Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer za kanapą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer za kanapą

Hey,

czy mogę ustawić 1 lub 2 subwoofery za kanapą, jeśli nie mam miejsca między frontami ? Sub downfire i z wyglądu coś na wzór WLM DUO.

Powiedzmy że Kanapa będzie 50-100cm odsunięta od ściany. Ewentualnie myślałem też gdyby frontfire to skierowane na lewo bądź prawo. Tylko chodzi mi o miejsce ustawienia. Sub głownie do kina, stereo będzie w trybie 2.0.

Pozdrawiam
    Załączone pliki

Pewnie, że możesz. Przecież nikt Ci nie zabrania...

Skomentuj

Można,problem w tym (przynajmniej na moje ucho) że będziesz słyszał gdzie on się znajduje. Moim zdaniem jest to kiepskie rozwiązanie ale jeśli Tobie by odpowiadało to nie ma problemu,stawiaj go gdzie tylko Tobie się podoba :)

Skomentuj

Na pewno trzeba przy takim ustawieniu nisko ciąć i stromym filtrem, ale lepiej polatać z subem
        po pokoju i wybrać miejsce najlepsze akustycznie ,a nie z góry zakładać gdzie ma stać.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
          ...lepiej polatać z subem
          po pokoju i wybrać miejsce najlepsze akustycznie ,a nie z góry zakładać gdzie ma stać.
          no tak, ale jak są aby 2 możliwości: inna szafa (małe prawdopodobieństwo) albo za sofą, innej możliwości nie ma.

Skomentuj

Możesz, oczywiście. Ale możesz być zawiedziony.

Najniższe częstotliwości potrzebują jak najwięcej przestrzeni, żeby w pełni "rozwinąc skrzydła", dlatego zawsze najlepsze efekty daje ustawienie suba i miejsca odsłuchowego jak najdalej od siebie. Najprawdopodobniej będziesz dobrze słyszał średnie i wysokie rejestry basu, a najniższy bas będzie dobrze słyszalny jedynie na 2 końcu pokoju.

Nawet przy wyciskaniu basu poniżej najniższego rezonansu pomieszczenia to się sprawdza. Na środku pokoju, czy w okolicach suba jest go zdecydowanie mniej niż, na 2 końcu pokoju, tam już porządnie grzmi.

Moim zdaniem - nie warto.

Skomentuj

Czaruję...
            X