Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna estradowa WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC+D-800-8-Ti-S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna estradowa WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC+D-800-8-Ti-S

Witam mam kolumnę estradową na głośnikach WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC i
    D-800-8-Ti-S na zwrotnicy PA-600-8-FR .Pojemność kolumny to niecałe 85 l.Kolumna wzmacniana jest holtonem 400.Jestem zielony w tych sprawach więc mam pytanie ,zamiast wstawienia tuneli bass-refleks wyciąłem w dolnych rogach trójkąty .Wydaje mi się że membrana głośnika niskotonowego mocno skacze,gdy dam na 50 %. Co o tym sądzicie i czy mogło by tak zostać czy radzili byś cie wstawić bass-refleks?Obudowa według statystyk stx powinna być strojona na 40Hz . Jaka powinna byc średnica i długość bass refleksu według was?Pozdrawiam.

Zamieszczone przez qetli Zobacz posta
    zamiast wstawienia tuneli bass-refleks wyciąłem w dolnych rogach trójkąty
    o jakich wymiarach? i czy je wydluzales?

Obudowa według statystyk stx powinna być strojona na 40Hz . Jaka powinna byc średnica i długość bass refleksu według was?
    10cm srednicy i 10-11cm dlugosci

Skomentuj

Trójkąt prostokątny o bokach 4 cm.Nie był wydłużany.

Skomentuj

Trójkąt prostokątny o bokach 4 cm.Nie był wydłużany.
        To zrobiłeś z tego jakiś mini br, strojony w sumie nie wiadomo na jaką częstotliwość, ale na pewno znacznie wyżej niż 40Hz. A poniżej strojenia BR głośnik traci wytrzymałość mocową, więc podanie mu trochę więcej watów powoduje, że lata i się mocno wychyla.
        Pole tych trójkątów równoramiennych prostokątnych wynosi ok 8cm^2 każdy. Razem masz 16cm^2. Pole proponowanego przez Pawła BR ma prawie 80cm^2. Więc albo powiększasz trójkąty do wymaganego pola i je przedłużasz w głąb. Albo je zatykasz i wkładasz normalny BR.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A na jaka długość przedłożyć w głąb te trójkąty żeby było dobrze ?

Skomentuj

Te, które masz są za małe. Powietrze będzie Cię świszczeć. Musiałbyś je przerobić na takie o przyprostokątnych równych ok 9cm, wtedy pole dwóch da Ci 81cm^2. Przy podanym litrażu 85l powinieneś je przedłużyć do ok 11cm (licząc wraz z grubością płyty frontu) co da Ci strojenie na ok 40Hz.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wielkie dzięki i pozdrawiam:):):):):):)

---------- Post dodany o 11:19 ---------- Poprzedni post o 09:47 ----------

A jeżeli wybrałbym tunele br to czy ze strony stx.pl byłby któryś dobry???

Skomentuj

10cm średnicy i ok 10cm długości. Możesz kupić dłuższy i skracać sprawdzając jakie brzmienie Ci odpowiada.
                http://www.stx.pl/category/akcesoria...le-bass-reflex

Skomentuj

A twoim zdaniem do tej kolumny wystarczy Holton 400 czy potrzeba coś większego ???

Skomentuj

Czaruję...
                  X