Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny "wieże"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny "wieże"

Ostatnio zainteresowały mnie kolumny tego typu. Przeważnie ok 8-12 szerokopasmowców, plus 2-4 wstęgi w baaardzo wysokiej obudowie. Jakiś czas temu z ciekawości ustawiałem swoje kolumny głośnikami powyżej uszu i poniżej, i zastanawiałem sie jakby to brzmiało, gdybym miał głośniki i poniżej uszu, i powyżej uszu, mogło by być ciekawie. Od paru chwil chodzi mi po glowie taki pomysł, żeby kupić dużą ilość jakiś tanich szerokopasmowców i spróbować, bo o głośnikach dobrej klasy w takiej ilosci póki co moge zapomnieć. Słuchał ktoś kiedyś takiego wynalazku?

a gdzie kupisz glosniki o odpowiedniej impedancji do takiego projektu?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Od dawna line array chodzi mi po głowie na tych głośnikach:
      http://allegro.pl/szerokopasmowa-eli...840580504.html

Skomentuj

BioCannabis chyba mało kto miał styczność z line array, ja też tego jeszcze nie miałem okazji słuchać. Projekt ma jedną, moim zdaniem, zasadniczą wadę. Trzeba wyłożyć minimum ze 2 tys zł, jak nie lepiej, na przetworniki (im ich więcej tym lepiej, widziałem projekty z 20 szt na stronę) które są przeciętnej jakości. Pytanie czy koncepcja line array nadrobi ich braki? Chyba jednak niebardzo.

Tak patrzę o ile cena 44zł i osiągalność TB W3-315D jest prawdziwa to jest to idealny kandydat na tego typu konstrukcję bo ten głośnik nie jest jeszcze taki zły. Przy 40 szt na dwie kolumny wyjdzie 1800zł na przetworniki.

Jest to konstrukcja idealna dla ciebie bo ty we wszystkim chcesz aktywnie korygować bas a w tych konstrukcjach jest to norma, ba konieczność. Przy 20 głośnikach, można zastosować tak silną korekcję, że pomimo zastosowania mikroskopijnych przetworników, bas może zejść nawet w okolicę 20Hz! Trzeba mieć tylko odpowiednio silny wzmacniacz bo licząć przy mocnym wysterowaniu 10W/ głośnik * 20 szt i potrzeba minimum 200W / 8 ohm piecyka.

Też się kiedyś nosiłem z zamiarem zbudowania takiej konstrukcji ale jednak uznałem, że za 2000zł kupię przetworniki które będą chyba lepiej grały niż stado malutkich szerokopasmowców.

Skomentuj

w3-315d jest juz nie dostepny
          kupilem od kilera ostatnio pare a w polinku maja juz nowy model z inna literka na koncu spelniajacy jakas tam norme ale kosztujacy juz ponad 2x tyle
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            a gdzie kupisz glosniki o odpowiedniej impedancji do takiego projektu?
            Kupił bym normalne 8, czy 4 ohm, i wszystko połączył tak, żeby wypadkowa wyszla 8ohm.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Od dawna line array chodzi mi po głowie na tych głośnikach:
            http://allegro.pl/szerokopasmowa-eli...840580504.html
            Właśnie myślałem nad tym, żeby zbudowac coś na tanich głośnikach dla nowych doświadczeń, niekoniecznie wydając na to wiecej niż 150zł.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Też się kiedyś nosiłem z zamiarem zbudowania takiej konstrukcji ale jednak uznałem, że za 2000zł kupię przetworniki które będą chyba lepiej grały niż stado malutkich szerokopasmowców.
            Czy lepiej, czy gorzej, pewnie zależy w jakich aspektach. Choć wydanie 2000zł na bardziej tradycyjne DIY to dużo mniejsze prawdopodobieństwo wtopienia kasy. Problem w tym, że nie ma za bardzo jak tego posłuchac nawet. U znajomego w sklepie audio nigdy takich "wygibasów" nie było, choć ma trochę drogiego sprzętu. W salonie Hi-End też nic takiego nie widziałem, zresztą nawet męczyć ich o odsłuch nie kupując niczego to i tak cięzka sprawa...

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Jest to konstrukcja idealna dla ciebie bo ty we wszystkim chcesz aktywnie korygować bas a w tych konstrukcjach jest to norma, ba konieczność. Przy 20 głośnikach, można zastosować tak silną korekcję, że pomimo zastosowania mikroskopijnych przetworników, bas może zejść nawet w okolicę 20Hz! Trzeba mieć tylko odpowiednio silny wzmacniacz bo licząć przy mocnym wysterowaniu 10W/ głośnik * 20 szt i potrzeba minimum 200W / 8 ohm piecyka.
            Nieno, od 40hz by mi styknęlo. Sub na XLS już nadchodzi wielkimi krokami

Skomentuj

Przy użyciu samych głośników szerokopasmowych to ta konstrukcja będzie miała wspólny z line array tylko wygląd, a w żadnym paśmie praktycznie nie będzie wykazywała cech tej konstrukcji. Więc dla wyglądu (i kupy interferencji) można się w to pobawić, jeżeli chcesz na poważnie to trzeba zainwestować w falowody liniowe lub odpowiednie głośniki planarne-to i to kosztuje dużo :)

Skomentuj

Wg mnie jest to bardzo wdzieczny temat i jesli mamy dostep do stosunkowo tanich i dobrych szerokopasmowcow, to warto probowac. W sieci jest mase projektow w oparciu o glosniki szerokopasmowe i gotowe konstrukcje maja swoje rzesze zwolennikow.
                Mozna rowniez pomyslec o tak zwanym "materacu" http://www.audiostereo.pl/bezkomprom.../page__st__350 na dole strony.
                Czyli 16 glosnikow w panelu.
                Bardzo fajna sprawa w takich konstrukcjach jest praktycznie dowolne manipulowanie impedancja gotowego zestawu, jak rowniez niewatpliwie wzrost skutecznosci. Wdzieczny temat do realizacji.

Skomentuj

Kiedyś byłem bliski zrealizowaniu takiego pomysłu na tonsilach GD10, wtedy były masowo sprzedawane w kolumnach centralnych po 30zł wiec 1 głośnik to 15zł. A ze akurat za wiele kasy na to nie miałem i wydanie 600zł n a głośniki mi się nie uśmiechało to zapytałem sprzedawcy ile mi opuści jak wezmę 20 tych głośników centralnych. Niestety spuścił zaledwie 50gr na szt wiec zrezygnowałem.

Mam gdzieś 1 szt tego tonsila i w sumie jako szerokopasmówka to trochę porażka ale ze wsparciem za pomocą tweetera może by coś z tego było

Skomentuj

Fajnie by było to jeszcze połączyć z OB (przy takiej ilości głośników pewnie od 60hz by pociągnęło). Ale u siebie niestety tego nie sprawdzę, bo takim ustawieniu jakie mogę zaoferować kolumnom OB jest pozbawione sensu.

Ale gdyby coś takiego w OB wstawić do 30-50mkw, plus dodatkowe line array po 4x12' w OZ na strone, grające od 16hz, to więcej już nie trzeba

Skomentuj

http://www.najj.pl/Transmission-Audi...losnikowy.html masz i slin sie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        http://www.najj.pl/Transmission-Audi...losnikowy.html masz i slin sie :P
                        Teraz to sie przeraziłem o_O. Coś takiego to chyba tylko do sali gimnastycznej przerobionej na sale odsluchową No i trzeba by mieć pół elektrowni w domu, bo w każdym normalnym domu to by wywaliło korki po 10 sekundach słuchania : D

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                          plus dodatkowe line array po 4x12
                          Wyjdzie że się czepiam :glare: Aby uzyskać efekt line array dla pasma niskotonowego należałoby użyć około 1000 głośników niskotonowych, co jest praktycznie nie wykonalne. Tak więc nie nadużywajcie tego określenia gdyż ma ono ścisłą fizyczną definicje a nie jest to po prostu duża szafka z tuzinem głośników...

Skomentuj

I tak i nie. Patrza na historie powstania Line array, to mozna powiedziec, ze pomyslem Olsona bylo zaprojektowanie glosnika, ktory mialby "grac" fala cylindryczna, a nie jak typowy glosnik - dzwiekiem punktowym rozchodzadzym sie sferycznie. Wlasciwie bardziej precyzyjna nazwa dla takie wiezy z glosnikami jeden na drugim byloby Vertical array. Oczywiscie dla najnizszych czestotliwosci sprawa wyglada zupelnie inaczej i wzgledem zwyklej obudowy niewiele sie tu zmienia w temacie rozchodzenia sie fal.

Skomentuj

Postulat dotyczący Line Array jest dość jasny i kupa głośników w szafce nie jest w stanie go spełnić dla pasma akustycznego. Nie bez powodu wielkie firmy strzegą swoje falowody ścisłymi patentami, to bardzo skomplikowane ustroje akustyczne które i tak w 100% nie dają nam tego co nazywamy falą cylindryczną więc co dopiero mówić o wspomnianych konstrukcjach.

Skomentuj

Nuncjusz z trioda.pl zrobił kiedyś line array na tanich kiedyś arnach 100-10/8:)
                                http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=12046

Skomentuj

A czytalem kiedys o tym materacu nuncjusza. Lba nie urywalo ale ponoc mialo jakies ciekawe cechy dzwieku, jakich trudno szukac w innych konstrukcjach. Tyle, ze taki materac to faktycznie niewiele ma wspolnego z line array.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X