Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki EDYTON

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki EDYTON

Jest taka firma działająca podobno od 2004 roku
    EDYTON
    w Świdniku
    http://www.edyton.republika.pl/kontakt.htm

Firma ta podobno buduje własne głośniki i oferuje równiez do sprzedaży. Ceny nie sa niskie - zblizone do najdroższych Seasów Prestige. Głosniki wyglądaja dość solidnie - są rozpoznawalne na przykład kevlarowa 7" z pół-wklęsłą nakładką przeciwkurzową.

http://www.edyton.republika.pl/glosniki.htm

Informacje na ich temat jest niezwykle mało tak samo jak o gotowych konstrukcjach tej firmy.

Mam wiec pytanie do wszystkich, którzy się z nimi zetknęli albo coś na tych głośnikach robili. Co to w ogóle jest ? "Czym to się je" i co to jest warte ??

Nie na temat...
    Strona na serwisie republika.pl i domena (jest jaka jest) nie wyglądają zbyt profesjonalnie.
    Patrząc ofertę (ceny) mogliby się bardziej postarać co do swojej wizytówki (patrz strona).
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Kiedys Sp. Senicz byl wielkim zwolennikiem tych glosnikow :)

Skomentuj

No dobrze, widzimy co widzimy i stad własnie moje pytanie. Z jednej strony pokazują pomiary, ale zestaw parametrów nie do konca pozwala na ocenę. Wspomnianiy 7" niskośredniotonowy musiałby być zbliżony parametrami do najlepszych scan-speaków, przynajmniej wg zapewnień producenta.

Cos sobie przypominam z wypowiedzi Senicza. Czy był zwolennikiem to nie wiem, możliwe że po prostu porozmawiał z konstruktorem i się czyms zachwycił, ale nie pamietam żeby rozwijał jakies konkretne informacje na ich temat.

Dlatego własnie zadałem tutaj pytanie. Rozmowa z firmą nie przyblizy do obiektywnej prawdy, ale może ktoś tych głosników używał ? Albo ma do nich blisko ?
        Podobno kolumny grały na Audio-Show.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
          Podobno kolumny grały na Audio-Show.
          http://lmgtfy.com/?q=edyton -> np. czwarty link od góry
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Akurat jakby opierać się na opiniach z Audiostereo, to mozna zimą w trampkach chodzić

Może znajdzie się ktos kto u nich po prostu był albo był-nabył od nich głośniki ? Wie kto to robi, jak to robi, gdzie i w ogóle co to takiego jest ?
            Last edited by arwas; 01.02.2012, 15:21.

Skomentuj

Akurat jakby opierać się na opiniach z Audiostereo, to mozna zimą w trampkach chodzić
              Ja tam znalazlem wiele wartosciowych informacji jakich nie znajde na zadnym innym portalu audio w polsce :)

Skomentuj

Nooo fakt... głównie reklamy i artykuły sponsorowane :) Ich wartość można łatwo przeliczyć na pieniądze :)

---------- Post dodany o 16:48 ---------- Poprzedni post o 16:47 ----------

Zastanawia jednak fakt że w Polsce jest producent który wg własnych opisów robi głosniki klasy Scan-Speaka czy Etona i w zasadzie nikt o nich nie słyszał ??

Skomentuj

Jak sie szuka to sie znajdzie :)

Skomentuj

Fora powinny juz grzmiec od zachwytów nad tymi przetwornikami. A tu .... cisza .... JAk mam wydawac pieniądze wolę wydać na produkt robiony w Polsce i myslę że większośc już tak mysli, ludzi ewyrośli juz z buractwa rozdziawiającego gęby w zachwycie nad wyszystkim z zagranicy.
                    A jednak o tych Edytonach jest cicho w Internecie.

Opinie o samych kolumnach jak się okazuje też bardzo różne na Audiostereo, ale to akurat nie dziwi.

Skomentuj

Na forach także ciężko jest coś znaleźć na temat
                      http://www.pmp.civ.pl
                      Gdybym miał do wyboru głośniki polskie i zagraniczne, w podobnej cenie i zbliżonej jakości, nawet bym się nie zastanawiał i wybrałbym rodzimy produkt.
                      Tylko jak mam to ocenić, jak na forach zarówno o PMP jak i EDYTONach bardzo ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje, o odsłuchach nawet nie wspomnę...
                      Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Zastanawia jednak fakt że w Polsce jest producent który wg własnych opisów robi głosniki klasy Scan-Speaka czy Etona i w zasadzie nikt o nich nie słyszał ??
                        Być może dlatego, że nikt nie podzielił opinii producenta i sprawa się rypła .

Skomentuj

przejechać się osobiscie do producenta. Posłuchać zestawów głośnikowych, a jak się spodobają to kupić od razu przetworniki i problem z przesyłką z głowy a coz a tym idzie niebezpieczeństwo uszkodzenia przetworników przez kuriera/pocztę polską.

Skomentuj

Części od STX w tych Edytonach kosze 5".
                            Słuchałem na AS Adytonów wydaje mi się że w 2006 r. i powiem że było całkiem ok.

Skomentuj

Kosze to akurat raczej są chinskie mozliwe że takie same jak w stx, a może zupełnie inne. Ma to na pewno ogromne znaczenie dla jakości głosnika produkowanego pewnie w kilku egzemplarzach.

A co mi da jezdzenie do producenta i słuchanie jego kolumn ? Ja ich nie chce kupować. Chce sie dowiedziec czegoś na temat tych głosników ze źródeł innych niz producent.

Skomentuj

Witam.
                                Do Świdnika mam 60 km. Byłem tam, słuchałem. Było to dość dawno bo z 5 lat temu, ale ta wizyta i odsłuch dość dobrze utkwiły mi w pamięci. Słuchałem konstrukcji dwu i pół drożnej podobnej do Venus 4.
                                Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Dźwięk lekki, poszczególne podzakresy dobrze zrównoważone, nic się nie wybija, nic nie drażni. Średnica czytelna, wokale naturalne. Doskonale pamiętam wrażenie "gładkości" dźwieku. Nie było śladu taniego efekciarstwa. Wręcz przeciwnie-jak dla mnie można było trochę bardziej pokazać niskie tony i górną średnicę, ale to mogłoby być już odstępstwem od neutralności. Pomimo wrażenia gładkości usłyszałem dobre oddanie trnsjentów, co wg mnie jest koniecznym warunkiem realistycznego dźwięku.
                                O efektach przestrzennych nic nie napiszę bo warunki lokalowe i ustawienie kolumn nie były optymalne.
                                Podsumowując - bardzo kompetentnie "zrobiony " dźwięk pod wymagającego klienta.
                                Właściciel-konstruktor to miły,starszy człowiek z chęcią opowiadający o swoich konstrukcjach i otwarty na sugestie i wymagania klienta. Mam chęć wybrać się tam powtórnie.

Skomentuj

Dobrze by było.
                                  A na temat samych głosników ktos ma jakies wieści? Z tego co widze to 7" jest także mozliwe do kupienia "luzem"

Skomentuj

Kosze to akurat raczej są chinskie mozliwe że takie same jak w stx, a może zupełnie inne.
                                    Akurat ten kosz 5" jest STXa. Sam kupowałem je w STX bez proszku i bez obróbki mechanicznej. Widziałem ten głośnik Edytna więc wiem o czym mówię. Świetna robota, precyzja na najwyższym poziomie, poziom przetwarzania również. Jednym słowem warte polecenia.
                                    Ale rzeczywiście jaki to ma wpływ na.. głośnik. Tonsil produkuje na plastikowych koszach i też jest ok. Może sam Pan Bulicz zacznie kupować plastiki w Tonsilu bo jakie to ma znaczenie KOSZ :-)
                                    Chociaż wydaje mi się że plastikowe Tonsilowskie kosze przy tak dużym układzie magnetycznym jaki stosuje Pan Bulicz mogłyby się połamać podczas transportu lub przemeblowania w pokoju.

Skomentuj

No i dalej co mądrego z tego wiem? Poza faktem że Tonsil tez coś robił na odlewanych koszach kupowanych w Chinach. Ma jakies znaczenie czy kosz jest z stxa czy nie z stxa ?
                                      Mnie tak na oko to nie pasują opisy parametrów tego głośnika z tym co zamieszcza na pomiarach. Co o tym sądzicie ?

---------- Post dodany o 23:34 ---------- Poprzedni post o 21:47 ----------

A co budowałes na koszach z stxa?

Skomentuj

Czaruję...
                                      X