Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY zeus i nowe 12" od STXa ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez rucin_ Zobacz posta
    Tylko jak zachowały by się niskotonowe puszczone całym pasmem tak jak oryginalnie???
    Jeden krzyk i wrzask, ino mijanie się z jakąkolwiek jakością odsłuchu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sapere Zobacz posta
      arwas można zobaczyć jeżeli to nie problem zwrotkę do SEASÓW i GDN17-100 ? Jakim systemem mierzysz? SW?
      Ta kolumienka na GDN +Seas robiłem dwa temu i nie mam już pomiarów. mam zapisana pierwszą wersje zwrotnicy pózniej przerabianą pod ucho użytkownika. Mnie się ona nie podobała, ale miało być "będzie pan zadowolony".
      Pomiary robię kontrolnie ARTA przed złoźeniem i po tym jak zrobię symulacje w speakerpro.
      z tego co pamiętam:
      GDN 17/100 obudowa 16 litrów strojona na 46 Hz zwrotnica III rz. 1,8mH (lub 1,5mH)+0,33mH i równolegle 8,2uF+1om
      Seas 27TAFCG, zwrotnica III rz. 4,7uF+15uF i równolegle 0,33mH (lub 0,27mH).
      Dzielnik L 15om+2om

W tej konstrukcji która używałem GDN 17/100 był filtrowany zwrotnicą I rz. 1,8mH (lub 2,2mH) z układem równoległym RLC 0,1mH/0,22om+8,2uF
      Do niego dorobiłem symulacje której nie sprawdzałem bo kolumny pojechały na koniec Polski. Jeśli ktoś ma te głośniki może sprawdzić czy zagra:
      Seas27TAFCG przed zwrotnicą rezystor 2,2-2,8om dalej zwrotnica III rz. 4,7uF+12uF i równolegle 0,27mH.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Jakim rzędem potraktował go Yoshi ?
        3 rzad na ok 3,7-3,8kHz

Zamieszczone przez rucin_ Zobacz posta
        No właśnie jestem pomiędzy głośnością i ilością basu a jakościa
        no to zrob to co proponowal SW

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Oni to sklejają z jakąś 10 calową szerokopasmówką, z materiałów firmowych wywnioskowałem że podział jest na ok 4k, choć by nie wiem jakim filtrem tą tubkę cieli to raczej ciężko mi sobie wyobrazić, że da się tego normalnie słuchać.
          To jest głośnik estradowy - konkretnie do monitorów estradowych albo tak zwanych górek - Eminence Beta-10CX http://www.eminence.com/speakers/spe...odel=Beta_10CX głosnik z gwintowanym gniazdem w nabiegunniku do wkręcenia wysokotonówki i zalecane są dwa modele - APT:50 z adapterem APT:3 lub jakiś ich najmniejszy driver kompresyjny. To jest po prostu gotowy produkt - koncentryczny monitor estradowy. Żeby było śmieszniej tubę dla wysokotonowego tworzy poruszająca się membrana niskotonowego.

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 21:46 ----------

Wg mnie tego GDWT 9/100FP mozna uciac filtrem II rz. 2,2uF i równolegle 0,56mH/1om Lub takim samym III rz. powstałym przez dołaczenie 22uF.
          Dzielnik rezystorowy L 2,2om+1,1 om i przed filtrem 1,1om powinien obniżyć spl do 86-88 db (?). w szerokim zakresie i tylko oktawa powyżej 10kHz byłaby o jakieś 6 db głośniejsza.
          można też dodac układ RC równolegle 3,3uF+1om. Wtedy wypadkowe pasmo podziału z takim GDN17/100 jak wyżej opisałem wyszłoby może gdzies powyżej 2,5kHz. tegonie próbowałem tylko teoretyzuję.

Skomentuj

Ja bym się przy tym zestawieniu nie silił na Hi-endowy dźwięk bo raczej ciężko będzie to uzyskać w 2way. Można dorabiać audiofilską ideologię jak przy pokazywanych zestawach ale chyba nie oto chodzi. Myślę że autor chce dużo basu, wysoki spl i pewnie też dużo wysokich tonów. Jak sam pisze ma altusy i mu to pasuje.

Co do wciskania na siłę STX'a - ciekawe czemu w takim razie proponowałem Beyme.

Skomentuj

A mam jeszcze pytanko czy ktoś słyszał tego nowego STX-a W.STX.12.2.500.8/4.F.S.MC ??? Jak w porównaniu do starego 32-450 ???

Skomentuj

Ale może ktoś słyszał Klipsh RF-7 II - taki Zeus za 12tysięcy złotych /para ?

Skomentuj

Czaruję...
                X