Zamieszczone przez rucin_
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
DIY zeus i nowe 12" od STXa ???
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Sapere Zobacz postaarwas można zobaczyć jeżeli to nie problem zwrotkę do SEASÓW i GDN17-100 ? Jakim systemem mierzysz? SW?
Pomiary robię kontrolnie ARTA przed złoźeniem i po tym jak zrobię symulacje w speakerpro.
z tego co pamiętam:
GDN 17/100 obudowa 16 litrów strojona na 46 Hz zwrotnica III rz. 1,8mH (lub 1,5mH)+0,33mH i równolegle 8,2uF+1om
Seas 27TAFCG, zwrotnica III rz. 4,7uF+15uF i równolegle 0,33mH (lub 0,27mH).
Dzielnik L 15om+2om
W tej konstrukcji która używałem GDN 17/100 był filtrowany zwrotnicą I rz. 1,8mH (lub 2,2mH) z układem równoległym RLC 0,1mH/0,22om+8,2uF
Do niego dorobiłem symulacje której nie sprawdzałem bo kolumny pojechały na koniec Polski. Jeśli ktoś ma te głośniki może sprawdzić czy zagra:
Seas27TAFCG przed zwrotnicą rezystor 2,2-2,8om dalej zwrotnica III rz. 4,7uF+12uF i równolegle 0,27mH.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaJakim rzędem potraktował go Yoshi ?
Zamieszczone przez rucin_ Zobacz postaNo właśnie jestem pomiędzy głośnością i ilością basu a jakościa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaOni to sklejają z jakąś 10 calową szerokopasmówką, z materiałów firmowych wywnioskowałem że podział jest na ok 4k, choć by nie wiem jakim filtrem tą tubkę cieli to raczej ciężko mi sobie wyobrazić, że da się tego normalnie słuchać.
---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 21:46 ----------
Wg mnie tego GDWT 9/100FP mozna uciac filtrem II rz. 2,2uF i równolegle 0,56mH/1om Lub takim samym III rz. powstałym przez dołaczenie 22uF.
Dzielnik rezystorowy L 2,2om+1,1 om i przed filtrem 1,1om powinien obniżyć spl do 86-88 db (?). w szerokim zakresie i tylko oktawa powyżej 10kHz byłaby o jakieś 6 db głośniejsza.
można też dodac układ RC równolegle 3,3uF+1om. Wtedy wypadkowe pasmo podziału z takim GDN17/100 jak wyżej opisałem wyszłoby może gdzies powyżej 2,5kHz. tegonie próbowałem tylko teoretyzuję.
Skomentuj
-
Ja bym się przy tym zestawieniu nie silił na Hi-endowy dźwięk bo raczej ciężko będzie to uzyskać w 2way. Można dorabiać audiofilską ideologię jak przy pokazywanych zestawach ale chyba nie oto chodzi. Myślę że autor chce dużo basu, wysoki spl i pewnie też dużo wysokich tonów. Jak sam pisze ma altusy i mu to pasuje.
Co do wciskania na siłę STX'a - ciekawe czemu w takim razie proponowałem Beyme.
Skomentuj
Skomentuj