Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt DIY

Planuje przeznaczyć ok. 2000zł na same głośniki, zwrotki, itd. I mam do was kilka pytań:
    1. Jakie głośniki wybrać?
    2. Kto mi zrobi tanie i dobre zwrotki? (tzn. z dobrych, jakościowych przedmiotów, a nie byle by było)Ew. pomoże w doborze, a ja sobie juz wszystko sam polutuje.
    3. Wzmacniacza narazie mam Unitra AT9100 (Moc 2x27W 8Ohm, Max. 2x60W) ale planuję wymianę na coś mocniejszego i bardziej jakościowego, tylko na co? Tak do 500zł z używek lub do 1300zł z nówek. Tylko to na razie będzie musiało zaczekać.
    4. W co się kierować 2-way? 3? Czy jak? Rozmiar kolumn jest bez znaczenia. Na na pewno będą to podłogówki.
    Muza to wszystkiego po trochu.

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
    1. Jakie głośniki wybrać?
    Tu jest sporo opcji... Najlepiej jak sam sobie coś upatrzysz np stąd:
    http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm
    2. Kto mi zrobi tanie i dobre zwrotki? (tzn. z dobrych, jakościowych przedmiotów, a nie byle by było)Ew. pomoże w doborze, a ja sobie juz wszystko sam polutuje.
    Tzn jeśli znajdziesz na w/w stronie coś dla siebie to poradzisz sobie z polutowaniem tego, jeśli nie to spokojnie się ktoś znajdzie kto Ci je polutuje

3. Wzmacniacza narazie mam Unitra AT9100 (Moc 2x27W 8Ohm, Max. 2x60W) ale planuję wymianę na coś mocniejszego i bardziej jakościowego, tylko na co? Tak do 500zł z używek lub do 1300zł z nówek. Tylko to na razie będzie musiało zaczekać.
    No tu zdecydowanie zmień wzmacniacz i to prędko, do 500zł jest trochę opcji, np Yamaha AX-700, Sony TA-F550ES, ogólnie jest kilka tematów na forum nt wzmaków - spokojnie coś znajdziesz. Btw ja bym wolał kupić coś używanego za ten 1000zł

4. W co się kierować 2-way? 3? Czy jak? Rozmiar kolumn jest bez znaczenia. Na na pewno będą to podłogówki.
    to i to będzie dobre Kwestia tego czy np oczekujesz po kolumnach dużo basu czy np wolisz ciut kosztem basu zyskać na jakości, choć nie zawsze jedno z drugim się wiąże

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
      No tu zdecydowanie zmień wzmacniacz i to prędko, do 500zł jest trochę opcji, np Yamaha AX-700, Sony TA-F550ES, ogólnie jest kilka tematów na forum nt wzmaków - spokojnie coś znajdziesz. Btw ja bym wolał kupić coś używanego za ten 1000zł
      Nie powiem, źle ten wzmacniacz nie gra, ale ma już swoje lata za sobą i pewnie go wymienię, a do 1000zł to jaki byś proponował?? Z tym, że to będzie musiało poczekać.
      Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
      to i to będzie dobre Kwestia tego czy np oczekujesz po kolumnach dużo basu czy np wolisz ciut kosztem basu zyskać na jakości, choć nie zawsze jedno z drugim się wiąże
      Główne założenie to jest zbudować jak najbardziej możliwe jakościowe kolumny, ale nie ukrywam że lubię gdy w kolumnach jest moc i da rady zatrzęść.

Skomentuj

a w jakim pokoju to ma grac?

Skomentuj

ok. 25m^2 ale z czasem prawdopodobnie będzie przeniesione do pokoju 80m^2.

Ew. Mogę złożyć 2-way a później dołożyć suba tyle że jakiś wzmacniacz pewnie by się to tego przydał a to dodatkowe koszty.
          Last edited by luki343; 09.11.2011, 14:32.

Skomentuj

ok. 25m^2 ale z czasem prawdopodobnie będzie przeniesione do pokoju 80m^2.

Ew. Mogę złożyć 2-way a później dołożyć suba tyle że jakiś wzmacniacz pewnie by się to tego przydał a to dodatkowe koszty.
            Uuu, 25mkw to spoko ale 80? Do 80 już można estradę wstawić:razz:

Skomentuj

To 80m^2 można nazwać pokojem? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                to ja mam mieszkanie mniejsze... :(

jezeli jestes pewien ze to bedzie przenoszone i bedzie docelowo gralo w tej sali to ja bym odrazu skusil sie na duze 3 drogi
                czy takie sie znajda?
                nie mam pojecia. jak nie to trzeba bedzie zrobic

Skomentuj

Nie kojarzę po ile stoją teraz visatony ale może starczy na coś takiego:

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...v20/index.html

Nic mniejszego do 80 metrów osobiście bym nie wkładał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                    To 80m^2 można nazwać pokojem? :)
                    Dobra To salon
                    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    Nie na temat...
                    to ja mam mieszkanie mniejsze... :(

jezeli jestes pewien ze to bedzie przenoszone i bedzie docelowo gralo w tej sali to ja bym odrazu skusil sie na duze 3 drogi
                    czy takie sie znajda?
                    nie mam pojecia. jak nie to trzeba bedzie zrobic
                    No właśnie jestem tego pewien w 99,99%

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    Nie kojarzę po ile stoją teraz visatony ale może starczy na coś takiego:

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...v20/index.html

Nic mniejszego do 80 metrów osobiście bym nie wkładał :)
                    Ciekawie to wygląda, parametry ma nie gorsze, i nie wiem czy właśnie nie skusić się na gotowca i darować sobie projektowanie tego wszystkiego, bo raz że zajmie mi to kupę czasu a dwa że może nie wyglądać za idealnie, zwłaszcza że byłaby to moja pierwsza taka konstrukcja.

I mam jeszcze takie pytanie co do tych w/w głośniczków, one mają 4ohm a czy jest możliwość zrobienia tak żeby to było 8? Bo z tego co wiem mało które wzmaki są stabilne przy obciązeniu 4ohm większość przy 8.

---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post o 20:06 ----------

Mam jeszcze pytanie jakie tanie tj. do 400zł za sztukę zrobić monitorki, brat potrzebuje i nie wie co kupić. Myślałem dla niego o czymś opartym o polskie STX? Co wy na to? Pędziłby je tą moją unitrą którą mu oddam jak sobie kupię coś lepszego. Dosyć poważnie myślałem o w/w yamaszce i gdyby była do kupną w dobrym stanie i za dobrą kasę to już bym brał.
                    Last edited by luki343; 09.11.2011, 19:13.

Skomentuj

pod ta unitre to bym kupil stare tonsile...
                      a do 400zl/kolumna mozna zrobic (ledwo ale da sie) MX-140 a to juz powazne granie

Skomentuj

I mam jeszcze takie pytanie co do tych w/w głośniczków, one mają 4ohm a czy jest możliwość zrobienia tak żeby to było 8? Bo z tego co wiem mało które wzmaki są stabilne przy obciązeniu 4ohm większość przy 8.
                        Nie ma takiej możliwości, ale. Budując duże 3way 8ohm narażasz się na duży koszt napędu do takich kolumn, łatwiej znaleźć mocny wzmak do kolumn 4ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                          łatwiej znaleźć mocny wzmak do kolumn 4ohm.
                          Podrzuciłbyś jakieś modele jakimi się interesować? Bo domyślam się że nie są one tak łatwo dostępne.

Skomentuj

Szukaj wzmaczniacza który potrafi oddac przynamniej 65wat przy 6ohm zalecane 80wat.
                            To że salon ma 80m2 to nic nie znaczy,równie dobrze możesz wsadzic tam duże monitory 3 drożne i bedzie to grać bardzo przyzwoicie.
                            Wszystkie weglowe i kewlarowe głosniki potrzebuja dużej mocy żeby trzymać je w ryzach.
                            Ostatnio podawałem zestawienie wstegi na górze sredniotonowego awx stx i 8 calowego również weglowego stx'a.
                            Ale do takich kolumn potrzebujesz bardzo mocnego napedu nawet rzedu 100wat na kanał...http://allegro.pl/advance-acoustic-m...913147840.html Jedyny sensowny zakup w tych pieniadzach nie jest to sprzet nowy prosto od producenta ale z tego co wyczytałem jest jeszcze na niego gwarancja producenta,A ja ze swojej strony daje ci gwarancje że nie znajdziesz lepszego wzmaczniacza do 2tyś a może i nawet 2.5tyś.

Skomentuj

marios patrząc na specyfikacje to ten advance acoustic wcale nie ma jakiś oszałamiających parametrów. No chyba że na tym to polega, że jego charakter dźwięku jest taki przyjemny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                A ja ze swojej strony daje ci gwarancje że nie znajdziesz lepszego wzmaczniacza do 2tyś a może i nawet 2.5tyś.
                                Z tym stwierdzeniem też dał bym sobie na wstrzymanie za ok 1200zł da się kupić końcówkę protona d1200 i pre do kompletu - pre nie miałem ale końcówka mnie powaliła na kolana, jak znów się trafi nie grzebana(były na dniach 2 na allegro, jedna uszkodzona jedna po wymianie tranów końcowych) to kupię i chętnie zrobię porównanie z obecnym Sony TA-N77ES. Ogólnie mam przeczucie że może położyć sporo droższego sony. a co za tym idzie wróci do mojego systemu

Skomentuj

Czaruję...
                                X