Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

13-18 cm +tweeter do 2 drożnej - mały monitor do 15l. Prośba do znawców tematu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

13-18 cm +tweeter do 2 drożnej - mały monitor do 15l. Prośba do znawców tematu.

Wracam do dłubania w głośnikach po ponad 10-letniej przerwie. Dużo więcej czasu - czyli coś jakby emerytura.
    Tak na początek:
    Kiedy ostatnim razem zajmowałem się tematem DIY wszystko robiło się "na pieszo" czyli kalkulator, książka....później prototyp...długie strojenie powiedzmy ogólnie metodą organoleptyczną. Wybór głośników niezbyt szeroki. Visaton i Tonsil.
    Przede wszystkim jednak odczuwalny brak takiego narzędzia jak internet.
    Ale do brzegu.
    Z głośnikami aktualnie znajdującymi się na rynku nie miałem nigdy do czynienia, raczej z ich wcześniejszymi wersjami.
    Dlatego znawców tematu i będących jak najbardziej na bieżąco w tej kwestii proszę o propozycje głośnika do 18 cm do układu 2 drożnego BR + kopółka. Zależy mi najbardziej na neutralnej średnicy i lekkich wysokich tonach nawet kosztem niezbyt niskiego basu, ale w pełni kontrolowanego.
    Raczej celuloza i jedwab.. chociaż nie będę się przy tym założeniu upierał..
    Wazną rzeczą jest także dostępność ewentualnie zaproponowanych głośników.

limit finansowy na nisko-średniotonowe + wysokotonowe: 600-700 pln ( tak na rozruch po długim zastoju)

W tej cenie można zbudować różne zestawy, np.

http://loudspeakershop.eu/zestaw-do-...f1-p-2125.html
    klony STX MX140
    http://audiohobby.pl/topic/1/4747/all
    Tonsil Gdn 15/40/5+Vifa XT25/DX25 (zwrotnice są na forum)
    Monacor SPH176+Seas 27TFF (https://sites.google.com/site/pszyszka/2tffsph176.JPG)

Skomentuj

Może nie jestem fachowce, ale zwykłym amatorem, jednak poleciłbym GDN-18-140-8-AWX i do tego GDWK-10-250-8-AWX lub seas 27tbfc/g
      Wiele sprawdzonych konstrukcji (STX czy ludzi z forum) powstało, dostępne są gotowe rozwiązania, zwrotnice itd. Ew. wszystko na piechotę (symulacje, pomiary, odsłuchy).
      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Dayton RS180+27TBFC/G, na pewno stx i tonsile pobije

Skomentuj

Dziekuje wszystkim za propozycje i zainteresowanie tematem. Zdaje sobie sprawe ze nie jest oryginalny.
          Wszystkie proponowane zestawienia na poczatek przeanlizuje i poszukam ewentualnych opinii.
          Mam nadzieje ze kazdy z polecajacych sam na sobie sprawdzil i slyszal, ze taka konfiguracja chociazby w samym subiektywnym wlasnym odczuciu jest godna polecenia.
          Czesc z propozycji juz rozpatrywalem z ogolnie dostepnych materialow na forach..co potwierdza ich popularnosc..
          Chociaz nie o to mi dokladnie chodzilo..

Dzieki.

Skomentuj

Czaruję...
          X