Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogie monitory do małego pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niedrogie monitory do małego pokoju

Witam, zbliżają się chłodniejsze dni i dopadła mnie nieodparta pokusa złożenia jakiś monitorków do mojego małego 9m2 pokoju. W tej chwili grają tu kolumny GDN 16 bliżej nieokreślony + SC10N i sub na GDN 20/80/2
    Chciałbym się pozbyć suba bo miejsca mało tylko boję się że będę dotkliwie odczuwał jego brak choć uważam że go "męczę" i nie wykorzystuję w tak małym pokoju.
    Chciałbym się zmieścić w 600-700zł za głośniki choć budżet nie jest ściśle określony.
    Muzyka wszelaka z przewagą jazz, rock, blues czasami trochę muzyki klasycznej.
    Napęd Uniamp + komputer (FLAC)
    Kontrukcji jest tyle że naprawdę można się pogubić, rozważałem kilka opcji:
    - STX MX140 ewentualnie 3SM z Seas 27TBFC/G
    - Akkus Y1 klony Usher S-520
    - Fountek FW146 + NeoCD1.0
    - GDN 15/40/5 + XT25
    Fajnie by było gdyby była gotowa zwrotka bo konstruktor raczej ze mnie mierny.
    Proszę o pomoc i waszą opinie.
    Pozdrawiam.

Stosując AWXa na dole będziesz miał najwięcej dołu z tego co podałeś. No i stosując TLkę do niego nie będziesz potrzebował suba :)

Skomentuj

Ja jedynie moge pochwalic GDN + XT25 - ladna, czysta srednica i gora - wiele pozytywnych opinii w necie + zwrotnica.
      Jako ze GDN jest malutki to mega basu bym nie szukal, aczkolwiek przy dobrze rozstawionym zestawie basu troszke jest.
      Reszty nie slyszalem, nie wypowiadam sie.

Konstrukcji do podgladniecia tez sporo, ja na dniach pokaze swoja aplikacje - a co

Skomentuj

Trafiliście w moich faworytów z tym że bardziej skłaniam się ku AWX właśnie ze względu na większy midwoofer a przyznam że lubię czasem pomruk niskiego basu. Obudowa TL? brzmi interesująco, ktoś już wykonywał taką obudowę na tym przetworniku? i czy warto dołożyć tych parę złotych do seas'a?

Skomentuj

Moj faworyt to tez gdn 15/40/5 + vifa. Poza tym tl to do wiekszego pokoju sie nadaje. w 9m2 18cm glosnik wg mnie jest zbedny, ja mam podobny metraz i 13cm mi starcz:)

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
            Poza tym tl to do wiekszego pokoju sie nadaje.
            Jak to do wiekszego pokoju sie nadaje? To w malym pokoju TL nie zagra? Rownie dobrze mozna napisac, ze bas refleks w malym pokoju nie zagra. Linia transmisyjna to nie tylko korzysci na basie.

Skomentuj

Tak czytam, oglądam i z chęcią zrobiłbym AWX w TL z tym że z tego co widzę to żeby obliczyć obudowę TL trzeba mieć chyba inżyniera W sumie na siłe nie musiałbym upychać tych głośników w monitorze bo opcja kolumny podłogowej też wchodzi w gre bo do monitorów musiałbym robić stojaki. Kolumny stały by zaraz przy ścianie więc otwór musiałby być z przodu lub u góry. No nic trzeba będzie się zabrać za czytanie. Jeśli ktoś mógł mnie naprowadzić na dane takiej obudowy jak litraż itp. to byłbym wdzięczny.

Skomentuj

No to poczekaj na oficjalny projekt Dabyla, i skopiujesz sobie sprawdzona konstrukcje :)

Skomentuj

Niebardzo rozumiem jak ty liczysz te pieniądze czy na same głośniki do monitorów czy również ma w tym być głośnik na suba, w każdym razie ja bym ci proponował zrezygnować z suba i zrobić większe monitory. Dobry 18 cm głośnik nie będzie wiele, o ile w ogóle, ustępował basem jakieś przeciętnej 20tce (bo na dobrą do założyłeś za mało kasy). Skoro padła już propozycja AWX'a w szafce zwanej TL'ką to znaczy, że chyba miejsce na coś większego jednak masz. Moja propozycja w zakresie 700zł to dyton RS180 + seas27tbfc/g. Z przytoczonych tu zestawów może ten na foutekach zagra na podobnym poziomie ale na pewno ze słabszym basem.

Skomentuj

Chciałbym się właśnie pozbyć subwoofera i zrobić 2 kolumny przy których nie odczuję później jego braku. Nie musi mi przestawiać szafek w kuchni a i 9m2 nie jest wymarzonym pomieszczeniem do odtwarzania niskich częstotliwości.
                    Co to do wielkości to się trochę wacham gdyż monitory i tak będę musiał postawić na stojakach bo nie miałyby gdzie stać więc równie dobrze można zrobić podłogówkę czyli dla mnie to monitor + stojak w jednym :)
                    A jak się ma ten Dayton do AWXa jeśli chodzi o możliwości odtwarzania niższych częstotliwości?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Jak to do wiekszego pokoju sie nadaje? To w malym pokoju TL nie zagra? Rownie dobrze mozna napisac, ze bas refleks w malym pokoju nie zagra. Linia transmisyjna to nie tylko korzysci na basie.
                      Zagrać zagra ale mogą być większe problemy z ustawieniem tego
                      Zamieszczone przez zomo Zobacz posta
                      A jak się ma ten Dayton do AWXa jeśli chodzi o możliwości odtwarzania niższych częstotliwości?
                      Raczej nikt obu nie porównywał ale AWX ma na pewno miękki bas

Skomentuj

Z tych dwóch słuchałem dytona i był ok. Symulacyjnie dla obudowy br jest remis z lekkim wskazaniem na AWX'a. Przy większych obudowach 20-25L w zasadzie nie ma różnicy, natomiast przy mniejszych, (np 15L) AWX spisywać się będzie trochę lepiej.

Niestety na tej podstawie nic nie można powiedzieć o brzmieniu. Aluminiaki jak dyton zwykle mają trochę przysadzisty jakby lekko zamulony bas, to takie dość charakterystyczne brzmienie metalowych membran. Jednak negatywne wrażenie pryska w szybszych partiach wyższego basu gdzie te takie głośniki radzą sobie znakomicie. To taki typ brzmienia.

Skomentuj

AWX a TL gra wyśmienicie
                          wg mnie z wysokotonowka usher 9950 byłby naprawdę rewelacyjny zestawik
                          osobiście bardzo ci polacam takie rozwiązanie
                          ew ceramik stx-a na góre
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam właśnie taki zamiar spróbować pobawić się w TL na AWX, co prawda nie mam sprzętu do pomiarów a bez tego będzie ciężko no ale spróbować można, skleję jakąś prowizorke i zobaczę jak to gra, w razie czego zrobię BR. A co do wysokotonowego sprawa pozostaje nadal otwarta. Ktoś już próbował połączyć tego Ushera z AWX? bo z tego co czytam to ten usher to zacna kopułka choć nie tania i troszkę naciągnęło by mój niewielki budżet.

---------- Post dodany o 09:50 ---------- Poprzedni post o 11:45 ----------

Wybór padł na GDN 18-140-8 AWX w monitorowej TL oraz ceramik STX-a i teraz zadam pytanie które może niektórych zirytować choć mam nadzieję że mnie nie zbluzgacie Nie mam sprzętu pomiarowego i nie za bardzo znam się na projektowaniu zwrotnic, czy ktoś ma projekt zwrotnicy do takiego zestawu? Jakie mam szanse bez zaplecza pomiarowego na zgranie tych przetworników aby grało to przyzwoicie?

Skomentuj

dabyl robił dla mnie zwrotkę i TLkę. Przydałoby się to wszystko jeszcze raz pomierzyć i ewentualnie poprawić, ale jako punkt wyjściowy jest ok.

Skomentuj

Czy to jest ta zwrotka?
                                http://imageshack.us/photo/my-images/842/wykresf.jpg/
                                Mógłbyś przybliżyć dokładniej jakie elementy tam siedzą? głównie chodzi mi o cewki.

Napisz coś więcej jak to gra pls, Dla mnie to spory wydatek i chciałbym żeby zestaw który złoże został już ze mną na dłużej :).
                                Last edited by zomo; 03.10.2011, 11:59.

Skomentuj

Czaruję...
                                X