Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na SEAS ER18RNX i 27BFC/G z BR od frontu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory na SEAS ER18RNX i 27BFC/G z BR od frontu

Witam wszystkich

Zachęcony przez forumowiczów w tym wątku, po długiej lekturze tego forum i innych zasobów internetowych postanowiłem, że kolumny zrobię sobie sam (lub prawie sam).

Jako, że słucham praktycznie wyłącznie ciężkiego rocka wybór padł na sprawdzoną parę: SEAS ER18RNX i 27BFC/G. Docelowe umiejscowienie monitorów wyklucza zastosowanie konstrukcji z bass-refleksem umieszczonym w tylniej ściance, a odległości od ucha czynią z nich niemal monitory bliskiego pola, stąd BR od frontu.

W tym miejscu chciałbym poprosić doświadczonych "budowniczych" o poradę:

chciałbym taką skrzynkę (z takimi frontami):

- znany i popularny projekt 3SM (wykonawca widocznych frontów powszechnie tu znany :biggrin:)

lub taką skrzynkę

- podpatrzoną u kolegi tom1eczek tu

tudzież taką:

-podpatrzoną u kolegi skal_ar tu

"pożenić" z ww głośnikami i taką zwrotnicą (autorstwa Jay'a):

(zmodyfikowany oryginał m.in. dla konstrukcji typu monitory bliskiego pola - szczegóły tu)

Czy taki pomysł ma szansę "powodzenia"?

A czy zachowując zgrubsza pojemność skrzynki, można sobie pozwolić na drobne korekty poszczególnych wymiarów bez konieczności "poprawiania" zwrotnicy?
    Bo w sumie moje monitory mogły by być szersze i niższe niż np projekt 3SM.

Jako, że czeka mnie również zakup wzmacniacza (a myślę o czym używanym), możecie doradzić czym takie monitory napędzić - szukać czegoś w okolicach 100W przy 8 omach, czy wystarczy coś mniejszego (~70W)?

Dzięki z góry za wszelkie komentarze i sugestie...
    Marcin

Zamieszczone przez marcinb Zobacz posta
    A czy zachowując zgrubsza pojemność skrzynki, można sobie pozwolić na drobne korekty poszczególnych wymiarów bez konieczności "poprawiania" zwrotnicy?
    Bo w sumie moje monitory mogły by być szersze i niższe niż np projekt 3SM.
    NIE. Frontu nie wolno zmieniać ponieważ z "z jego udziałem" jest zaprojektowana zwrotnica. Można zmienić jedynie to co jest za frontem, zachowują przy tym litraż skrzynki.

Skomentuj

Poczytaj o tym projekcie na audiohobby, wszystko jasno opisane co można zmodyfikować a czego nie.

Skomentuj

Tak tak kolega to napewno usłyszy jak te monitory sa ustawione w takiej kanapce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
          NIE. Frontu nie wolno zmieniać ponieważ z "z jego udziałem" jest zaprojektowana zwrotnica. Można zmienić jedynie to co jest za frontem, zachowują przy tym litraż skrzynki.
          Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Poczytaj o tym projekcie na audiohobby, wszystko jasno opisane co można zmodyfikować a czego nie.
          Rozumiem, że przeniesienie bass-reflexu z tylniej ścianki na front jest już taką zmianą i dlatego Jay lekko zmodyfikował swój projekt zwrotnicy

Jeżeli chodziło o projekt Krs47 to przeczytałem cały wątek zarówno na audiohobby jak i na diyaudio.com zanim założyłem ten wątek. Projekt jego skrzynki powiedziałbym jest znacznie różny od założeń Jay'a, a użyta przez Krs47 zwrotnica to układ dopasowany do tej pary głośników, ale właśnie zakładający BR z tyłu. Ponadto Jay w swoim opisie proponuje różne skrzynki (gotowe), które różnią się litrażem i rozmiarami frontów i użycie tej samej zwrotnicy...

Więc dalej nie wiem, co można modyfikować albo nie :(

Skomentuj

Rozmieszczenie głośników na froncie oraz jego rozmiary są elementem, które przy zwrotnicy były brane pod uwagę. Litraż i strojenie możesz dobrać pod swoje preferencje odsłuchowe w zakresie niskich rejestrów.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Rozmieszczenie głośników na froncie oraz jego rozmiary są elementem, które przy zwrotnicy były brane pod uwagę. Litraż i strojenie możesz dobrać pod swoje preferencje odsłuchowe w zakresie niskich rejestrów.
              Czyli, jeżeli położenie głośników względem siebie pozostanie takie samo oraz wymiary frontu (liczone chyba raczej od wewnątrz niż od zewnątrz) pozostaną takie same, to mogę liczyć, że gotowa zwrotnica się sprawdzi w takim projekcie.
              Doczytałem, że jeżeli głośniki nie pozostają w jednej osi (lub też występuje nachylenie frontu), do takiej konstrukcji należy dopasować zwrotnicę.

Mnie się podoba front od 3SM, to co chciałbym zrobić to "obciąć" go od dołu o 2-3cm i poszerzyć o 1-2cm. Czy przy tego typu modyfikacjach frontu też muszę się liczyć z "dopasowywaniem" gotowej zwrotnicy?

Poproszę również o dwa, trzy słowa na temat wzmacniacza do tych kolumn. Myślałem o jakimś denonie, bo podobno w tego typu muzyce, co słucham, to się nieźle komponuje, pozostaje tylko dobór mocy - czy kupić mocniejszy ~100W czy takie ~70 też wystarczy. Nie jestem do końca przekonany czy dobrze doczytałem (jeżeli nie, poproszę o skorygowanie), ale ER18 to przetwornik z rodziny twardo-membranowych, a taki potrzebuje wydajnego (prądowo) wzmacniacza, żeby dobrze pracować.

Nieustająco dzięki z góry za wszelkie... :)

Skomentuj

ale ER18 to przetwornik z rodziny twardo-membranowych, a taki potrzebuje wydajnego (prądowo) wzmacniacza, żeby dobrze pracować.
                Możesz rozwinąć teorie o jakieś sensowne wyjaśnienie? :)

Skomentuj

Czyli, jeżeli położenie głośników względem siebie pozostanie takie samo oraz wymiary frontu (liczone chyba raczej od wewnątrz niż od zewnątrz) pozostaną takie same, to mogę liczyć, że gotowa zwrotnica się sprawdzi w takim projekcie.
                  Właśnie chodzi o wymiary zewnętrzne. Swoją drogą czy naprawdę ktoś słyszy różnicę? Będę musiał sam się pobawić i posłuchać.
                  Przecież dużo osób robi kolumny np. na irkowych zwrotkach, gdzie nie ma projektu frontu, DIY FX-300 - także każdy ma taką samą zwrotnicę, a fronty różne.
                  W niedalekiej przyszłości chcę zrobić Akkus x3. Przednia ścianka moim zdaniem jest nieproporcjonalnie zbyt szeroka, brakuje mi sfrezowań bocznych krawędzi, ale chyba zrobię tak jak jest w oryginale. Nawet jeżeli nie usłyszę różnicy, to przynajmniej będę miał ten komfort psychiczny myśląc, że "front kolumny brał udział przy projekcie zwrotnicy"
                  Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                  treningjezykowy.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    Możesz rozwinąć teorie o jakieś sensowne wyjaśnienie? :)
                    Pominę kwestię czy ER18 ma faktycznie twardą membranę czy też nie.
                    Zasłyszane, aczkolwiek logiczne: głośniki z twardą membraną wymagają od źródła sygnału większej wydajności prądowej - innymi słowy potrzebują większego natężenia prądu, aby membrany mogły się "rozbujać". Charakterystyki wzmacniaczy (ich końcówek mocy) nie są przecież liniowe i inaczej będzie pracować końcówka mocy w zakresie 70-90% swojej wydajności, a inaczej przy 30-40%. Więc należy się spodziewać że zestaw wzmacniacz - kolumny może zagrać inaczej, jeżeli podłączymy słabszy wzmacniacz do "wymagających" kolumn i mocniej rozkręcimy regulację głośności... niż jak podłączymy do tych samych kolumn wzmacniacz o większej mocy i ustawimy go "ciszej".

Skomentuj

aczkolwiek logiczne: głośniki z twardą membraną wymagają od źródła sygnału większej wydajności prądowej - innymi słowy potrzebują większego natężenia prądu, aby membrany mogły się "rozbujać".
                      To nie jest logiczne. Logiczne byłoby gdyby twardość dotyczyła zawieszenie gdyż to właśnie ono poddaję się ugięciu pod wpływem prądu podanego na cewkę w polu magnetycznym. Twardość membrany nie ma tu nic do rzeczy gdyż miękkie zawieszenie można przykleić do każdego rodzaju membrany i odwrotnie. Na mój gust to kolejny zasłyszany mit i polecałbym się udać do źródła w celu uzyskania racjonalnego wytłumaczenia, choć jak domniemam takowe nie istnieje

Skomentuj

Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
                        Właśnie chodzi o wymiary zewnętrzne.
                        Czy aby na pewno?
                        Projekt Jay'a zakłada obudowę o wymiarach frontu 39W x 23S (gotowy produkt firmy Madison - MD14B) lub 35W x 22S (gotowy product Dayton - TW-0.50BK), Krs47 zamknął głośniki w skrzynce o wymiarach frontu 56W x 23S stosując tą samą zwrotnicę.
                        Czyli mamy trzy różne wymiary frontów, BR z przodu lub z tyłu i dla wszystkich konstrukcji tą samą zwrotnicę.
                        Dodam, że Jay sugeruje tą samą zwrotnicę dla kolumn podłogowych (You want to build the design in a floorstanding cabinet, which means a little more baffle gain due to the extended baffle height (see the effect of using a tall baffle on frequency response) ; Use my default crossover)

I jak się w tym wszystkim połapać?

Skomentuj

You want to build the design in a floorstanding cabinet, which means a little more baffle gain
                          Tu masz wyjaśnienie jak wpłynie na dźwięk wydłużenie przedniej ścianki.

Skomentuj

Tu masz wyjaśnienie jak wpłynie na dźwięk wydłużenie przedniej ścianki.
                            To rozumiem, bo różnice w wymiarach znaczne, ale skoro "rozmiar ma znaczenie" to jak wyjaśnić wtedy zastosowanie tej samej zwrotnicy do monitorowych skrzynek o różnych frontach i tej samej pojemności?

Skomentuj

to jak wyjaśnić wtedy zastosowanie tej samej zwrotnicy do monitorowych skrzynek o różnych frontach i tej samej pojemności?
                              Niekonsekwencją w strojeniu zwrotnicy. Takie powiększenie przedniej ścianki spowoduje obniżenie punktu działania efektu bafflestep odpowiednio skompensowanego w zwrotnicy monitorowej. W efekcie może to powodować pobicie niskiej średnicy, w paśmie pomiędzy tym punktem a początkiem działania kompensacji.

Skomentuj

Niekonsekwencją w strojeniu zwrotnicy. Takie powiększenie przedniej ścianki spowoduje obniżenie punktu działania efektu bafflestep odpowiednio skompensowanego w zwrotnicy monitorowej. W efekcie może to powodować pobicie niskiej średnicy, w paśmie pomiędzy tym punktem a początkiem działania kompensacji.
                                A czy ucho to wychwyci? I na jakim materiale muzycznym? Bo pomiary, rzecz jasna, to wykażą...
                                Bo to może być ta sama kwestia co z "jakością" kabli zasilających wzmacniacz w energię elektryczną: jedni to słyszą, a cała reszta nie...
                                Ponadto jak te "niedopasowanie zwrotnicy" wpłynie na odbiór dźwięku w porównaniu do akustyki pomieszczenia. Czy to nie jest aby sztuka dla sztuki?
                                Moje pytanie dotyczyło kwestii czy mogę użyć takiej zwrotnicy do takiej obudowy, pytałem bo się nie znam na zagadnieniach elektroakustycznych, bo kwestie elektryczne są mi znajome...
                                Spodziewam się również odpowiedzi typu - kup sobie garść elementów, doświadczalnie dopasuj zwrotnicę bazując na podstawowym projekcie - to co zostanie sprzedaj innym potrzebującym...
                                albo - rób, różnica będzie, ale przy gitarowym łojeniu i tak tego nie usłyszysz...

Skomentuj

Ciężko stwierdzić bez pomiarów, każdy przypadek jest inny a nikt wróżbitą nie jest. Będzie to na 99% wpływ słyszalny pytanie tylko jak bardzo, co więcej ktoś może stwierdzić że tak mu brzmi lepiej. No i fakt że gitarowe łojenie często jest realizowane w kiepski sposób wcale nie oznacza że pobicie pewnego pasma nie będzie na nim słyszalne, kwestia tego w jakim stopniu komuś to przeszkadza.

Skomentuj

Witam ponownie
                                    Pozwolę sobie odświeżyć trochę temat. Zdecydowałem się na obudowę z projektu 3SM i postanowiłem zapytać autora zwrotnicy - Jay'a - co sądzi o wykorzystaniu jego projektu z kompensacją do takiej obudowy.
                                    Z jego odpowiedzi wynika, że gdy monitor nie będzie stał na podstawkach, a na półce, komodzie itp należy w zwrotnicy skompensować efekt BSC. Stąd jego zwrotnica powinna się sprawdzić w moim przypadku - bo monitory na podstawkach stać nie będą.
                                    Podbudowany taką opinią, zdecydowany co do obudowy, chciałem zapytać czy ktoś z doświadczonych "budowniczych" nie zechciałby przyjąć zlecenia na docięcie frontów z właściwymi otworami na głośniki i BR. Nie dysponuję bowiem odpowiednimi narzędziami, a po lekturze tego forum mam wątpliwości co do powierzenia tych prac pierwszemu z brzegu stolarzowi. Z montażem skrzynek powinienem sobie już poradzić...

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Nie jest to dzial ogloszen, ale... pisz do Pawła S. :)

Skomentuj

Witam ponownie

Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat i zwrócę się z następującym pytaniem: czy wzmacniacz Cambridge Audio 540A (50W na kanał przy 8Ohm i max. poborze mocy 515W) będzie wystarczający aby 'rozbujać' te głośniki, czy rozglądać się za czymś mocniejszym (typu CA 640A czy NAD C350).
                                        Dzięki z góry za sugestie...
                                        Last edited by marcinb; 13.03.2012, 20:27.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X