Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki subwoofer do pokoju 30m2 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki subwoofer do pokoju 30m2 ?

To moje drugie podejście do tego tematu. Jakiś czas temu już zasięgałem opinii na forum, lecz z braku czasu, projektu nie zrealizowałem. Chyba dobrze się stało, ponieważ mam teraz lepsze warunki do robienia DIY - mam wszystkie potrzebne narzędzia, nawet średniej wielkości formatówkę z możliwością cięcia pod kątem 45st., oraz wszystkie materiały stolarskie. Na głośnik i wzmacniacz chcę przeznaczyć około 1000zł. Mam w tej chwili kolumny podłogowe DIY na głośnikach STX GDN-18-130-8-AKX i GDWK-10-250-8-AKX, oraz podstawkowe na GDN-15-100-8-AKX i GDWK-10-200-8-AKX. Subwoofer potrzebny mi jest do wspomagania kolumn przy słuchaniu muzyki i do kina domowego. Ponieważ pokój jest dobrze wytłumiony, basu nawet przy 4 głośnikach nie jest za dużo.Liczę na pomoc w wyborze głośnika. Zależy mi na jak najlepszym zgraniu się subwoofera z kolumnami frontowymi.
    Pozdrawiam

Nie podałeś budżetu.

EDYTA: faktycznie podał

Zajrzyj do tego tematu - http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...-kina-domowego

Jest tam mowa o 300 litrowej linii transmisyjnej na 15 calowym STXie, któa zejść powinna na sam dół jednocześnie bezkompromisowo uzupełnić fornty i grac z dużym ciśnieniem przy najniższych częstotliwościach. Problemem jest to ze mas zkolumny z BRem. Zgranie takich kolumn puszczonych na pełne pasmo z subem nie będzie łatwe, a niektórzy sądzą nawet ze jest niewykonalne. Rozwiązaniem jest zamknięcie tuneli BR i zrobienie z frontów obudów zamkniętych.
    Last edited by gooralesko; 05.02.2012, 12:19.

Skomentuj

podał, 1000zł na wzmak i głośnik:P

Dodam, że mnie korci 15" STX w obudowę 100 litrów BR.

Skomentuj

Wolałbym coś z BR. Na Audio Show słuchałem Audio Note na głośnikach 8cali i bas był niesamowity. Czy sub na dwóch 8calowych STX AWX by się sprawdził? Muszę dodać, że z różnych względów obudowa brutto nie powinna być większa niż 100l.
        Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
          Na Audio Show słuchałem Audio Note na głośnikach 8cali i bas był niesamowity.
          Nic dziwnego, w koncu Audio Note stosuje linie transmisyjna...

Skomentuj

Janek podaj wymiary pokoju. Spróbujemy coś dobrać.

Skomentuj

@gooralesko - masz w temacie 30m2

Skomentuj

To nie są wymiary pokoju tylko powierzchnia pokoju. 30m2 można uzyskać przy róznych kształtach. A potrzebne mi są one by wiedzieć gdzie są umieszczone mody pomieszczenia.

Skomentuj

Wysokość też jest wymiarem której nie odzwierciedla powierzchnia, a między sufitem i podłogą zwykle fala stojąca jest najsilniejsza (zwłaszcza w większych salonach).

Jeżeli chcesz dobrze zgrać suba z resztą kolumn to będziesz musiał porobić sobie zatyczki do bass reflex'ów dla kolumn pełnopasmowych, inaczej faza która przewraca się w okolicach strojenia uniemożliwi Ci odpowiednie zgranie.

Co do wyboru głośnika ja bym optował za nowym papierowym 12sto calowym Stx. Nie słuchałem go ale wydaje się być naprawdę bardzo przyzwoity. 8cali do 30m bym odpuścił, po co się rozczarować :)

Skomentuj

Naprawdę? To dla mnie niespodzianka. Zalezy o jak dużym salonie mówimy bo miałem okazję mierzyć mody w 24 metrowym pokoju i ten z wysokości był akceptowalny. A w końcu one sa w śordku wyższego basu i nie da się ich ominąć bo kazdy nawet mały mointorek do około 70Hz schodzi w miarę głośno.

W małych pokojach również mod wysokości nie był nigdy dokuczliwy.

Skomentuj

U mnie w 14metrach przy wysokości 3,4m mod poniżej 50hz jest tragiczny, poza nim mało co słychać w muzyce. Przy tworzeniu się modów najważniejsza jest wielkość równoległych powierzchni, im jest ona większa tym mod będzie silniejszy. A zwykle sufit i podłoga są największymi ścianami (pomijając klitki poniżej 10m) więc i ten mod winien być najsilniejszy.

Skomentuj

Ale masz wysokie mieszkanie. To jakaś kamienica? Nie pozostaje nic innego jak mocno umeblowac pokój, dużo szafek z drzwiczkami wypchanych ciuchami ze dwa wysokie meble jak szfa i wysoka szafka. No i dwyan, gruby dywan.

U mnie teoria o najbardziej dokuczliwym modzie pionowym się nie sprawdza. Mam bardzo niskie mieskzanie 2,4 i tenże mod na 71Hz prawie w ogóle nie jest słyszlany nie mówiąc już o jakiejś uciążliwości. Czy u ciebie jeden z postałych wymiarów też ma około 3,4 metra?

Już wiem dlaczego u ciebie mod 50Hz jest zawsze tragiczny i nic nie daje zmiana miejsca ustawienia subwooofera. Bo stawiasz go zawsze przy jednej ze ścian tworzących rezonans A to za każdym razem podbija moda. Gdyby głóśnik i br lub wylot tunelu linii były w połowie tj. na wysokości 1,7 metra to mod uspokoiłby się. Uwierz mi i jak będziesz miał okazję to przetestuj tworząc jakiegoś suba jamnika z głośnikiem na tej wysokości.
                        Last edited by gooralesko; 05.02.2012, 17:20.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                          Ale masz wysokie mieszkanie. To jakaś kamienica?
                          Nie inaczej.

Nie pozostaje nic innego jak mocno umeblowac pokój, dużo szafek z drzwiczkami wypchanych ciuchami ze dwa wysokie meble jak szfa i wysoka szafka. No i dwyan, gruby dywan.
                          Mniej więcej tak jest, ale prawdopodobnie skończy się pułapkach rezonansowych.

Czy u ciebie jeden z postałych wymiarów też ma około 3,4 metra?
                          Nie, jest 4,7 na niecałe 3.

Już wiem dlaczego u ciebie mod 50Hz jest zawsze tragiczny i nic nie daje zmiana miejsca ustawienia subwooofera. Bo stawiasz go zawsze przy jednej ze ścian tworzących rezonans A to za każdym razem podbija moda. Gdyby głóśnik i br lub wylot tunelu linii były w połowie tj. na wysokości 1,7 metra to mod uspokoiłby się. Uwierz mi i jak będziesz miał okazję to przetestuj tworząc jakiegoś suba jamnika z głośnikiem na tej wysokości.
                          Z Ciekawości ustawiłem taką "wieże" na środku pokoju. Na szczycie była 15stka, i przy ziemi była 15stka, 1sza 168cm od ziemi do środka głośnika, druga 20cm od ziemi do środka głośnika, głowa mniej więcej w połowie odległości między nimi. Generalnie całe pasmo basowe jest głośniejsze dla tego ustawionego niżej, z tą ciekawostką że ten wyżej zaczyna być wyraźnie głośniejszy poniżej 40hz. Zdaje mi się że faktycznie ten mod 50hz nieco wygasł, ale pozostaje mi ogromna dziura przy 72-76hz niezależnie od ustawienia (albo inaczej mówiąc siodła z każdej strony). To tyle szybko na słuch.

Skomentuj

Nie na temat...

Nie pozostaje nic innego jak zrobić podwieszany sufit (Na wysokości 2,5m) a pomiędzy nim a tym prawdziwym dać "tony" wełny mineralnej. Taka ilośc wełny skutecznie ostudzi zapały moda na 50Hz. Pułapki basowe nic nie dadzą jak będziesz podbijał moda stawianiem źródła basu przy jednej ze ścian rezonansowych.

Skomentuj

Pokój ma wymiary 4x7,5x2,5m. Na krótszym boku z jednej strony stoi sprzęt AV, z drugiej strony jest meblościanka. Na całej podłodze jest wykładzina dywanowa na filcu. W pokoju znajduje się jeszcze kanapa, 4 fotele i ława. Na dłuższej ścianie są 2 okna, a na krótszej za sprzętem 1 okno. Przy oknach wiszą grube zasłony. Rezonanse pokoju są dobrze wytłumione.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                              X