Patefil jak możesz to wrzucaj na wykresy charakterystyki poszczególnych głośników i charakterystykę sumaryczną. Będzie można określić relacje fazowe pomiędzy nimi i tym samym określić "jakość zwrotnicy"
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
MTM na GDN 13/40/2 4 Ohm
Collapse
X
-
Patefil
Tu inna koncepcja zwrotnicy z kopułką AWX o niskim podziale "zmierzona" na moim "sprzęcie pomiarowym". Szkoda, że nie mogę odsłuchać w stereo.Załączone pliki
Skomentuj
-
O ile się nie mylę to na 3kHz masz niezgraną fazę. Na wykresie w fazie przeciwnej na częstotliwości ok 3 kHz wykres wypadkowy (czarny) przecina wykres niskotonowego (niebieski). Na wykresie z głośnikami w fazie widać w tym miejscu mały dołek pomimo tego, że wykresy obu głośników mają w tym miejscu płaskie charakterystyki. Martwi mnie jeszcze różnica pomiędzy niskimi a wysokimi ok 15dB. Uważam, że to będzie grało bardzo ciemno. Prawie jak sub (z przymrużeniem oka). Zauważ jeszcze, że "dziubek" dołka na wykresie z głośnikami w przeciwfazie nie jest idealnie pod punktem przecięcia się wykresów głośników. To też w/g mnie świadczy o złym zgraniu fazowym głośników.
Skomentuj
-
Patefil
Pisałem przecież, żeby nie wyciągać zbyt pochopnych i daleko idących wniosków interpretując te wykresy, bo są one bardzo niedokładne ze względu na jakość sprzętu pomiarowego. Kopułka AWX wg producenta ma 92 dB efektywności, a w mojej zwrotnicy jest nisko filtrowana przy ok. 1,9 kHz i na dodatek w ogóle nie jest tłumiona żadnym rezystorem, więc jak sobie wyobrażasz, że jej charakterystyka będzie o 20 - 25 dB niższa niż głośników niskośredniotonowych? Kolumna z tą zwrotnicą nie gra ciemno, a wręcz przeciwnie bardzo jasno z trochę wypchniętą średnicą, ale z drugiej strony brakuje trochę niskiej średnicy przez co dźwięk jest lekki, trochę odchudzony, brakuje masy dźwiękom z tego podzakresu średnich tonów.
Skomentuj
-
Patefil
Zrobiłem trochę pomiarów zakresu niskich tonów z bliskiej odległości około 0,5 cm od membran głośników. Pomiary dotyczą prototypa, jak na zdjęciu, w konfiguracji MTM z 2 x GDN 13/40/2 4 Ohm równolegle + GDWK AWX ze zwrotnicą przedstawioną wyżej w temacie. Górny GDN w 5,6 litra BR@53 Hz wytłumionej do połowy obudowy. Dolny GDN w 12 litrów BR z rurą 27 cm połączoną z komorą na dole obudowy 16 litrów z membraną z głośnika, z obciążoną cewką rezystorem.
Zdjęcie S2, cewka membrany obciążona R = 2 Ohm:
niebieski - górny GDN, widać działanie BR przy ok. 50 Hz
czerwony - dolny GDN, działa jak w obudowie zamkniętej, charakterystyka opada równomiernie
czarny - suma A (wyedytowana w Holmimpuls).
Zdjęcie S4, cewka membrany obciążona R = 2 Ohm:
czarny - suma A
zielony - membrana, również mierzona z 0,5 cm
brązowy - suma B, jeśli wierzyć wykresom membrana wspomaga nieznacznie pracę GDNów od ok. 60 Hz.
Zdjęcie S6, cewka membrany nieobciążona rezystorem:
czarny - suma A
fiolet - membrana, pomiar z 0,5 cm, brak rezystora daje wyższy poziom dźwięku z membrany
czarny - suma C, trochę większe wspomaganie przez membranę.
Skomentuj
-
Patefil
Poniżej pomiary również z bliskiej odległości ok. 0.5 cm od membran innego prototypa z tą samą konfiguracją głośników, ale dolny GDN pracuje w długiej ok. 3m LT z wylotem na tylnej ściance na wysokości głośnika. Linia składa się z 4 odcinków:
1 z głośnikiem, przekrój 1,2 SD najmocniej wytłumiony watą,
2 i 3 o przekroju 1 SD słabiej wytłumione,
4 również 1 SD najsłabiej wytłumiony z wylotem 1SD.
Zdjęcie LT2:
niebieski - górny GDN, 5,6 litra BR@53 Hz
czerwony - dolny GDN, w znacznej części wykres podobny do układu z membraną tylko poniżej 30 Hz mniej basu
czarny - suma A.
Zdjęcie LT4:
czarny - suma A
szary - wylot linii, mikrofon na równi z powierzchnią ścianki, nie wiem czy ten wykres jest poprawny, bo czasem pojawiał się całkiem inny.
brązowy - suma B, praktycznie nie widać wspomagania przez LT.
Skomentuj
Skomentuj