Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pasywne podbicie skrajów pasma

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pasywne podbicie skrajów pasma

Witam, pytanie jak w temacie, czy jest coś takiego w ogóle możliwe?

Od strony niskich to wysoko zestrojony bass reflex :-). Od strony wysokich to tylko jeżeli obniżysz pozostałą część pasma a pozostawisz górę nie tkniętą. W/g mnie musiałbyś doprowadzić w danym paśmie dodatkową moc a tego w pasywnym nie zrobisz.

Skomentuj

Wysoko strojony BR skraca pasmo od dołu i podbija tak mocno czest. tuz przed spadkiem że będzie jedno wielkie buczenie zamiast basu.

Skomentuj

Temat dotyczy pasywnego podbicia skrajów pasma. Wysoko strojony br rzeczywiście podbija skraj pasma więc spełnia swoje zadanie. Nie było mowy o tym jaki to będzie miało efekt brzmieniowy :)

Skomentuj

Jeśli chodzi o bas - zestrój wysoko BR.

Jeśli chodzi o góre, to jak masz przyciszony w zwrotce tweeter, to usuń tłumik.

Można to też zrobić na inne sposoby (np. przyciszenie środka), ale to już nie będzie typowe podbicie pasma, bo stracisz na tym SPL.

Skomentuj

Chodzi o jakiś filtr elektryczny? Zapewne da się zaprojektować, pytanie po co

Skomentuj

Mozna to zrobic pasywnie przed wzmacniaczem. Pasywnie w typowej kolumnie w zwrotnicy niemozliwe.

Skomentuj

mam już kolumny na głośnikach szerokopasmowych i końcówkę na tda1554q. Jeszcze jej nie odpalałem, ale to logiczne, że będzie mało basu i wysokich bez barwy stąd moje pytanie. Wiadomo, że chodzi o kasę;-)

Skomentuj

Pewnie z kompem bedzie dzialac? To w kompie sobie podbij bas :)

Skomentuj

ale w kompie jak podbijasz bas to jest coś jakby całe pasmo się ściszało i w ten sposób bass robi się głośniejszy, trochę głupio i sztucznie to brzmi..

Skomentuj

Potrzebujesz filtr "loudness".

Sent from my Milestone using Tapatalk

Skomentuj

To zrób coś takiego jak pokazałem w poście: http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post290045 Tylko zrób na płasko poniżej 400 Hz. Ja tam obniżyłem pasmo bo przez br mam takie podbicie.

Skomentuj

No to zbuduj subwoofer :) nie widze sensu w nadwyrezaniu i tak malych glosniczkow dodawaniem basu elektrycznie.

Skomentuj

powiem tak, głośniki przetestowane na starym wzmacniaczu z barwą +6db bass i +6db wysokie. Grają świetnie, bardzo pozytywnie zaskakują, ale jak się wyłączy barwę, czyli da zwyczajnie na zero już nie jest tak fajnie, stąd mój post. Ale chyba pozostaje bawić się equalizerem na kompie, bo to są kolumny dla kogoś i raczej więcej jak 30-40zł na polepszenie dźwięku nie wchodzi w grę. Czyli sub odpada.

Skomentuj

To zbuduj sobie korektor barwy, np. irkowy
                              http://fratu.pl/irek/?regulacja-barwy,48

Skomentuj

mam w domu, ale jak go zasilić z mojego trafa 1x12V??

Skomentuj

normalnie :P
                                  masz na schemacie co gdzie podpiąć, oczywiście najpierw dajesz mostek prostowniczy filtrację, możesz dać też stabilizator

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                    Grają świetnie, bardzo pozytywnie zaskakują, ale jak się wyłączy barwę, czyli da zwyczajnie na zero już nie jest tak fajnie
                                    Dziwnym nie jest.

Skomentuj

no dokładnie, to budżetowe szerokopasmówki przecież:-)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X