Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z bose 401

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z bose 401

Witam
    Chciałbym odgrzac kotleta, czyli temat który dla mnie nie został zamknięty, szczegóły co i jak są tutaj
    http://diyaudio.pl/showthread.php/17...onowy-bose-401. Tworze nowy temat bo tam mi nikt nie odpisał:P Spalone głośniki wysokotonowe w moich kolumnach wymieniłem.
    Mianowice wybrałem głośniki Tonsil GDW 9/60/2 pasowałami mi cena, i to, że nikt nie podał konkretnie jakiegoś przykładu nie liczac właśnie Tonsila.
    Założyłem, dźwięk był jak dla mnie jak przy oryginalnych głośnikach, nie jestem super wyczulonym słuchaczem na takie niuanse. Więc wszystko było ok do czasu gdy moi rodzice robiąc sobie imprezę przykręcili przysłowiowy kur do konca:P I dup wywaliło 2 głośniki na raz. Mój wzmacniac to Pioneer A-616 lecz jest jeden sprawa, wzmaniac był sprowadzany z Kanady więc działa na transformatorze który niestety ma jedyne 400w sam wzmaniac ma 500, i teraz zaczyna się moje pytanie. Co mogło spowodowac, że spaliły się oryginalne głośniki a teraz tonsile? Transformator mógł tu coś namieszac czy po prostu wzmaniacz jest za silny na te głośniki? Proszę o pomoc:P Nie chce oddawac sprzętu w ręce fachowca bo nie na to kasy.

a na wzmacniaczu nie masz podbitych wysokich tonów? lub loudness wciśnięte?
    Poza tym jak "kur był odkręcony do końca" to prawdopodobnie wzmacniacz był przesterowany, wtedy na wyjściu masz bardzo zniekształcony sygnał, który mógł spalić głośnik inaczej zbyt duża moc wydzieliła się na głośniku.
    To nie są przychylne warunki pracy dla sprzętu, zastanawiam się czy w takim przypadku nie mógł on się wzbudzić.

Nie wiem jak można tak głośno słuchać żeby wysokotonówkę spalić, chyba że filtrowanie głośnika jest słabe.

Jeżeli robisz bardzo głośno licz się z tym, że możesz spalić głośnik i to nie jest wina wzmacniacza, a użytkownika.

Skomentuj

Możliwe, że Loudnnes mogło byc wciśnięte:/ tak stawiam ja nie wiem co się dokładnie stało, wzmacniac pożyczyłem na imprezę rodzicom:/ Czyli jednym słowem przesadziło z mocą? Loudnees podbiło górę i głośniki nie wytrzymały? Jest możliwośc dokupienia głośnika który to wytrzyma? Czy kupic te same tonsile i pilnowąc żeby nie przesadzic?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        Nie wiem jak można tak głośno słuchać żeby wysokotonówkę spalić, chyba że filtrowanie głośnika jest słabe.
        Bardzo łatwo - wystarczy wstawić inny głośnik niż w oryginale i nie przeprojektować zwrotnicy
        Zamieszczone przez suicidal Zobacz posta
        Loudnees podbiło górę i głośniki nie wytrzymały?
        Nawet jeśli ten przycisk nie był wciśnięty mogły być pokrętła basu i wysokich ustawione na max co też nie jest korzystne i nawet gorsze niż Loudness ( z czego mi się wydaje to dobrze zaprojektowany Loudness powinien się zmniejszać wraz ze wzrostem głośności - nie jestem tego pewien).
        Zamieszczone przez suicidal Zobacz posta
        prostu wzmaniacz jest za silny na te głośniki
        Za silny nie - wzmacniacz potrafi się przesterować przy 50-60% teoretycznej mocy co powoduje silne zniekształcenia dźwięku i w końcowym efekcie uszkodzenia głośnika

Skomentuj

Więc mam pytanie? Oddac głośniki do kogoś kto się na tym zna by przeprojektował zwrotnice? Czy kupic ten głośnik co miałem i nie przesadzac z głośnością? Mam jeszcze jedno pytanie z poza puli odnośnie dźwięku 5.1, kupiłem sobie koncert Rolling stones który właśnie jest w 5.1, puszczam go przez ps3 z którego sygnał idzie do wzmacniacza, w ustawieniach ps3 mam zaznaczone stereo, lecz niestety koncert jak napisałem jest w 5.1. Pytanie jest takie czy w tym momencie tracę 3 kanały i słucham koncertu z nie pełną pulą dźwięków? Takie mam właśnie wrażenie. Jest to trochę irytujące ponieważ ps3 posiada czytnik blue ray, posiadam odbiornik hd obraz jest ok ale wiekszosc filmów wypuszczanych jest właśnie w systemie 5.1, to znaczy obraz spoko dźwięk kupa:/ Jeśli ktoś wie co można z tym zrobic to proszę o pomoc

Skomentuj

trzeba by zobaczyć co za zwrotnica tam siedzi, jeżeli jest zaprojektowana do głośnika o innej impedancji to zmienia się częstotliwość cięcia filtru przez co np sygnał idący do głośnika wysokotonowego jest zbyt bogaty w niskie częstotliwości (jak na głośnik wysokotonowy) i on może uszkodzić głośnik

teoretycznie wysokotonówka nie powinna być cięta niżej niż ok 3 khz (a w zasadzie 3 x fs głośnika)

sprawdź tą "zwrotnicę"

Skomentuj

Gdzie mam ją znaleśc? Nie wiem jak ma ona wyglądac nic:P

Skomentuj

w kolumnie powinien być chociaż kondensator na kablu do głośnika wysokotonowego

Skomentuj

Nie mogę nic takiego znaleśc niestety:/ Sięgam jak najdalej mogę, ale nic nie ma.

Skomentuj

Czaruję...
                  X