Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawy głośnik vintage

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tutaj masz GDW 9/60 15om. Niestety nie znalazłem żadnej karty katalogowej więc nie wiem jak u niego z efektywnością - ale cena właściwie śmieszna więc dla samego sprawdzenia możesz kupić.

Wysokotonówka nie musi być otwarta z tyłu - choć to troszkę kłóci się z ideą jaka przyświeca ludziom robiącym odgrody :) Zawsze możesz dopakować jakiś głośnik grający w tył (tylko nie wiem jak to zazwrotkować i podłączyć do wzmacniacza...).

---------- Post dodany o 14:29 ---------- Poprzedni post o 14:26 ----------

o, a tutaj nowy - i odpowiednio droższy - a do tego nie wiadomo czy to Tonsil... pewnie nie. Karta katalogowa wydaje się być żywcem ściągnięta z 9/60/2. Ja pokusiłbym się jednak na te stare.
    http://allegro.pl/wysokotonowy-gdw-9...849021255.html

Skomentuj

Nie przejmowałbym się tą impedancją. Nawet lepiej bo miałbyś zapas czułości (efektywności z napiecią).

Skomentuj

Za parę dni powinienem mieć parę używanych GDW 9/60 15 ohm. Ktoś wcześniej sugerował podział na 5-7 kHz, jest to chyba najbardziej optymalne, oczywiście zwrotnica I rzędu. Zabiorę się za to zaraz jak skończę fornirować obecny projekt.

Skomentuj

Trzymaj sie zdala od wysokotonowych stozkow tonsila. Kupa.

Skomentuj

Z ciekawosci pomierzylem moje wysokotonowe perlesy i szalu to nie robi. Do 2Way sie nie nadaje, tylko na wspomaganie szerokopasmowca.

Skomentuj

Ja posiadam w swoich "zasobach" jeden papierowy tweeter stożkowy/eliptyczny. Jest to jakiś japoński głośnik ("Made in Japan" na magnesie, hehe) nieznanej mi marki. Nie wiem jak się sprawuje w sensownych aplikacjach bo nie siedziałem nad nim dłużej ale z tego co miałem okazję go posłuchać to gra całkiem czysto, dźwięcznie i niedrażniąco. Ciekawa jest jego charakterystyka bo jest bardzo liniowa - nie twierdzę, że to klucz do sukcesu a tylko stwierdzam pewien fakt :)

Górka przy 1,5kHz to chyba wpływ obudowy bo podczas pomiaru zamontowany był w płycie (nie pamiętam już wymiarów) - ale nie jestem pewien, może to jakiś rezonans czy coś... Pik rezystancyjny ma przy ~1,2kHz.

Skomentuj

No, ten Twoj to super malina. Chcialem na probe zgrac tego perlesa z midwooferem grundiga ale nie ma szans, dziura w pasmie wylazi. Natomiast w trojdroznych Siemensach dobrze wspomaga szerokopasmowca z tubka, przyjmnie cyka

Skomentuj

Głośniki te chcę umieścić w odgrodzie 1,1m x 1m pochylonej lekko do tyłu. Podpatrzyłem gdzieś patent w którym boczne części odgrody były zamocowane na zawiasach i umożliwiały ustawienie ich pod różnymi kątami. Chcę wykonać przód 30cm szerokości i boki po 40cm. Kiedy będę chciał podelektować się muzyką to je rozłożę, a do kotleta nich będą złożone, zajmą wówczas miejsce 30x40cm. Co o tym myślicie?

Skomentuj

Mozna tak zrobic, bedzie to mialo wplyw glownie na bas.

Skomentuj

Jakby ktoś miał na sprzedaż, to ja chętnie takie GDSy 31-21/5 (najlepiej parę) kupię :) mam zamiar zrobić z nich odgrody do letniego kina w ogrodzie

Skomentuj

Witam, od założenia przeze mnie wątku minęło 2 lata, a ja nic w tej sprawie nie zrobiłem. Teraz mam już kupione dechy (50x120cm 18 mm grubości) i zabieram się za wycinanie otworów. Jak sądzicie, na jakiej wysokości umieścić głośnik? Czy przesunąć go w prawo, lewo czy centralnie? Konstrukcyjnie zrobiłem to tak że można regulować pochylenie płyty. Jak mi się spodoba to na dole umieszczę niskotonowy 12-15".

Skomentuj

dobry rozmiar, umieściłbym centralnie i podniósł odgrody żeby były na wysokości odsłuchowej :)

rozchodzenie się fal w elipsie w ustawieniu pionowym (d1>d2, d1 w pionie) umożliwia małe eksperymenty z pochylaniem odgród gdyż krycie w osi pionowej przy tym ustawieniu głośnika jest szersze :)

a bas tylko i wyłącznie osobno zasilany chociaż czasem nie do końca potrzebny :) zależy od realizacji nagrań :)

Skomentuj

To jest głośnik z 1960 roku wtedy nawet nie wymyślono jeszcze parametrów TS. Takie głośniki pracowały w skrzynkach drewnianych radioodbiorników i w tym sensie można uznać je za "ogrody" choć poprawna nazwa to obudowy otwarte, często o dziwnych kształtach jak to ówczesne radioodbiorniki w politurze i z "magicznym okiem"

Skomentuj

Zamieszczone przez elerom Zobacz posta
                              Witam, od założenia przeze mnie wątku minęło 2 lata, a ja nic w tej sprawie nie zrobiłem. Teraz mam już kupione dechy (50x120cm 18 mm grubości) i zabieram się za wycinanie otworów. Jak sądzicie, na jakiej wysokości umieścić głośnik? Czy przesunąć go w prawo, lewo czy centralnie? Konstrukcyjnie zrobiłem to tak że można regulować pochylenie płyty. Jak mi się spodoba to na dole umieszczę niskotonowy 12-15".
                              Uzyj programu Edge do wyznaczenia optymalnego miejsca glosnika. Zazwyczaj glosnik na srodku deski, to rozwiazanie dalekie od idealu.

http://www.tolvan.com/edge/help.htm

Skomentuj

Czaruję...
                              X