Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

(Odnawiam stare 2.1) Jaki niskotonowiec 16-18cm/8om do ~14 litrów?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

(Odnawiam stare 2.1) Jaki niskotonowiec 16-18cm/8om do ~14 litrów?

Dostałem uszkodzony zestaw 2.1, podobno niemiecki więc musi być dobry :) (hehe)

Teraz poważniej - całość zrobiona całkiem przyzwoicie: dwudrożne satelity 4"+1", ze zwrotnicą a nie jej namiastką (jedyny zgrzyt to elektrolity do kopułki); kostki TDA7265 raz w mostku, raz stereo. Obudowy z MDF (9mm i sub 12mm). Koszty nie powinny być wielkie, a zestaw ma szansę zagrać co najmniej poprawnie, postanowiłem więc przywrócić go do życia.

Problem najważniejszy - głośnik niskotonowy, który nie wykazuje chęci do działania. Jest to 'niewiadomoco' z niewielkim magnesem, lichym koszem (wytłoczka z blachy). Jedyne oznaczenie to 8om/30W, rozstaw otworów na śruby równe 170mm.
    Obudowa BR o objętości 13.5-14 litrów (netto), strojonie w granicy 55-60Hz. Znajdę jakiś sensowny, niezbyt drogi przetwornik?

Przy okazji pytanie o transformator - obecnie siedzi 2x13.5V/2.1A (czyli ok. 50VA). Za mało. Toroid 2x14V/80-100VA to najbardziej sensowny wybór?

http://www.stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html

Zamieszczone przez rzymo Zobacz posta
    Przy okazji pytanie o transformator - obecnie siedzi 2x13.5V/2.1A (czyli ok. 50VA)
    Wystarczy.

Skomentuj

17-200SW mam w samochodzie, ten tadeusz (~40W) to dla niego będzie za mało. Przynajmniej takie są moje doświadczenia z tym głośnikiem...

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo Zobacz posta
        17-200SW mam w samochodzie, ten tadeusz (~40W) to dla niego będzie za mało. Przynajmniej takie są moje doświadczenia z tym głośnikiem...
        To w takim razie lepiej dać coś mniejszego, najlepiej 10-13cm. Wtedy na pewno będzie lepszy efekt, bo wzmacniacz lepiej uciągnie głośnik, więc będzie dużo więcej basu i lepsze zejście!

(dla tych co nie zrozumieli - to była ironia )

To nie subwoofer ciśnieniem wyrywający drzwi z pokoju, tylko subik od skromnego zestawu z satelitkami, więc z tym STX powinno być bardzo dajnie.

Skomentuj

Nie chodzi o wstawianie 13'tki, subwoofer nie ma także wyrywać drzwi z pokoju. Ten STX po prostu gra ciekawiej, gdy zasila go stosunkowo mocny wzmacniacz. Taka moja skromna opinia.

Przemogłem błogie sobotnie lenistwo i zacząłem działać. Kolumienki jako satelity zestawu 2.1 robią wrażenie - całkiem przyjemne brzmienie, jest normalnie wyglądająca zwrotnica, prawie 3kg/sztuka. Głośnik 'subwooferowy' wygląda jak od zestawu o półkę czy dwie niższego. Dziwne zestawienie...

Przyjrzałem się także dokładnie samej płytce - 'tadeusze' to jednak nie 2x TDA7265, tylko raz TDA7265 (w mostku) i raz TDA7269A. Według not, zaokrąglając, 1x40W i 2x10W, przy +/-16V. W takim przypadku kupię transformator o niższym napięciu, 12V powinno być w porządku (ok. 16V po wyprostowaniu). Podział pasma sub/sat, jeśli dobrze odczytuję wartości przy op-ampach, wychodzi w granicach 110-120Hz.

W załącznikach kilka zdjęć, kolejno: wnętrzności subwoofera, płytka ze wzmacniaczami od spodu, wnętrzności satelitki, głośnik niskośredniotonowy oraz porównanie tego głośnika z niesprawnym niskotonowcem:
          Załączone pliki

Skomentuj

Sprzęt zregenerowany na fabrycznym głośniku (wstyd się przyznać, przewód terminal<->cewka nie łączył), działa. Oddałem bratu, niech już się nie męczy z tanim Logitechem...

Skoro STX 17SW zamówiony i dotartł, to wykorzystam go w lepszym celu (zdjęcie nr 2) - też do 2.1, ale lepszego jakościowo. Trochę orzełków zużyję, ale będzie "raz a dobrze"

Temat w sumie do zamknięcia.
            Załączone pliki

Skomentuj

a gdzie membrana bierna?

Skomentuj

Membrana będzie, na razie dałem do samochodu, bo zepsułem :) (przez nieuwagę kupiłem jedną sztukę zamiast dwóch, muszę dokupić).

Uchylając rąbka tajemnicy - plan jest taki: całość ma być możliwie mała (na poziomie sklepowych komputerowych 2.1):

- sub: obudowa to kostka o boku 23cm, netto jeszcze nie liczyłem, wyjdzie ok. 6 litrów, głośnik w dół, membrana z przodu, zakryta grillem (na zdjęciu w czasie sprawdzania, czy się nie pomyliłem i czy pasuje),
                - wzmacniacz: jeden TDA7294 - myślę że wystarczy, do tego filtr 18dB/okt i przełącznik fazy,

- sat: za obudowy dopiero się zabiorę, 4-litrowe BR słyszałem, cięte od dołu 1-litrowe zamknięte też (subiektywnie było ciut lepiej, gdy nie grały basem), teraz myślę właśnie nad mniejszymi zamkniętymi, jedynie okolice stu paru herców nie dają mi spokoju, może być za cicho (co prawda zawsze można to aktywnie skorygować prostym filtrem, ale...),
                - wzmacniacz: osobne 'pudełko' (podstawka pod monitor), w środku TDA7492, filtrowanie 6dB/okt (kondensatorem na wejściu).
                Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                X