Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niskie rejestry - coś nie tak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
    Pomysł troszkę nietrafiony.
    Moja obudowa ma inne wymiary niż TL dabyla. Nie kopiowałem jej, tylko zachowując 0,8-1,2 Sd zrobiłem najmniej skomplikowaną formę linii o długości 2 metrów. Rezonans z wykresu impedancji przy największym tłumieniu wyszedł około 34 Hz, więc wcale nie wysoko To nie miała być obudowa "na gotowo", tylko próba poeksperymentowania z ciekawości, bo z linią transmisyjną do czynienia wcześniej nie miałem. Ponieważ brzmienie TL mi się spodobało, to zastanawiam się po prostu, czy na zestawie 2,5 AWX da się uzyskać coś sensownego. Mam czym robić pomiary, materiał na obudowy to nie problem, więc nic tylko próbować :biggrin:

Jak masz FX-300 to śmiało zbuduj sobie MX-140 w TLce dabyla (czyli n ajednym AWXie) a dwa popzotsałe zaaplikuj sobie do surroundów w zamkniętych budach z tymże samym tweeterem AWX.
    To chyba nietrafiona propozycja, bo w FX-300 GDN jest 15-ohmowy :)

Skomentuj

Miedzy 70 a 150 masz płaski wykres pomiaru czego? Awx ma niższe fs na 50hz więc pewnie zagra niżej..
      Posłuchaj Gooralesko i pocwicz z jednym glosnikiem, tak jak zrobił to Dabyl.

No i chyba musisz brać sumę sd głośników o ile sie orientuje...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        Miedzy 70 a 150 masz płaski wykres pomiaru czego?
        Pomiar nearfield (a właściwie suma pomiarów dla obu głośników i tunelu) między 70 a 500 Hz.
        Awx ma niższe fs na 50hz więc pewnie zagra niżej..
        Też tak myślę, ale nie umiem niestety dobrać wymiarów tunelu modelując go w hornresp żeby wynik był zadowalający.
        Posłuchaj Gooralesko i pocwicz z jednym glosnikiem, tak jak zrobił to Dabyl.
        Nie widzę sensu ćwiczenia z głośnikiem 15-ohmowym, a wersji 8-ohmowej nie posiadam.
        No i chyba musisz brać sumę sd głośników o ile sie orientuje...
        No niemożliwe

Skomentuj

Do dwóch AWXów musiałbys dac po prostu dłuższa i pojemnijesza linię aby zejśc z basem sporo poniżej 50Hz, o których wspomniałeś. Z ta długościa to oczywiście nie ma co przesadzać ale tak 2,4 metra nie zaszkodzi. Problemem jest Twoje odgórne założenie maksymalnych wymiarów obudowy.

Skomentuj

Problemem jest Twoje odgórne założenie maksymalnych wymiarów obudowy.
            Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
            Jeśli z tych przetworników można wycisnąć coś więcej w kwestii niższych częstotliwości, jestem w stanie poświęcić trochę "powierzchni mieszkalnej" na większe obudowy.
            Głupio tak cytować samego siebie, ale... czytajcie ludzie ze zrozumieniem :)

Jutro jak się przesiądę do drugiego kompa to powrzucam zrzuty z hornresp i wytłumaczę dokładniej o co mi chodzi.

Skomentuj

A możesz wrzucić pomiary?

Skomentuj

Jasne. Mam je na drugim kompie, więc pojawią się jutro.

---------- Post dodany o 08:51 ---------- Poprzedni post o 23:43 ----------

Pomiar testowej obudowy:

cienka linia - obudowa bez wytłumienia
                gruba linia - gąbka + wełna
                Obie linie to suma trzech pomiarów nearfield (2 głośniki + tunel).

Pomiar potwierdza symulację:

Moja próba wyciągnięcia niższego zejścia:

I na koniec zasymulowana linia dabyla dla porównania:

Skomentuj

wg mnie przy dużej ilości wytłumienia z tej obudowy robi się prawie OZ. Jak możesz to daj jeszcze pomiary tunelu i woofera nearfield oddzielnie.

Skomentuj

Rozbity pomiar najbardziej wytłumionej obudowy (wełna w pierwszej połowie tunelu, gąbka na całej długości):

W obudowie zamkniętej te głośniki zachowywały się inaczej:

Skomentuj

Zasymuluj dla dwóch AWXów linie 3,5 metrową, 50-60 litrową. Przekładając to na obudowę będzie ona miała dwa zagięcia 180stopni. Poza tym podawaj litraż przy symulacjach różnych linii bo nie zauwazyłęm na tych obrazkach info.

Skomentuj

Az 3.5 metra? A po co?

Skomentuj

No tak. Teraz się przyjrzałem dokładnie (Wcześniej tylko "rzuciłem okiem" ). 2AWXy mają 95 SPLu przy 35Hz, więc po wytłumieniu linii o długości 230cm można złagodzić górkę rezonansową i może uda się osiągnąć 92-93dB poniżej 30Hz. Ale w przypadku 2,5 way problemem nie jest użyskanie niskiego zejscia tylko wyrównanie charki przy występowaniu harmonicznych powyżej 100Hz.

Mgliński - jaki litraż wpisałeś dla linii o długości 230cm?
                          Last edited by gooralesko; 22.03.2012, 22:32.

Skomentuj

Dla mnie to ten pomiar wyglada tez trochę podejrzanie, może arty lub holma spróbować dla porównania?

Skomentuj

Mgliński - jaki litraż wpisałeś dla linii o długości 230cm?
                              Wychodzi mi 142 l
                              O ile dobrze rozumiem co w tym przypadku jest litrażem (średni przekrój razy długość?)...
                              Pomiar mogę zrobić jeszcze Artą, ale jeszcze jej nie używałem, więc muszę się trochę ogarnąć.

---------- Post dodany o 13:34 ---------- Poprzedni post o 09:31 ----------

Pomiar sinusem:

Po kilku kolejnych próbach w hornresp widzę, że optymalne byłoby zachowanie długości tunelu i zwiększenie objętości:

Objętość wychodzi około 100 l, tunel o przekroju 3,0Sd-1,0Sd.

Nie wiem, czy samo wyrównanie harmonicznych powyżej 100 Hz jest aż takim problemem. Owszem, jest czasochłonne, ale metodą prób i błędów można dojść do niezłych wyników. Charakterystyka, którą wkleiłem, to jeden z wielu pomiarów. Nawet niewielkie zmiany ułożenia wełny w części za głośnikami powodują spore zmiany. Najrówniejszą charakterystykę uzyskałem upychając gęściej wełnę na końcu tunelu i w zagięciu, a za głośnikami tylko jeden luźny płat.

Skomentuj

Zbiłem testową obudowę o parametrach jak w ostatniej symulacji (spore bydle wyszło). Niestety "prostowanie" charakterystyki stanęło w miejscu, albowiem skończyła mi się gąbka
                                Oto najlepszy do tej pory rezultat:

No i już na początku kilka wniosków można wysnuć:
                                1) Sumowanie pomiarów nearfield w tym przypadku chyba mija się z celem. Wylot jest nadal do góry z tyłu obudowy, więc z uwagi na sporą głębokość obudowy znajduje się w innej strefie czasowej Jak nie ustawiać pudła, to siedząc w miejscu odsłuchowym ma się wrażenie, że niskie rejestry dochodzą z innej części mieszkania. Nie są mułowate, ale... hmm... opóźnione. Pewnie pomieszczenie w tej kwestii też coś dodaje (przypomnę - poddasze). Zatem następna wersja obudowy będzie miała wylot do przodu.
                                2) Przy tej powierzchni bocznych ścianek płyta wiórowa 18 mm jest zbyt wiotka
                                3) Z takim zejściem i dynamiką basu nic tylko muzyki filmowej słuchać. Do filmów sub zbędny :cool:

Poza tym to co najbardziej podoba mi się w basie TL, to brak ciągłego buczenia. Bas pojawia się wtedy, gdy faktycznie jest w nagraniu, a jego brzmienie nie zależy od poziomu głośności jak w BR...

Skomentuj

Super sobie radzisz. Jak widac symulacje nie sa takie glupie i duzo pomagaja, ale zanim uzyskasz brzmienie, ktore Cie zadowoli, to jeszcze nie jedna obudowe skleisz :)
                                  Tak czy owak trzymam kciuki bo temat swietnie sie rozwija.

Ps. Moim zdaniem pojemnosc jest zbyt duza i tak niewielkie woofery nie radza sobie z pompowaniem takich mas powietrza. Cos za cos.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X