Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czym wytłumić plastikową kolumnę z bassreflex'em?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czym wytłumić plastikową kolumnę z bassreflex'em?

Witam, to mój pierwszy temat w którym chciałbym się dowiedzieć gdzie można nabyć tanie waty, filce czy co mi polecicie do wytłumienia kolumn.

Te kolumienki:

P080212_1935.jpgP080212_1937.jpgP080212_1936.jpgP080212_1936[01].jpg

bardzo ładnie grają z jednym wyjątkiem... Mają zbyt polastikowy bass.
    Głośniki dawałem do innej budy i bardzo ładnie grały (buda zamknięta) i miały wręcz potężny bass! i chę uzyskać podobny efekt w tych kolumienkach w których są (oryginalne), żeby bass miał swoją dynamikę, której głośnikom akurat nie brakuje.

(Głośniki są produkcji rosyjskiej bo cos po rosyjsku czy ukraińsku na ich magnesach pisze ale co do ich brzmienia nie mam zastrzeżeń :P)

Proszę o podanie czegoś do max. 20zł bardzo dostępnego bo w moim mieśie (Ustrzyki Dolne) nie ma zbyt dużego wyboru w sprawach audio...

Proszę o szybkie odpowiedzi :drool:

To sa chinskie glosniki, bardzo stare ale porzadne dosc. Sprobuj kupic maty wytlumiajace z filcem. Jak nie bedzie filcu to mozna dac zwykle maty dekarskie na wew scianki obudowy i dopiero pozniej na maty przyklejac filc lub gabke. Mozna tez zatkac tunele basrefleks, ale wtedy trzeba wiecej tlumic w srodku.
    Kiedys mialem te glosniki i zostaly mi tylko po nich wewnetrzne wzmacniacze. Trudno sie rozkreca, trzeba miec bardzo dlugi srubokret :)

A poza tym to napisales post nie w tym dziale co trzeba. Zanim cokolwiek napiszesz, to zapoznaj sie z regulaminem.

Skomentuj

a zwykla wata moglaby byc? nawaliłbym jej ile sie da do srodka zeby cos dala

Skomentuj

To nie takie proste. Nie wiadomo jak mocno nagrzewa sie elektronika w srodku, napchanie waty do oporu wcale nie musi dac poprawy.

Skomentuj

napchasz watę, zmniejszysz poziom wypromieniowanego basu. Może w tonie zmieni to coś, ale w poziomie na pewno.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
            Jeszcze jeden temat w złym dziale i zacznę kasować!
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mój brat ma takie głośniki od 94 czy 95r, pod marką Primax (ta od skanerów). Używa ich do tej pory. W środku jak rozkręcałem to był kawałek watoliny 10x20cm.
              HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
              CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
              Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

U mnie jest taki kawałeczek watolinki ale tylko w lewej kolumnie (bez rególacji tonów) a w drógiej nie wiedzieć czemu niema :(

---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post o 12:17 ----------

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                napchasz watę, zmniejszysz poziom wypromieniowanego basu. Może w tonie zmieni to coś, ale w poziomie na pewno.
                Czyli trochę zlikwiduję plastikowy bass? bo membrana głośnika sie prawie nie ruza jak daje na połowe głośności już sie głośno bardzo robi,kolumienka z boków wibruje i tym samym to ogranicza ruch membrany głośnika :( , jak mówiłem, te głośniki wraz z ich elektroniką były w innej obudowie (w pełni szczelnie zamkniętej z płyty wiórowej o gróbości oile sie nie myle 1.6cm), kolumny miały wymiary: głębokość. 14cm, wys. 26cm, szerokość. 16cm, kolumna w środku była wyłożona jakby skrawkami jakichś nici zlepionych w kupe na każdej ściance, głośniki od małej głośności na niskich tonach wyraźnie wibrowały, na połowie głośności było widać jak chodzi membrana jak w moim subwooferze więc to napewno ten plastik ogranicza jej ruch :/ .

---------- Post dodany o 12:28 ---------- Poprzedni post o 12:25 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                To nie takie proste. Nie wiadomo jak mocno nagrzewa sie elektronika w srodku, napchanie waty do oporu wcale nie musi dac poprawy.
                Elektronika raczej nie osiąga zbyt wysokich temperatur, głośnik po całym dniu grania z tyłu jest lekko ciepły a wszędzie indziej jest tak zimny jak drógi w którym elektroniki nie ma więc dużego problemu nie ma.

Czym można zatkać bassreflexy?

Skomentuj

Nie które takie głośniczki mają końcówkę mocy z radiatorem umieszczoną na wprost wlotu bass reflex w celu
                  wykorzystania przepływu powietrza w br do chłodzenia (oszczędność na blaszce na radiator).

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                    Nie które takie głośniczki mają końcówkę mocy z radiatorem umieszczoną na wprost wlotu bass reflex w celu
                    wykorzystania przepływu powietrza w br do chłodzenia (oszczędność na blaszce na radiator).
                    Tam w środku nie ma rzadnego radiatora (jest taka mała tycia blaszka o 2ch końcach o wielkości może 1 cm bdzie miała taka cieniusienka jest palcem ją gnę) więc proszę o odpowiedź czym można go zatkać?

Skomentuj

Wyklej to matą wygłuszającą z filcem, lub matą dekarską - usztywni to plastik, nie będzie rezonansował, więc będzie lepiej. A do środka napchaj materiałów tłumiących i będzie :)

Widzę że Pogromca Mitów mnie już uprzedził - ale dobrze twierdzi.

Skomentuj

Łatwo powiedzieć i zrobić ale trudniej dostać. Powiedzcie, w jakich sklepach mogę to nabyć? jakimś z narzędziami? Czy coś w tym stylu przynajmniej?

Skomentuj

Poliestrową włókninę lub gąbkę, filc u tapicera
                          Allegro, Polink: http://www.polink.com.pl/ ,ewentualnie http://www.loudspeakershop.eu/materi...ace-c-210.html
                          Mata dekarska - sklepy budowlane

Skomentuj

Mata głusząca z filcem nie była by najleprza jeśli chodzi o cenę i jej "robotę"? dokładnie to ją gdzie dostać można? nie chodzi mi o strony internetowe tylko o sklepy. U Tapicera ją dostanę?

---------- Post dodany o 17:53 ---------- Poprzedni post o 17:26 ----------

a czy matą dekarską osiągnę coś w stylu wygłuszenia echa czy coś takiego? jakiej to jest grubości i w jakiej cenie jest za np. metr kwadratowy albo rolkę o dł. np. 2metry?

Skomentuj

Zamieszczone przez menzo Zobacz posta
                              U Tapicera ją dostanę
                              Raczej nie.
                              Jeżeli gdzieś w pobliżu masz sklep car-audio, z głośnikami, ewentualnie elektroniczny to tam

Skomentuj

Czaruję...
                              X