Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Charakterystyka częstotliwościowa...ważne pytanko.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Charakterystyka częstotliwościowa...ważne pytanko.

Panowie foruimowicze, potrzebuje jakiś wzór dzieki któremu można wyznaczyć charakterystykę częstotliwościąwą...hm no i najwazniejsze już w gotowej obudowie...potrzeba żeby tak dla picu rysował mi progz charakterystyke...potrzebuje na zaliczonko z infy ale wzór jest niezbędny:d

niema wzoru, charakterystyke czestotliwościową wyznaczysz (narysujesz) tylko poprzez wykonanie pomiarów i finito

a może uzyj wzoru a x b=c ... moze on ci coś da

Skomentuj

ja proponuje zrobić taką małą ścieme. założyć średnia głośność i odpalać po kolei 10Hz, 20Hz itd i poprostu na ucho wyznaczać czy gra głośniej od głośności wyznaczonej czy ciszej....a jak siękoleś zapyta z kąd to masz to mu powiesz że z pomiarów....nie skłamiesz :)

Skomentuj

wovo twoj pomysl mnei powalil rozne juz rzeczy slyszalem ale to jest hit normalnie

Skomentuj

wovo, świetny pomysł... taką charakterystykę trzeba tylko nieco przerobić uwzględniając krzywe izofoniczne i prawo Stevensa... uzyskasz dokładność +/-20dB :P
          a może lepiej zapodać na głośnik szum biały??jak się dokładnie wsłuchasz, to się dowiesz jakie pasmo jest podbite, a jakie osłabione...

Skomentuj

jechać generatorem od 20 hz do 20hkz wolno i ty msamym drugą ręką jevchac ołowkiem po kartce i wraz z głosnością jaką słyszymy rysowac kreske to wyze jto nizej ale chore .. ale ja ak bym zrobił behehe bo to wariatów świat należy

Skomentuj

tak wowo zdecydowanie otworzył nam oczy,,, )
              a jako ze zima za pasem to wypada używać tylko szumu białego..u mnie jakoś niebiało za oknem..ale dokładność +/-20dB - no tutaj sie niezgodzę.. bo zależy jak kto ma skalibrowane "instrumenta pomiarowe" zawsze rozrzut między lewym a prawym
              sorki ale uzywam sobie po wizycie dresa w firmie ..chciał "bufera coby dobrze łupało- bo jego to juz tylko sapie" buahahaha trzeba se było lżejszy kupić taka rurkę z kartona..to sie człowiek niezasapie...dał tylko 20 euro i ten jego ma 1600 wat ..a moze to o wady chodziło?

Skomentuj

Tu są wzorki w Mathcadzie. Dodatkowo masz charakterystykę fazową i odpowiedź impulsową.
                Załączone pliki

Skomentuj

Wovo robi FFT w pamieci z sygnału jaki syszy. Puszcza szum i po sekundzie ma zrobioną ch-ke w pamieci :)) .

Skomentuj

patent rysowania ze słuchu jest niezastąpiony

Skomentuj

jak narysować matową średnicę, tłusty bas i jedwabiste wysokie??tk się zastanawiam, bo właśnie chcę narysować charakterystykę moich kolumn...

Skomentuj

Matową średnicę najlepiej chyba węglem (może być drzewny, taki do grila), tłusty bas kredką woskową, ale jedwabiste wysokie? – nie mam pomysłu.

Skomentuj

jedwabiste wysokie ferrofluidem :P

Skomentuj

Czaruję...
                          X