Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odległość między przetwornikami.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odległość między przetwornikami.

Witam.
    Panowie mam takie małe pytanie... Posiadam kolumny na ARN116 + mission na zwrotce zrobionej przez Pawła S. Gra o super, przynajmniej moje ucho jest zadowolone Ale mam ostatnio zamiar zrobić im nowe skrzynki, i tu wlaśnie moje pytanie... Jaka powinna być odległość między głośnikami? Wiem że często zwracacie na to uwagę, jednak czasem czytam że u kogoś jest za mala odległość a czasem że za wielka... Więc jak to z tym jest?

W zasadzie im bliżej tym lepiej, bo zbliżasz do siebie "wirtualne" centra akustyczne głośników.

Skomentuj

zrob tak zeby bylo ladnie i tyle
      przy drozszych glosnikach mozna robic pomiary i testowac
      przy tych tanich az tak bardzo sie tym nie przejmuj

Skomentuj

Ładnie to jest pojęcie względne. Dla jednego ładnie to będzie 4cm odległości, a dla drugiego 1cm. Oczywiście, tak jak Shiver napisał, zamiast radzić, żeby ładnie było lepiej poinformować osobę nieznającą się, że lepiej jak będzie mała odległość pomiędzy tweeterem, a midwooferem (tj. 1cm maks).

Skomentuj

Tak jak zostalo wczesniej napisane, zrob tak, zeby Ci sie wizualnie podobalo i jednoczesnie zeby glosniki byly w miare blisko siebie :)
          Im blizej siebie sa glosniki, tym pozniej latwiej jest modelowac zwrotnice w szerszym pasmie. Generalnie przy tej klasie glosnikow oraz ogolnie projektu nie zawracalbym sobie tym glowy na Twoim miejscu.

Skomentuj

Najlepsze według mnie są Koaksialne głośniki np. PHL
            Różnice nie są wielkie przy zmianie np. o 1 cm aczkolwiek widoczne przy pomiarach np. z 0,5metra. Przy odległościach "odsłuchowych" ta różnica znika praktycznie całkowicie więc się nie przejmuj.

Skomentuj

Czaruję...
            X