TH, chociaż BR pewnie też sklepie żeby to porównać

Skomentuj

Na papierze HO jest sporo lepszy.

Skomentuj

Więc tego HO w TH zapakowac trzeba

---------- Post dodany o 16:40 ---------- Poprzedni post o 16:39 ----------

To jak znajdziesz chwile kopsnij mi jakiś konkretny projekt co ? Bede bardzo wdzieczny

Skomentuj

Kopsne, ale na to trzeba więcej czasu, samo rozrysowanie to parę godzin roboty w najlepszym wypadku :)

---------- Post dodany o 16:37 ---------- Poprzedni post o 15:05 ----------

Coś już mam, netto 530 litrów, charka 1w/1m:

Rezonanse na w górze pasma są przesadzone, w praktyce będą mniejsze a to co zostanie stłumisz lowpassem, ew. dodasz troszkę wytłumienia w tunelu. Średnia skuteczność 91db pasmo f3 16hz.

Skomentuj

NIe zbyt niska ta skuteczność ? Bo jakoś tak troszke mnie martwi
              Spokojnie nie musisz się spieszyć co do projektu bo puki co czekam na materiały i narzędzia bo niedawno popsuła mi się piła :/

Skomentuj

Zamieszczone przez minimum Zobacz posta
                :) ale przecież glośnik oryginalnie ma 87 z wata, a z horna masz okł. 4db więcej.

Skomentuj

minimum Czy ja dobrze rozumie 91.5db to dla ciebie mało??
                  Z 15calowego głosnika?
                  a ta obudowa 530 to nie jest czsami troszke za duza??

Skomentuj

Z br'ka z takimi parametrami zejścia możesz liczyć na 85db sprawności, więc chcąc uzyskać tą samą skuteczność z wata musiałbyś użyć aż 4ech takich głośników. Więc wydaje mi się że nie jest to mało :)

Skomentuj

No ok ok. Co do obudowy to też wydaje mi się troszkę duża :) no ale zobaczymy :)

---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 21:45 ----------

Shiver, powiedz mi gdyby zejście nie było tak niskie, w sensie oscylowało nieco wyżej to skuteczność byłaby wyższa ?

---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post o 21:47 ----------

Prawie zapomniałem. Co z napędem ? czym mam to zasilić ? Bo w sumie na początku coś o tym rozmawialiśmy ale później przeszliśmy w temat samego głośnika i obudowy. Preferowałbym raczej suba aktywnego.

Skomentuj

Co do zasilania to mysle ze 2xholton 400 byłby idealny lub coś na mosfecie.
                        Ostatecznie możesz pomyśleć o końcówce mocy estradowej.
                        Myśle ze około 600Wat rmsu było by już ok dla tego głosniczka

Skomentuj

Co do końcówki mocy to mam już jedną i nie chciałbym pakować się w drugą bo jednak przy cichszym słuchaniu muzyki denerwuje mnie te chłodzenie, jest dosyć głośne. Tej niestety nie mogę przeznaczyć na subwoofer bo zasila Zeusy a miałem już wiele wzmacniaczy i żaden z nich nie radził sobie z napędzeniem Tonsili dlatego też kupiłem T.Ampa z którego jestem naprawde zadowolony.

Co do holtonów to kto wykonałby mi taki pełny wzmacniacz? Chodzi z panelem i zabezpieczeniami, jaki byłby tego koszt.

Skomentuj

Koszt z pewnoscia przekroczy 700-800zł z pewnoscia znajdzie sie ktoś na forum na tyle rozgarnienty żeby to ze soba zespolic napisz w dziale ogłoszeń napewno ktoś sie znajdzie:)

Skomentuj

No puki co musze wyrwać ten głośnik od partsexpress lub innego przedstawiciela za rozsądną cene ;p chociaż patrząc na ceny w polsce które sięgaja 1100-1400zł to 520zł to nie wiele w partexpress, z tym że wysyłka jest cholernie droga i coś tutaj jest nie tak skoro wyniosłaby okolo 750zł czyli wiecej niż za głośnik :// No ale jestem w trakcie rozmów z ich przedstawicielem i wydaje się że idzie wszystko w dobrym kierunku bo miał dla mnie sprawdzić pewne kwestie co do wysyłki.

---------- Post dodany o 01:43 ---------- Poprzedni post o 23:35 ----------

http://www.hometheatershack.com/foru...8-build-9.html

http://www.hometheatershack.com/foru...x-horn-11.html

Znalazłem tutaj 2 projekty jakichś TH, zobacz Shiver może do czegoś się nadadzą, Ten 1 bardziej mi się podoba jeśli chodzi o gabaryty i wygląd lecz w dalszym ciągu nie wiem co mam myśleć o tak wielkim klocku :/

---------- Post dodany o 01:46 ---------- Poprzedni post o 01:43 ----------

W prawdzie mówiąc na samym początku miałem w planach coś takiego :
                              http://www.hometheatershack.com/foru...m-x-build.html

Przetwornik również bardzo ciekawy tutaj jest zastosowany. Ale z ciekawości trzeba zbudować tego TH

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                ale przecież glośnik oryginalnie ma 87 z wata, a z horna masz okł. 4db więcej.
                                W gwoli ścisłości-tyle ma w paśmie 100-1000hz, chcąc uzyskać takie zejście jak w projekcie TH skuteczność w najniższej oktawie spadnie do wspomnianych przeze mnie 85db :)

Shiver, powiedz mi gdyby zejście nie było tak niskie, w sensie oscylowało nieco wyżej to skuteczność byłaby wyższa ?
                                Sprawa wygląda następująco-TH jest bardzo elastyczną obudową, zależnie od tego co chcemy osiągnąć można uzyskać w danej kubaturze albo zejście albo efektywność, zwiększając objętość można mieć to i to lub dalej maksymalizować jedną z cech. Estradowe projekty grające z pasmem f3 na poziomie 40hz osiągają 101db sprawności w kubaturze rzędu 300-330 litrów netto tak więc potencjał jest duży.

Co do projektu na Malstromie, wygląda ok, proporcje i rozmiary są adekwatne-pewnie gada to :) Ale nie widzę schematu technicznego z wymiarami więc ani nie da rady go sklonować, ani też sprawdzić czy podejdzie Dayton (ew. po korektach). Btw. sam gar bardzo zacny, szkoda że nie można go dostać w Polsce po w tej cenie co w stanach (albo jeszcze lepiej wersji 21 cali )

Ale z ciekawości trzeba zbudować tego TH
                                Przede wszystkim :)

Skomentuj

A co uzyskamy z TH gdyby zmniejszyć gabaryty tej obudowy ? Skuteczność czy zejście ? Co do tego przetwornika Malstrom to jest on do kupienia w 18 calowej wersji lub 21 jak piszesz wyżej.
                                  Czy według Ciebie 2x holton 400 dałby rade to napędzić ?

Skomentuj

Co do tego przetwornika Malstrom to jest on do kupienia w 18 calowej wersji lub 21 jak piszesz wyżej.
                                    Gdzie :)

A co uzyskamy z TH gdyby zmniejszyć gabaryty tej obudowy ?
                                    Pokombinowałem trochę i w 290 litrach udało się uzyskać 3db więcej czyli 94db z f3 na poziomie 24hz. Myślę że holton starczy chociaż w elektronice nie czuje się aż tak dobrze.

Skomentuj

Pisałem z przedstawicielem partsexpres, jest do kupienia u nich za 280$ 18'' i 21'' ale ten nie wiem ile bo nie był pewny i mi nie napisał ale coś w granicach 350-400$.
                                      Ale wiadomo ich przesyłka wprost poraża... i teraz nie mam pomysłu jakby to wszystko załatwić.

---------- Post dodany o 19:19 ---------- Poprzedni post o 18:56 ----------

Puki co czekam na twoje wstępne zarysy co do projektów :)
                                      Miałbym tez do Ciebie kilka pytań na temat których chętnie pokonwersowałbym na jakimś komunikatorze, jeżeli takowy posiadasz to byłoby fajnie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X