Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Altus 75 Renowacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Altus 75 Renowacja

Witam, przejdę od razu do rzeczy.
    Dostałem od znajomego Altusy 75, poniżej zamieściłem zdjęcia niskotonowych GDN 25/40/3, zawieszenie górne na wymiane ale czy ruszać resztę? Jeśli dobrze wiem to z wymiana cewki i membrany to charakterystyka głośnika się zmieni a nie chcę tego. Przy wymianie samego górnego zawieszenia konieczne jest wyjecie membrany z cewka? Coś mi mówi że tak bo wycentrować cewkę trzeba. Proszę poprawić mnie jeśli coś źle. Pozdrawiam
    Załączone pliki

Ja jestem po renowacji altusów 140 i w sumie żałuje że wymieniłem wszystko a nie tylko zawieszenia. A tak w ogóle to nie trzeba nic wyciągać i centrować, wystarczy że równo przykleisz zawieszenia. Wgniecioną kopułkę w jednym z głośników naprawisz odkurzaczem. Pozdrawiam :)

Skomentuj

Rozumiem czyli dzięki bogu nie muszę rozbierać całych :) No to ja spróbuje dać nowe górne zawieszenie i może będzie dobrze :) Właśnie odkurzaczem mi radzono. Jeszcze tylko muszę kupić dwie sztuki GDM 10/60 bo nie ma w ogóle i GDWT 9/40 wymienić cewki bo się posypały, nie wiem co poprzednik z nimi zrobił, ale w tych GDWT wymiana cewki nie powinna być skomplikowana. :)

Skomentuj

Górne zawieszenie możesz przykleić nawet od góry głośnika, przy głośniku 25cm nie usłyszysz różnicy. A wymiana cewek w gdwt ogranicza się do odkręcenia trzech śróbek i przylutowania dwóch kabelków. A jak na serio zabierasz się za renowację to wymień wszystkie kable w kolumnie na 1,5mm, usuń kratki z otworów br bo świszczą i dorób rury do tych pseudo bass reflexów o długości hmm 6-12cm, według uznania. Pozdrawiam :)
        Last edited by tkaczyk24; 17.01.2012, 23:53.

Skomentuj

No to GDWT to będzie pikuś, aha czyli w tym 25cm głośniki też nie będzie problemu, Chciałbym zrobić maxymalnie aby te kolumny były jak oryginał, okey spróbuje wstawić rury do bass reflexów i zobaczę różnice, kable też jak radzisz bo tamte jakieś takie cienkie. Pozdrawiam, mile widziane kolejne rady.

Skomentuj

Czaruję...
          X