Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytłumianie drgań ścianek obudowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytłumianie drgań ścianek obudowy.

Cześć. Temat o wytłumianiu obudowy juz jest nie ma tematu o wytłumianiu ścianek obudowy. Często stosuje się do tego celu maty bitumiczne najtaniej APP. Zrobiłem juz kiedyś taki manewr w kolumnach na GDN 13-50-9 skutecznie ograniczyło "drgania" ścianek kolumny. Często stosując nawet ścianki 36mm + wzmocnienia obudowa gra. Po zastosowaniu mat efekt jest sporo mniejszy.
    Zastanawiam się nad zastosowaniem mat GMS-02 sa to maty butylowe (http://www.automelodia.pl/gms-02-absorbing-p-1364.html ).
    Zrobiłem test przyklejając taką mate na ściankę z MDF 22mm a koło niej zwykła mata APP bitumiczna. Efekt "opukiwania" ścianki taki ze słychać juz tłumienie na macie bitumicznej, na piance GMS 02 słuchać go wielokrotnie mocniej. Rodzi się jednak pytanie gęstość tej pianki jest dość duża jednak dalej to pianka. Jaki to może mieć wpływ na bass? Z jednej strony może tłumic wibracje obudowy z drugiej dla powietrza może to "wyglądać" jak nie do końca sztywna obudowa.

Czekam na wasze przemyślenia w tej sprawie.

To w takim razie nie chodzi Ci o wytłumienie ścianek tylko usztywnienie ścianek obudowy. Nie myl pojęć kolego

Skomentuj

Ja zrozumiałem to jako wytłumianie obudowy. Usztywnianie to przecież niedopuszczanie do drgań obudowy a wytłumienie to absorbowanie energii tych drgań aby wygasały dużo szybciej. Autorowi chodzi o tłumienie drgań własnych materiału obudowy a nie fali dźwiękowej promieniowanej przez tylną stronę membrany głośnika - tak myślę :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        To w takim razie nie chodzi Ci o wytłumienie ścianek tylko usztywnienie ścianek obudowy. Nie myl pojęć kolego
        Oboje mamy racje lecz ja większą :) Dodanie materiału o innych właściwościach robi swoista kanapkę, co pomaga w zniwelowaniu drgań całości. Różne materiały mają rózną strukturę i są inaczej podatne na drgania. Dodanie materiału w tym wypadku mat bitumicznej lub butylowej zmienia podatność na drgania całości. W skrócie obudowa nie gra Srednio ją usztywniam ale mocno niweluje jej wibracje.
        W linku ponizej mierzalne korzysci.
        http://www.picosound.de/D_gehmat.htm

Skomentuj

Ehh ale o co konkretniej chodzi? Po prostu może lepiej zrobić to jak się robi porządnie w CA - czyli mata bitumiczna a na nią butylowa i jest grande. Zresztą - zrób sobie test jak masz jeszcze jakiś wolny kawałek tego i tego. Na jakiejś cienkiej płycie np. pilśniowej naklej bitumiczną, spróbuj powyginać. Potem doklej na to butylową - i zobacz jakie efekty.

Skomentuj

Chyba widze ze albo niewyraźnie pisze albo wychodzodzi ze chodzi mi o "sztywnośc" w konkretnym znaczeniu. Kazda scianka obudowy gra, co znakomicie widac na pomiarach w linku który dałem. Doklejenie maty bitumicznej wiele zmienia, "ponieważ prędkość dźwięku w takim ustrojstwie jest inna niż w MDF - po przyklejeniu maty powstaje coś w rodzaju struktury "sandwich" i drgania (fale stojące w materiale ścianki) są lepiej tłumione. Niektórzy stosują kilka warstw maty." Czyli jak widac na powyzszych wykresach(patrz link) znaocząco zmniejszyło sie "granie" scianki a wiec jej wibracje.

Pytanie czy ktoś stosował mate butylowa czy to juz vooodo

Skomentuj

Nie stosowałem tego na drewno, tylko w kanapce razem z matą bitumiczną jedno na drugim. Dlatego że lepiej wtedy tapicerka przylega i nie przenosi tak drgań. Mata bitumiczna będzie tłumiła inny zakres częstotliwości, butylowa inny. Dlatego stosuje się kanapki. Przy walczeniu z tłumnikiem, najlepiej wypadała poczwórna kanapka - GMS04 + GMS022 + filc + płyta MDF oklejona materiałem obiciowym do subów. Ale nie każdy może sobie pozwolić na taką kanapkę, koszta rosną, a przy okazji filc nie wskazany w samochodowych warunkach.

Skomentuj

Ja do linii kupiłem: http://allegro.pl/boll-maty-wyglusza...164204309.html zobaczymy ja wpłyną na "właściwości" konstrukcji
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                  Jaki to może mieć wpływ na bass?
                  Raczej nie wielki, bo to tylko 7mm grubosci, choc to sa otwarte pory wiec mozliwe ze taka mata nie zabiera pojemnosci tak jak to robi mata bitumiczna.

Skomentuj

Irku pojemnośc wzięta pod uwagę. bardziej chodzi mi o wpływ ew. odkształcenia maty...

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                      Dodanie materiału o innych właściwościach robi swoista kanapkę, co pomaga w zniwelowaniu drgań całości. Różne materiały mają rózną strukturę i są inaczej podatne na drgania. Dodanie materiału w tym wypadku mat bitumicznej lub butylowej zmienia podatność na drgania całości.
                      Tak tylko to dotyczy konstrukcji gdzie ten materiał wkładasz w środek np. 10mdf-pianka=10mdf. Z tego co pamiętam te maty są podobne, różnią się grubością.
                      Zapewne grupsza będzie lepsza do twoich zastosowań. APP jest do wytłumiania karoserii, a wyglądem i grubością jest możliwie najbardziej dopasowana do oryginału.

Skomentuj

Czaruję...
                      X