Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głosników do monitorów DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głosników do monitorów DIY

Witam serdecznie.
    Jestem tu nowy tak więc na wstępie chciałbym przywitać wszystkich użytkowników tego forum.Postanowiłem zbudować kolumny podstawkowe 15l.Obudowy już mam,wykonane są z MDF-u.Skrzynie solidnie wykonane,boczne ściany grubości 2,5cm,front 4cm.Obudowa jest gięta tak więc boczne ścianki dociążone dodatkowo żwirem.Ma to być monitor 2 drożny z "Bass-Reflex" w tylnej ścianie.Front przygotowany pod głośnik wysoko tonowy średnicy 104-110mm,głośnik nisko-średnio tonowy średnicy 175-180mm.Mam wielką prośbę do doświadczonych kolegów o opinię na temat poniższego zestawienia głośników?
    VIFA PL18WO-09-08/SCANSPEAK D2905/950000
    Komplet(4szt) tych głośników mógłbym nabyć za 1200zł,głośniki były niewiele używane wg sprzedawcy w stanie idealnym.Proszę więc o opinie czy takie zestawienie głośników będzie dobre?Ech zaraz pewnie mi się oberwie że w internecie jest wiele informacji,ja od kilku dni nic tylko czytam i już mam mętlik w głowie co wybrać.A może macie Państwo inne sprawdzone zestawienia?tylko litości max 1000-1500zł za komplet.Z góry dziękuję i pozdrawiam roman

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
    Witam serdecznie.
    Jestem tu nowy tak więc na wstępie chciałbym przywitać wszystkich użytkowników tego forum.Postanowiłem zbudować kolumny podstawkowe 15l.Obudowy już mam,wykonane są z MDF-u.Skrzynie solidnie wykonane,boczne ściany grubości 2,5cm,front 4cm.Obudowa jest gięta tak więc boczne ścianki dociążone dodatkowo żwirem.Ma to być monitor 2 drożny z "Bass-Reflex" w tylnej ścianie.Front przygotowany pod głośnik wysoko tonowy średnicy 104-110mm,głośnik nisko-średnio tonowy średnicy 175-180mm.Mam wielką prośbę do doświadczonych kolegów o opinię na temat poniższego zestawienia głośników?
    VIFA PL18WO-09-08/SCANSPEAK D2905/950000
    Komplet(4szt) tych głośników mógłbym nabyć za 1200zł,głośniki były niewiele używane wg sprzedawcy w stanie idealnym.Proszę więc o opinie czy takie zestawienie głośników będzie dobre?Ech zaraz pewnie mi się oberwie że w internecie jest wiele informacji,ja od kilku dni nic tylko czytam i już mam mętlik w głowie co wybrać.A może macie Państwo inne sprawdzone zestawienia?tylko litości max 1000-1500zł za komplet.Z góry dziękuję i pozdrawiam roman
    Witaj Roman. Od Vify PL18 trzymaj się z daleka ! Miałem ją kiedyś z SS9300. To dobry wofer ale nie nadaje się na średnioniskotonowy. SS9500 możesz kupić ale zasługuje na lepszego partnera niż ta Vifa. Poszukaj używanego Ushera 8948A lub 8945A
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

@KonradRakziękuję za odpowiedz,zastanawiałem się jeszcze nad vifa NE180W-04?Ech nie mogę odszukać żadnego sensownego projektu pasującego pod moje skrzynki.Ograniczeniem jest to iż obudowy mają już gotowe otwory wraz z pod frezowaniem.Pozdrawiam Roman

Skomentuj

Ewentualnie możesz zakupić nówki USHER AUDIO 8945A i T9950-20 - mieścisz się w wymiarach i do 1500 zł, masz kilka gotowych zwrotnic, do polskiego dystrybutora masz przysłowiowy "rzut beretem" (Wejherowo) - możesz tam odsłuchać sobie jego projekty na tych głośnikach. Co do NE180W-04 to moim zdaniem jest to głośnik który miałbyć konkurencją dla illuminatorów scan-speaka wymyśloną przez Tymphany. Miałem wersję 8 omową w rękach przez parę godzin i poza ciekawym wyglądem mnie nie zachwycił - zdecydowanie w porównaniu z nią wolałbym revelatora scan-speaka chociaż i to nie jest mój typ.

Skomentuj

@Kubik87ziękuję za odpowiedz,chętnie podjadę aby odsłuchać tych Usher-ów,jest to mój pierwszy projekt,trochę od d...y strony się za niego wziąłem kupując gotowe skrzynki tak więc i dobór głośników jest ograniczony.W oryginale siedziały tam: ETON 25SD1 ϕ110 oraz ETON symphony 7" ϕ175 na zakup tych głośników niestety nie mogę sobie pozwolić.

Skomentuj

roman763 jeżeli przód obudowy masz płaski to można łatwo dorobić na niego nakładkę i w niej zrobić otwory z frezami do konkretnych głośników, wtedy dobierasz tylko głośniki do pojemności obudowy.Nakładkę najłatwiej wykończyć eko skórą lub farbą strukturalną do zderzaków.

Skomentuj

@krzychu73:obudowy ze standami są już "wykończone" okleina,lakier itp,tak więc wolałbym już z nimi nic nie robić.Jeśli to będzie konieczne mogę spróbować pod frezować trochę gniazda pod głośniki.Mam jednak nadzieję iż uda mi się dobrać zestaw głośników pasujących do tych gotowych gniazd.Pozdrawiam

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                zły dział, przenoszę...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oglądałem dzisiaj obudowy. Jak będzie możliwość do wykonam zdjęcia i wstawimy... (z docelowymi głośnikami) Wykonanie budzi wielki szacunek. Głośniki częściowo zakupione (T9930). Osobiście postaram się wesprzeć projekt, bo jest na prawdę warto w takie skrzynki zaaplikować dobre głośniki.

Skomentuj

@dolphin123:chciałbym w tym miejscu podziękować Tobie za pomoc jak również za rzeczowe wsparcie tego projektu,gdyby nie Ty dalej byłbym w czarnej d.....Oczywiście projekt "Usher" aktualny,ech ale po głowie chodzą mi cały czas te Scan Speak:) Myślę że te drugie większe skrzynki zasługiwały by na te głośniki?Dziękuję i pozdrawiam Roman

Skomentuj

Czaruję...
                    X